5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!

5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

E fain să fii ghid! Adică serios acum, călătorești frecvent în diferite locuri ale țării sau ale lumii, descoperi oameni noi la fiecare tur pe care îl faci, oameni de la care afli tot timpul ceva nou și interesant și să nu uităm, probabil cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, meseria asta îți dă ocazia să promovezi locuri pe care tu le admiri și le îndrăgești, fie că vorbim de țara în care te-ai născut, orașul în care ai copilărit sau muzeul tău preferat. Ce poți să-ți dorești mai mult de atât?

Și totuși, a fi ghid de turism nu e chiar pentru oricine! Pentru că, opus față de ce crede opinia publică, este o meseria dificilă, consumatoare de resurse și de timp. Plus că ai nevoie de anumite aptitudini și competențe fără de care nu faci altceva decât să lași impresia turiștilor că ești acolo pentru că te-au obligat părinții să devii ghid. Așa că înainte să te arunci în a face o carieră pe termen lung în ghidaj, îți prezint mai jos 5 semne clare că mai bine te apuci de altceva.

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

Semnul numărul 1

Ai tendința să întârzii mereu și îți vine greu să te trezești dimineața. Îți amâni alarma din 5 în 5 minute, de la 4 dimineața până la 8 când trebuie să te trezești și tot nu reușești să te dai jos din pat. Ajungi tot timpul târziu la întâlniri, la job, la facultate, nunți sau botezuri și cei care te cunosc și s-au obișnuit cu tine, îți comunică o oră de întâlnire în avans, ca să fie siguri că ajungi la timp… și ghici ce? Tot nu ajungi la timp! Ei bine, renunță la ideea de a fi ghid de turism pentru că boala ta cronică nu te ajută aici, unde tot timpul trebuie să fii punctual și să te prezinți înaintea turiștilor cu cel puțin jumătate de oră înainte, nu după…

Job-uri potrivite pentru tine în acest caz: DJ, barman sau politician.

Semnul numărul 2

Ești anti social, urăști interacțiunea umană și singurul lucru pe care ți-l dorești cel mai mult în viața asta este să stai în pat și să te uiți la un serial cu foarte multe episoade. Când ieși în oraș cu prietenii te gândești, înainte să pleci de acasă, ce scuze să folosești ca să nu stai prea mult și când cineva te întreabă ceva, răspunzi scurt și speri să se încheie cât mai repede conversația… Scuze dar nu cred că, un grup de turiști care are toată atenția concentrată pe tine și îți adresează tot timpul întrebări, îți va aduce prea multă bucurie în viață.

Job-uri potrivite pentru tine în acest caz: IT-ist, contabil sau politician.

Semnul numărul 3

Ai o problemă în a fi ordonat și atent la detalii. Camera ta e ca un labirint cu obstacole pe care trebuie să îl parcurgi nivel cu nivel până ajungi să salvezi prințesa din castelul format din șosete și chiloți. Biroul tău de lucru este ascuns după dosare, căni, calendare și urme din sandwich-ul de ieri și atunci când cauți ceva cu care să scrii, nu găsești niciodată deși, dacă deschizi sertarul din dreapta al biroului, e plin de pix-uri, creioane și stilouri. Ai tot timpul deschise 10 iconițe goale în browser pentru că în ziua respectivă ai avut 10 idei, dar de fiecare dată te luai cu altceva și de aceea ai 10 sheet-uri goale deschise în Excel… Îmi pare rău, dar cu siguranță te pricepi mai bine la altceva decât la gestionarea cazărilor, a listelor de îmbarcare, contactelor și itinerariului unui grup mare de turiști.

Job-uri potrivite pentru tine în acest caz: pictor, actor sau politician.

