Cum să obții Atestatul de Ghid!

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Să zicem, prin absurd, că vrei să te faci ghid de turism. Nu mai ai nimic interesant de făcut cu viața ta, Poliția Română nu mai face angajări și singurul lucru bun la care te pricepi este să călătorești. Te gândești, cu ocazia asta, că dacă tot îți place să te plimbi de colo-n colo, să faci și bani din asta, plimbându-i pe alții. Eu o să-ți spun, în rândurile ce urmează, toți pașii pe care trebuie să-i urmezi, actele de care ai nevoie și instituțiile la care trebuie să apelezi, ca să obții Atestatul de Ghid, act ce îți oferă posibilitatea să practici meseria de Ghid de Turism. Înainte de toate, vreau să ții cont de un lucru foarte important, fără acest atestat, legal vorbind, nu ai nici o bază să practici meseria de ghid de turism! Așadar, scurt și la obiect, iată ce trebuie să faci:

*Dacă ești interesat de pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să obții BREVETUL DE TURISM, îi găsești pe toți la acest link!

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

 

Pasul 1. 

Trebuie să urmezi un curs de calificare, acreditat ANC – Autoritatea Națională pentru Calificări.

În urma cursurilor, după o examinare scrisă și orală de către o comisie ANC, primești un certificat de calificare profesională. Acesta atestă faptul că ai urmat cursurile de Agent Turism – Ghid și că ești calificat pentru meseria de Ghid Local, care îți oferă posibilitatea să practici ghidajul, doar la nivel local (oraș, regiune turistică, provincie turistică).

Dacă îți dorești să practici ghidajul la nivelul întregii țări și să ai posibilitatea să însoțești grupuri în afara granițelor țării, trebuie să urmezi, în plus, un curs de Ghid Național – Touroperator în urma căruia, după o examinare scrisă și orală de către o comisie ANC, primești o diplomă de specializare.

NOTĂ! Facultatea nu eliberează aceste calificări, indiferent dacă are profil de turism sau nu!

Actele necesare pentru cursul de calificare Agent Turism – Ghid sunt:

  • copie xerox CI/BI
  • copie certificat de naștere
  • copie certificat de căsătorie dacă este cazul
  • copie după  ultimul act de studii (cel puțin absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat)
  • CV – format europass
  • formularul de înscriere
  • contract (în 2 exemplare)
  • 3 poze tip buletin
  • adeverință medicală în care sa fie specificat „clinic sănătos – apt pentru cursul de agent turism/ghid”
  • cazier judiciar
  • dosar

Actele necesare pentru cursul de specializare Ghid Național – Touroperator sunt:

  • copie xerox CI/BI
  • copie certificat de naștere
  • copie certificat de căsătorie dacă este cazul
  • copie după  ultimul act de studii (cel puțin absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat)
  • copie certificat calificare agent turism – ghid
  • CV – format europass
  • formularul de înscriere
  • contract (în 2 exemplare)
  • 3 poze tip buletin
  • adeverință medicală în care sa fie specificat „clinic sănătos – apt pentru curs ghid național”
  • cazier judiciar
  • dosar

NOTĂ! Dacă vă înscrieți la ambele cursuri în același timp, aveți nevoie de 2 dosare cu 2 rânduri de acte pe care le aveți prezentate mai sus!

Pasul 2.

Trebuie să obții un atestat privind cunoașterea unei limbi străine, indiferent care ar fi ea, engleză sau mandarină.

Atestatul trebuie să fie recunoscut la nivel european (de preferat un minim B2) și poate fi de tip Cambridge sau IELTS.

Dacă nu ai timp la dispoziție, dar stăpânești la nivel avansat limba străină, poți apela la Testările Lingvistice ale Facultăților de Litere din orașul tău, în urma cărora ți se eliberează un certificat de performanță recunoscut de Consiliul Europei. Testarea se face cu programare în prealabil, după ce ai achitat o taxă modică, și se derulează în decursul a 2-3 ore cu o examinare scrisă și orală. La distanță de o zi după examinare, primești și certificatul.

Pasul 3.

Îți faci dosarul pentru obținerea atestatului și îl depui la ANC – Autoritatea Națională pentru Turism.

Dacă ai toate actele necesare în regulă, nu e nici un motiv pentru care dosarul să nu fie aprobat și să ți se elibereze atestatul. Procesul de aprobare și eliberare durează între 2 și 4 săptămâni, în funcție de cereri.

Adresa la care trebuie să trimiți actele prin curier rapid (atenție!!! nu Poșta Română!) este: Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta C. 

