5 lucruri de făcut (sau nu) în Timișoara!

5 lucruri de făcut sau nu în Timișoara

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Îți place mult să călătorești? Ce tare! Și mie la fel! Dar, din toată treaba asta cu plimbatul cred că cel mai mult îmi place să experimentez lucruri noi, descoperite mai mult din greșeală și mai puțin dintr-o documentare prealabilă. De-asta m-am gândit să fac o categorie pe blog prin care să îți prezint, pe baza experiențelor personale, și alte lucruri interesante de făcut atunci când vizitezi un loc, în afară de cele de care toată lumea știe. Pentru unii s-ar putea să fie noi, pentru alții deja știute, dar asta nu înseamnă că nu sunt fun! 😀

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

Timișoara! Nu cred că există oraș mai potrivit pentru titlul de Capitală Culturală a Europei ca această mică Vienă a României! Orașul ăsta, pur și simplu expiră istorie și cultură la fiecare colț al străzilor sale! Imaginează-ți numai, cum este să te plimbi o zi întreagă prin centrul istoric, proaspăt renovat, și să nu te plictisești nici măcar pentru o secundă pentru că oriunde ți-ai întoarce privirea, descoperi ceva nou și interesant! E ca un fel de playground pentru iubitorii de cultură și istorie, dar orașul de pe Bega oferă o paletă mult mai largă de lucruri inedite (sau nu) pe care să le faci, indiferent de motivul pentru care ai ales să-l vizitezi , iar eu îți las mai jos o listă cu 5 astfel de lucruri:

Reminder! Dacă vrei să citești un pic despre experiența mea ca turist în Timișoara, uite aici!

5 lucruri de făcut sau nu în timișoara travel with matei ghid turism
PALATUL BAROC – Muzeul de Artă

1. Vizitează Muzeul de Artă! Chiar dacă nu te dai în vânt după artă, îți recomand cu toată căldura să faci o vizită aici, măcar pentru splendoarea arhitecturală pe care o reprezintă Palatul Baroc, locul care găzduiește muzeul. Și chiar dacă te duci acolo doar pentru istorie sau arhitectură îți garantez că o dată ce ai intrat într-o galerie, nu o să mai pleci de acolo până nu vezi tot ce înseamnă Corneliu Baba, Nicolae Grigorescu sau Ștefan Luchian! Și cu toate astea, partea cea mai interesantă a muzeului este dată de colecția de portrete unice ale nobililor din elita bănățeană a secolelor XVIII și XIX, unde poți să vezi cum erau îmbrăcați domnii și domnițele acelor vremuri! Ca un sfat, în ziua în care te hotărăști să mergi la muzeu să nu-ți faci alte planuri pentru că o să petreci foarte mult timp acolo și nici n-o să simți când trece!

5 lucruri de făcut sau nu în timișoara travel with matei ghid turism
NEAȚA OMELETTE BISTRO – sursa: tripadvisor.co.uk

2. Servește micul dejun la Neața Omelette Bistro! Un local mic și cochet pe care îl găsești în centrul istoric, foarte aproape de Parcul Civic și unde se servește, ai ghicit, o multitudine de omlete! E locul ideal unde să te bucuri de micul tău dejun, înainte să pornești în expediție prin oraș, iar personalul primitor și drăguț, îți face experiența și mai plăcută! Singurul dezavantaj ar fi că nu găsești tot timpul locuri libere la o masă, mai ales dacă e sezonul rece și terasa nu este o opțiune, dar dacă ai noroc și prinzi ceva liber, pregătește-te pentru cea mai bună omletă pe care o să o mănânci vreodată!

5 lucruri de făcut sau nu în timișoara travel with matei ghid turism
MEMORIALUL REVOLUȚIEI – O parte din Zidul Berlinului

3. Vizitează Memorialul Revoluției! Înainte de orice altceva, îți recomand să începi aici vizita în Timișoara, pentru că vei înțelege multe aspecte despre începutul revoluției din 1989! Fosta garnizoană militară încă mai păstrează aspectul acelor vremuri, cel puțin în interior, și îți oferă o frântură din atmosfera sumbră și anostă a perioadei comuniste! Vei înțelege de ce Timișoara a fost locul de unde a început eliberarea și prin ce sacrificii au fost nevoiți oamenii de aici să treacă pentru ca acest lucru să se întâmple! Eu, personal, am crezut că știu destule despre revoluție, dar de abia când am ajuns aici, am înțeles că nu știu mai nimic! Experiența din memorial se completează cu bucata din zidul Berlinului, expusă în curtea instituției, și cu monumentele dedicate revoluției care sunt împrăștiate prin tot orașul!