Semnul numărul 4

Ai serioase carențe în vorbire și faci deseori greșeli gramaticale deși, cei din jurul tău te corectează tot timpul. Materia care îți dădea cele mai multe bătăi de cap la școală era limba română și ai o problemă foarte mare cu conjugarea verbelor. Consideri că atunci când exclami victorios „virgulă” între două  două cuvinte ca să eviți o cacofonie este corect și te absolvă de orice vină și un cuvânt nou pe care l-ai auzit de la alții, poate fi folosit ca să exprimi orice chiar dacă nu are nici o legătură cu subiectul. În cazul ăsta nu cred că are rost să-ți mai explic de ce meseria de ghid nu e pentru tine. Ba chiar te sfătuiesc să te apuci din nou de școală.

Job-uri potrivite pentru tine în acest caz: polițist, paznic sau politician.

Semnul numărul 5

Ești orgolios și nu accepți sfaturi sau comentarii de la alții. Consideri că faci totul bine și nu trebuie să corectezi nimic. Te enervezi când cineva îți atrage atenția că ai greșit ceva și te încăpățânezi să recunoști că ai greșit. Nu ai nevoie să te informezi pentru că oricum tu știi tot ce este de știut despre această lume și de fiecare dată când cineva te întrerupe, te superi și reacționezi inadecvat pentru un ghid de turism. Îți lipsește calmul și răbdarea și ești de părere că turiștii trebuie să se miște în ritmul tău, nu invers… Ei bine, cred că mai bine renunți pentru că meseria ta presupune să faci turiștii să se simtă bine cu tine, nu să se simtă ca la ora de mate.

Job-uri potrivite pentru tine în acest caz: bucătar, funcționar public sau politician.

Ei, cam asta e cu ghidăria. Ai nevoie să fii sociabil, maleabil, ordonat, punctual, corect, sincer și vesel tot timpul și dacă nu poți, ai destule alte oportunități ca să te reprofilezi.

Voi ce părere aveți? Mai sunt și alte semne pe care le-am ratat?

Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:

7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă

Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași

5 Bancuri despre turism

7 Calități ale unui Ghid de Turism bun. Partea I

Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism

Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?

Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?

Diferența dintre un ghid local și un ghid național

Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face!

Șofer-Ghid

Prima experiență ca ghid!

7 motive să fii ghid de turism!

Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț

Ghid de Turism sau Ghid Turistic?

Cum să lași bacșiș ghidului de turism?

Asta înseamnă să fii ghid!

Travel On!

Travel With Matei Logo TravelWithMatei

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

37 de gânduri despre „5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!

    1. Știu că nu toți sunteți anti sociali pentru că trebuie să fie și excepții ca regula să stea în picioare. 😀
      Și da, în politică poate intra oricine, dar puțini au și succes!

      Apreciază

  1. Clar meseria de ghid nu este pentru mine. Am prea multe din calitatatile menționate mai sus 😂😂😂😂😂

    Apreciază

  2. Generalizare da! Discriminare e mult spus, mai ales că întreg articolul își bazează esența pe umor. E ca și cum nu ai râde la glumele cu polițiști pentru că sunt discriminatorii, dar ele nu sunt decât niște glume, fie că sunt proaste sau bune. 😀

    Apreciază

  3. Oricum orice meserie e ca o vocatie. E greu din acest punct de vedere. Trebuei sa fi mereu apt din punct de vedere fizic, sanatos si plin mereu de entuziasm. Daca esti o eprsoana care oboseste repede, nu ai acea capacitate de a transpuen ideile tale catre auditori slabe sanse. Nu esti bun ca si ghid turistic.

    Apreciază

  4. Pct 2: Nu neaparat antisocial, ci mai degraba introvertit 🙂 Consider ca este o distinctie importanta. In mod clar, nici unei persoane anti sociale nu i s-ar potrivi meseria de ghid, dar cred ca ar merita alta descriere 😀

    Apreciază

  5. Antisocialul și introvertitul se aseamănă foarte mult între ei, dar cred că în articol am punctat antisocialul pentru că, spre deosebire de introvertit, el alege să refuze interacțiunea umană, pe când pentru introvertit nu este o alegere este o mai mul o stare de fapt! 😀

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.