Numărul de contact este: 021 303 7833

Acte necesare pentru dosarul de eliberare a Atestatului de Ghid Local sau Național sunt aceleași, *cu o mică diferență:

  • cerere (pe care o găsești la download accesând acest link)
  • copie de pe actul de identitate
  • copie de pe certificatul de calificare în profesia de ghid de turism
  • copie de pe atestatul privind cunoaşterea unei limbi străine, iar în cazul persoanelor fizice, cetăţeni ai statelor Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, şi copie de pe atestatul privind cunoaşterea limbii române
  • certificat de cazier judiciar
  • certificat medical
  • două fotografii tip buletin de identitate

NOTĂ! În cazul categoriilor de ghid de turism naţional şi specializat, documentaţia va cuprinde, suplimentar, certificatul de absolvire a cursului de specializare profesională. De ex – dacă vrei să obții atestatul de GHID NAȚIONAL, trebuie să depui în dosar certificatul de calificare la cursul de AGENT DE TURISM – GHID + certificatul de specializare la cursul de GHID NAȚIONAL, pe care le obții de la Școala de Ghizi, atunci când termini cu succes!

Pasul 4.

Te apuci de treabă! Aduni grupuri de turiști, cauți colaborări cu agenții de turism, site-uri de profil, te înscrii în grupuri și participi la forumuri și conferințe specializate. Să nu te aștepți să fie ușor la început, dar crede-mă când îți spun, că tot efortul tău va fi răsplătit, într-un final.

Pentru a fi la curent cu ce mai fac și pe unde mai merg, LIKE AICI (promit că întorc favorul) 😀

Link-uri utile:

http://ghiziiromaniei.ro/scoala-de-ghizi-2/curs-agent-de-turism-ghid-2

http://ghiziiromaniei.ro/scoala-de-ghizi-2/curs-tour-operator

http://www.anc.edu.ro/

http://turism.gov.ro/

http://media.lit.uaic.ro/?page_id=2029

*Dacă ești interesat de pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să obții LICENȚA DE TURISM, îi găsești pe toți la acest link!

Travel On!

 

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

53 de gânduri despre „Cum să obții Atestatul de Ghid!

  1. Buna, Matei!
    Am si eu o intrebare: pot sa fac ghidarie in mai multe limbi ,daca nu am certificat de competente lingvistice decat pentru una din ele?Presupunem ca am invatat autodidact.Multumesc pentru un eventual raspuns.

    Apreciază

    1. Bună Mihaela,
      Certificatul de competențe lingvistice este necesar pentru a obține atestatul de ghid de turism. Odată ce ai devenit ghid, poți ghida în orice limbă vrei, atâta timp cât cei de la agenția de turism cu care vei colabora te-au verificat înainte. Mult succes!

      Apreciază

      1. Aha….am inteles.Ma gandeam ca pe acel atestat ar putea fi specificata limba respectiva.Multumesc foarte mult pentru informatie.De asemenea,multumesc pentru tot ce scrii aici.Sunt informatii deosebit de pretioase pentru un novice.

        Apreciază

  2. Buna Matei,

    Am o intrebare: documentele pentru atestatul si ecusonul de ghid, se depune personal sau poate fi trimis prin posta/curier. Multumesc pentru raspuns

    Apreciază

    1. Bună Alice. Poți să trimiți și prin poștă/curier cu recomandarea ca, înainte să trimiți coletul, să suni la cei de la ANT și să le spui că vrei să trimiți dosarul pentru atestat și să îți ofere adresa exactă unde să poți trimite. Mult succes!

      Apreciază

  3. Buna ziua, imi doresc mult sa fac cursul . Anul acesta sa ma înscriu și să l încep anul următor. Dar pana atunci as vrea sa ma pregătesc , CE SA INVAT ?

    Apreciază

    1. Salut.
      De principiu nu ai ce să înveți înainte de a începe cursurile de ghid pentru că faci totul de la 0 în cadrul acestor cursuri. În schimb, ai putea să te documentezi despre obiectivele turistice din zona unde vrei să faci ghidaj după ce obții atestatul. Asta o să te ajute atunci când vei face partea de practică la cursul de ghid.
      Îți urez mult succes!

      Apreciază

  4. buna,
    sunt cetateana germana, imi trebuie aceleasi acte de a lucra ca ghida aivi, am lucrat deja in grecia pe Rhodos 2 ani ca ghida si am diploma in turism din 1989

    Apreciază

    1. Dacă aveți atestat eliberat de autoritățile din România, atunci da, puteți lucra ca ghid în țară, chiar dacă e din ’89. Atentie! Vorbesc aici de atestat de ghid, nu de diploma în turism care nu vă oferă dreptul să activați ca ghid de turism. În schimb, dacă este un act eliberat de o altă țară, atunci acel act nu vă oferă posibilitatea să lucrați ca ghid în România! Sper să vă folosească informațiile. Mult succes vă doresc!