5 lucruri de făcut sau nu în timișoara travel with matei ghid turism
VAPORAȘ PE BEGA – sursa: opinitimisoarei.ro

4. Plimbă-te cu vaporașul pe Bega! Pentru că da, râul care traversează orașul este navigabil și ai posibilitatea să te urci într-un vaporaș micuț și să faci o plimbare ziua sau la ceas de seară, pe sub podurile din oraș. Ăsta este un alt aspect pentru care Timișoara îți oferă senzația că ești într-un oraș vest sau central-european unde te poți plimba cu vaporul ca să vezi orașul dintr-o perspectivă diferită! Ok, nu e același lucru ca o plimbare pe Dunăre în Budapesta, dar totuși, în câte orașe din țară poți să faci asta? Nu recomand, în schimb, celor care au rău de mare! 😀

5 lucruri de făcut sau nu în timișoara travel with matei ghid turism
LOCANDA DEL CORSO – sursa: tripadvisor.com

5. Servește cina la restaurantul Locanda Del Corso! Dacă vrei să ai parte de o experiență culinară de nota 10, îți propun să te oprești aici, chiar în inima orașului! Restaurantul îți creează impresia că ar fi un local italian din New York, iar mâncarea este doar cu specific italienesc. Și dacă ești și iubitor de vinuri, ei bine, află că vei găsi o colecție impresionantă de vinuri italienești, dar și românești, cu care să îți faci șederea în Timișoara și mai plăcută! Sfat: pune cel mai bun costum pe tine sau îmbracă cea mai frumoasă rochie și bucură-te de o seară relaxantă într-un oraș incredibil de frumos!

BONUS!!!

6.Plimbă-te prin oraș cu un tur QuestoSerios vorbesc! Chiar e o alternativă super interesantă de a vizita orașul. Practic, ai ocazia să descoperi într-un mod foarte interactiv toate poveștile și legendele urbei, ca la un treasure hunt, dar de pe telefon! Unde mai pui că, dacă folosești codul promoțional withmatei la achiziția turului, o să ai și reducere de 10%! Asta așa, ca să ai parte de o experiență și mai faină!  Ce trebuie să faci?

  • să alegi un tur Questo potrivit și să dai Book Now
  • să apeși Add Promo or Discount Code și să introduci codul: withmatei și primești o reducere de 10%
  • să descarci aplicația Questo și să urmezi instrucțiunile ca să descoperi locuri și povești inedite

Eu zic să nu mai pierzi vremea și să te pui pe descoperit orașul!

Partea cea mai bună despre Timișoara este că te provoacă să revii din ce în ce mai des până în punctul în care nu îți mai rămâne nimic de descoperit sau de făcut! Eu am propus doar 5 lucruri (plus una bonus) inedite de făcut, dar sunt mult mai multe de atât, și sunt sigur că și tu ai niște idei! Sunt curios, care sunt propunerile tale?

Dacă vrei să vezi ce alte lucruri poți să mai faci (sau nu) înalte orașe sau zone, uite aici despre SIBIUIAȘI, SIGHIȘOARA, BRAȘOV, BUZĂU, NEAMȚ, CHIȘINĂU, TÂRGU MUREȘ sau BUCOVINA!

  • Pentru mai multe fotografii cu Timișoara, și nu numai, FOLLOW AICI (promit că dau follow back) 😀
  • Pentru legende din Iași, și nu numai, SUBSCRIBE AICI
  • Pentru a fi la curent cu ce mai fac și pe unde mai merg, LIKE AICI (promit că întorc favorul) 😀

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

38 de gânduri despre „5 lucruri de făcut (sau nu) în Timișoara!

  1. romania e frumoasa si avem multe locuri de vazut. nu am ajuns, dar cu siguranta o sa tin cont de sfaturile tale cand ajung

    Apreciază

  2. Nu am reusit pana acum sa vizitez Timisoara desi, m-am plimbat prin multe orase din Romania. Mi se pare foarte interesant articolul. Cu siguranta o sa il recitesc atunci cand o sa ajung prin Timisoara. Mi-ar placea mult sa vizitez toate aceste locuri propuse de tine.

    Apreciază

  3. Am fost acum cativa ani in Timisoara in interes de serviciu dar nu am avut timp sa vizitez mai nimic. Multumim pentru recomandari, poate data viitoare voi avea mai mult timp.

    Apreciază

  4. Pana acum nu am fost decat in trecere prin Timisoara. Daca voi avea timp macar o zi si imi pot petrece pe acolo, voi reciti articolul tau. Mi-ai facut o pofta teribila de omleta. Arata delicios!

    Apreciază

  5. Nu am ajuns în Timișoară, dar e programată pentru excursiile din vară și acum am și un ghid util cu locațiile de la tine, numai bine 🙂 La capitolul cazare ce recomandări ai avea?

    Apreciază

    1. Îți pot recomanda două hosteluri foarte faine: Hostel Mosaico Alfetta (am scris despre el într-un articol despre experiența de turist în Timișoara) și Hostel Costel pe care îl recomandă o prietenă de a mea și are și referințe foarte bune! 😀 Spor la vizitat! :*

      Apreciază

  6. Super, n-am mai fost de mult in Timisoara si mi-am propus sa fac un scurt city break cat de curand. Daca mai mergi, iti recomand si Scarț, loc lejer, o cafenea super draguta cu gradina!
    Memorialul Revolutiei pare tare interesant si chiar mi-as dori sa-l vizitez. Asa cum ai spus si tu, imi place ca avem si noi un oras in care sa ne plimbam cu barca pe rau. Si omleta imi face cu ochiul 😀

    Apreciază

  7. Din pacate nu am ajuns pana acum in acest colt al tarii, dar ne dorim. Am vazut multe poze frumoase la prieteni, dar din pacate…a fost prea departe, poate pe viitor o sa ajungem.

    Apreciază

  8. Mie mi-ai facur pofta de mers la Timișoara. Am fost o singura data si atunci o singura zi. Am o prietena acolo si mereu imi spune cat de fain e orasul. Faine recomandările tale!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.