      Apreciază

  5. Buna ziua
    Sunt din Barlad si as dori sa fac cursul de agent de turism si ghid, pt inceput. Stii cumva unde se poate face mai aproape de Barlad si cand incepe? Exista posibilitatea de a face undeva la distanta? Multumesc!

    Apreciază

  6. Buna,Matei!
    Am obtinut atestatul,am si putina experienta lucrand cu o agentie,dar vreau sa incep sa lucrez pe cont propriu,in vederea atragerii potentialilor turisti,sau sa colaborez cu diverse agentii.Care sunt pasii de facut pentru a ma face cunoscuta ca ghid pe piata turismului?Multumesc.Mihaela,Rm.Valcea.

    Apreciază

    1. Păi, ar fi 2 lucruri pe care ai putea să le faci, la început de drum! 1. Să te promovezi pe canalele de socializare, să îți faci un blog eventual, și 2. Să îți faci un CV foarte bun cu care să mergi la fiecare agenție de turism din oraș și să trimiți mail-uri la toate agențiile de turism mari din țară. Asta până când ajungi să îți faci un nume și atunci nu o să mai ai nevoie de promovare! Mult succes îți doresc! 😀

      Apreciază

    1. Bună Iulia! Foarte bună întrebarea și o să încerc să îți răspund cât mai simplu:
      1. Atestatul de Ghid de Turism este emis de Ministerul Turismului pe baza unui curs de calificare acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificări și doar de ei. Restul sunt inutile. Prin atestat se atestă faptul că individul este apt, din punct de vedere legal, să practice această meserie.
      2. Licența de turism este eliberată tot de Ministerul de Turism pe baza unui dosar care cuprinde mai multe acte și care este întocmit pentru a putea avea dreptul legal să funcționezi ca agenție de turism. Printre actele din dosar enumăr: Brevet de Turism, Asigurare Medicală, Certificat de Înregistrare a Firmei de Turism (Agenția de Turism) etc. Toate agențiile de pe piață au această licență, altfel nu ar avea posibilitatea să funcționeze.
      3. Brevetul de turism este un act, eliberat tot de Ministerul Turismului (ce să vezi? 😀 ), care atestă că individul este apt pentru a înființa și/sau conduce o agenție de turism sau o unitate de cazare. El se eliberează dacă individul este absolvent de Licență în Turism și are un Curs de Management în Turism acreditat de ANC sau un Master în Management Turistic.
      Sper că am reușit să te lămuresc! Spor în toate să ai!

      Apreciază

    2. Atestatul precum si ecusonul se elibereaza ghizilor de turism, licenta persoanelor juridice in cazul nostru agentii de turism ,iar brevetul se elibereaza persoanelor fizice care lucreaza in turism:directori de hotel,restaurant,agentie turistica,cabanier ,etc,bineinteles care indeplinesc anumite conditiile impuse de legile in vigoare.Aceste documente se elibereaza de Ministerul Turismului.

      Apreciază

  7. Buna Matei! Am si eu o intrebare! Sunt cetatean italian si am o agentie de turism la Roma. Exista vreo agentie in Bucuresti unde as putea face cursurile pentru a deveni Ghid turistic?
    Din pacate momentan in Italia este foarte greu, aproape imposibil de a obtine acest atestat. Merci anticipat.

    Apreciază

    1. Salutări! Ca să faci cursul de Ghid de Turism în România și să obții Atestatul de Ghid trebuie să ai cetățenie română sau, măcar, permis de ședere. Dacă îndeplinești criteriul, trimite-mi un mail ( marian.matei.89@gmail.com ) și o să îți transmit acolo o listă de agenții și asociații unde poți face acest curs de Ghid. O zi cât mai frumoasă și spor în tot și toate! 😀

      Apreciază

  8. Salutari Matei!

    Am reusit sa imi fac dosarul cu specificatiile gasite pe site-ul de la minister+ ce am citit de la tine, dar am o nelamurire: La ce adresa ar trebui sa trimit dosarul? Specific ca sunt din Jud. Maramures.

    Apreciază

    1. Salut Andrei. Dosarul trebuie să ajungă la adresa asta: Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta C. La 3 zile după ce îl trimiți, ar fi bine să-i suni ca să te asiguri că dosarul a ajuns cu bine. O zi faină să ai și multă baftă cu dosarul!

      Apreciază

  9. Bună Matei!
    Pot face un traseu turistic internațional dacă am cursul de Agent de turism-ghid și atestatul de ghid?
    Mulțumesc anticipat!

    Apreciază

  10. Buna ziua!Sunt din Timisoara si as dori sa fac cursul de agent de turism si ghid. Stii cumva unde se poate face cursul in Timisoara?Multumesc!Marinela

    Apreciază

  11. Salut! Ma numesc Cezar, sunt din Vatra Dornei și doresc să fac cursul de ghid montan. Unde și când pot să mă înscriu? Mersi!

    Apreciază

  12. Salut, vreau sa organizez o excursie foto intr-o alta tara. Voi asigura cazarea si transportul la fata locului. Zborurile vor fi responsabilitatea participantilor. Am nevoie de atestat de ghid?

    Apreciază

    1. Salut, zborurile sunt responsabilitatea celui care și-a asumat să facă acest pachet turistic. Dacă tu ai menționat că tariful cuprinde și zborul atunci trebuie să le asiguri biletele de avion, iar dacă nu, nu! Cât despre a face ghidaj în afara țării, lucrurile sunt destul de clare: poți ÎNSOȚI grupuri de turiști în afară țării dacă ești atestat ghid național de turism, dar chiar și așa, nu ai voie să faci prezentări de obiective turistice la fața locului, caz în care ești obligat să apelezi la un ghid local din acea țară! Îți doresc mult succes!

      Apreciază

  13. Mersi! Nu mie calr daca pot face cursul direct sau imi trebuie o caiificare de ghid în prealabil! Ce știi despre ghid de pescuit?

    Apreciază

  14. Buna, Matei!

    Am atestat de ghid local si ecuson.Am absolvit de curand specializarea „ghid national„.Doresc sa stiu ,pentru a obtine atestatul trebuie sa depun un nou dosar cu toate actele cerute,sau e suficient sa adaug la cel de gihd local diploma de specializare ghid national si cererea?
    Multumesc .Toate cele bune!
    Mihaela Alistar,Rm.Valcea.

    Apreciază

    1. Bună, Mihaela!

      Trebuie să întocmești din nou dosarul cu actele necesare + trebuie să adaugi și atestatul de ghid local în dosar pentru că se va anula și va fi înlocuit cu atestatul de ghid național.

      Mult succes îți doresc!

      Apreciază

  15. Salut Matei,
    Reprezint un grup care calatorim cu microbuz sau autocar inchiriat. Eu ma ocup de tot ce inseamna cazare si transport.
    Daca nu am atestat de ghid pot sa fac acest lucru fara a avea probleme?
    Specific ca fiecare din grup mai vine cu prieteni si ne tot marim ca persoane.

    Apreciază

    1. Salut Daniel!
      Ceea ce faceți voi se numește pachet turistic și pentru asta nu ai nevoie, neapărat, de atestat de ghid. În ideea în care ești cu un grup de prieteni și tu ești responsabil de organizare.
      Cu toate astea, dacă din acest pachet turistic ție îți rămân niște bani, sub formă de comision, atunci ai nevoie de o agenție de turism licențiată pentru a face pachete turistice (turoperatoare). În caz contrar, e cam ilegal.
      De menționat, nici ca ghid de turism nu poți să faci pachete turistice cu transport și cazare, doar o agenție de turism operatoare poate face acest lucru!
      O zi cât mai frumoasă îți doresc!

      Apreciază

  16. Bună seara! Sunt profesor de istorie de mai bine de zece ani. Momentan sunt și masterand în cadrul unui program intitulat Istorie și turism cultural. Mă fascinează ideea de a obține și calificarea de ghid. Am parcurs pașii de urmat pentru cei care vor să devină ghizi, reiese că trebuie să urmez un curs de calificare, neapărat. În zona Tg. Mureș pot participa la astfel de cursuri? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    Apreciază

  17. Buna ziua, Matei! Te rog, ajuta – ma cu cateva lamuriri:famila mea detine o firma de transport persoane – Microbuze si autocare) Dorim sa ne infiintam o agentie de turism. As vrea ca eu sa efectuez cursul de agent de turism, pentru a ma putea angaja la agentie.Ma poti ajuta cu pasii de inceput pentru a putea efectua acest curs.Referitor la infiintarea agentiei, mentionez ca m – am interesat la Ministerul Turismului si cam stiu ce trebuie facut pentru obtinerea licentei de turism.
    In schimb, m – am incurcat la acest curs de agent de turism – ghid. De asemenea, daca ma poti ajuta cu informatia, unde anume in apropiere de Ploiesti, pot efectua aceste cursuri. Multumesc pentru informatii.

    Apreciază

    1. Salut Paul. Din păcate, dacă ai terminat Facultatea de Geografie, din orice oraș ar fi ea, nu poți obține atestatul de ghid ( am scris asta și mai sus în articol). Pentru asta ai nevoie să urmezi cursuri de Ghid la o Școală de Ghizi acreditată de Autoritatea Națională de Calificări. Îți urez mult succes!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.