Cum să obții Brevetul de Turism!

cum să obții brevetul de turism

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Să zicem, prin absurd, că pe viitor vrei să îți deschizi o agenție de turism, indiferent că e touroperatoare sau detailistă, dar îți dai seama rapid că pentru a-ți realiza acest obiectiv ai nevoie de un Brevet de Turism și nu știi cum ar trebui să procedezi ca să-l obții. Nu-i problemă, articolul ăsta o să te ajute să-ți îndeplinești visul!

Sau, să zicem, tot prin absurd, că pe viitor vrei să ocupi un super post de director la un hotel nou deschis, dar realizezi rapid că pentru această funcție ai nevoie de un brevet de turism. Iarăși, problema este că nu știi cum ar trebui să procedezi ca să-l obții, dar nu e nimic, articolul ăsta te va ajuta să-ți îndeplinești visul!

Indiferent care este visul tău, în rândurile care urmează ai un ghid complet cu tot ce trebuie să știi ca să obții Brevetul de Turism fără să ai prea multe bătăi de cap:

 

*Dacă ești interesat de pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să obții LICENȚA DE TURISM, îi găsești pe toți la acest link!

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

 

Înainte de orice, trebuie să știi pentru ce funcții din domeniul turismului poate să fie eliberat Brevetul de Turism:

  1. Cabanier
  2. Director de restaurant
  3. Director de hotelpoate ocupa funcția de director și în oricare alte tipuri de structuri de primire turistică cu funcție de cazare (pensiuni, vile, cabane, etc.)
  4. Director de agenție de turism detailistă
  5. Director de agenție de turism touroperatoarepoate ocupa și funcția de director al unei agenții de turism detailiste
  6. Manager în activitatea de turismasta e cea mai tare pentru că poți ocupa și celelalte funcții de mai sus, din domeniul turismului, cu acest tip de brevet

Bun, acum că am văzut ce funcții poți să ocupi, trebuie să vedem și cine este eligibil să-și scoată Brevetul de Turism:

  1. Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate cu specializarea în turism care au urmat cursuri de formare managerială în turism, acreditate ANC – Autoritatea Națională pentru Calificări, ori un masterat în management turistic, ori un doctorat în domeniul turismului.
  2. Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate cu specializarea în turism care au vechime în muncă de minim 2 ani de zile în domeniul turismului într-o funcție de conducere sau de specialitate (ex: asistent director, asistent manager, etc.)
  3. Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate indiferent de specializare, care au urmat cursuri de formare managerială în turism, acreditate ANC, ori un masterat în management turistic, ori un doctorat în domeniul turismului și, foarte important, dețin un atestat de limbă străină de circulație internațională.
  4. Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate cu specializarea în turism cu o vechime de minim 3 ani de zile într-o funcție de specialitate în cadrul instituțiilor publice centrale responsabile de domeniul turismului (ex: minister, centre de informare turistică, etc.)

Facultăți și specializări  pe care poți să le urmezi ca să fii eligibil pentru obținerea Brevetului de Turism:

  1. Licență: orice Facultate de Geografie cu Specializarea în Turism și orice Facultate de Economie și Afaceri care are Specializarea în Turism (ex: Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor)
  2. Master: orice Facultate de Geografie care are Specializare în Management Turistic (merge și Dezvoltarea Regională a Turismului) și orice Facultate de Economie și Afaceri care are Specializarea de Management Turistic sau Management Turistic și Hotelier (ar mai fi și altele).

Cursurile de formare managerială în turism:

  • se pot realiza la orice ONG sau firmă privată specializată care organizează astfel de cursuri de formare profesională și au acreditarea ANC
  • cursurile trebuie să dureze minim 6 luni cu un total de 720 de ore
  • este foarte important să vă asigurați ca diplomele primite în urma acestor cursuri să fie cu parafa Autorității Naționale pentru Calificări (ANC)

Atestatul de limbă străină de circulație internațională

  • trebuie să fie recunoscut la nivel european (de preferat un minim B2) și poate fi de tip Cambridge sau IELTS.
  • dacă nu ai timp la dispoziție, dar stăpânești la nivel avansat limba străină, poți apela la Testările Lingvistice ale Facultăților de Litere din orașul tău, în urma cărora ți se eliberează un certificat de performanță recunoscut de Consiliul Europei. Testarea se face cu programare în prealabil, după ce ai achitat o taxă modică, și se derulează în decursul a 2-3 ore cu o examinare scrisă și orală. La distanță de o zi după examinare, primești și certificatul.

Așadar, dacă ești eligibil pentru emiterea Brevetului de Turism, ai nevoie de următoarele acte la dosar:

  • cerere pentru eliberarea brevetului de turism, conform acestui model
  • curriculum vitae (CV) cu precizarea pregătirii profesionale și a experienței profesionale
  • copie de pe actul de identitate, certificată pentru conformitate de către titular (legalizat la notar)
  • copie de pe actele care atestă pregătirea profesională – cursul de formare managerială în turism trebuie să aibă o durată de 6 luni (720 ore) și să fie acreditat de ANC
  • copie de pe actele care atestă experiența profesională, certificată pentru conformitate de către titular – dovada vechimii în muncă în domeniul turismului, într-o activitate calificată pe specialitate se va face prin următoarele modalități, după caz:

– copia carnetului de muncă

– copia contractului individual de muncă însoțită de o adeverință de salariat din care să rezulte vechimea în muncă

– extras REVISAL, vizat pentru conformitate de reprezentantul legal al operatorului economic angajator

– copii ale actelor societății de turism și copia certificatului de clasificare sau licenței de turism, după caz

  • certificat valabil de cazier judiciar, fără înscrieri
  • certificat de cazier fiscal din care să rezulte că nu a săvârșit fapte sancționate de legile financiare, vamale și cele care privesc disciplina financiară
  • copie de pe atestatul de limbă străină de circulație internațională cu excepția:

1) absolvenților cu examen de licență ai unei facultăți acreditate cu specializarea în turism, absolvenților unui master sau doctorat în turism

2) absolvenților unor forme de învățământ cu predare într-o limbă de circulație internațională

3) absolvenților facultăților de specialitate cu predare într-o limbă străină de circulație internațională și cei ai facultăților de relații internaționale/afaceri internaționale

4) celor care fac dovada că au lucrat la firme de turism în afara României cel puțin un an

5) cetățenilor români cu dublă cetățenie

6) absolvenților unor cursuri postuniversitare de limbi străine

7) cabanierului

Procesul de aprobare și eliberare

  • Dacă ai toate actele necesare în regulă, nu e nici un motiv pentru care dosarul să nu fie aprobat și să ți se elibereze Brevetul de Turism. Procesul de aprobare și eliberare durează între 30 și 45 zile, în funcție de cereri.
  • Adresa la care trebuie să trimiți actele prin curier rapid (atenție!!! nu Poșta Română!) este: Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta C.
  • Numărul de contact este: 021 303 7833

FOARTE IMPORTANT!!! În cazul în care vrei să îți deschizi o agenție de turism ai nevoie de BREVET DE TURISM pentru a obține LICENȚA DE TURISM. Fără el, NU SE POATE deschide agenția de turism!

Gata, acum poți să spui că ești informat cu tot ce ai nevoie pentru a obține Brevetul de Turism și poți să-ți îndeplinești visul de a deschide o agenție de turism sau de a deveni un director de hotel!

Multă baftă îți doresc!

*Dacă ești interesat de pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să obții ATESTATUL DE GHID, îi găsești pe toți la acest link!

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

38 de gânduri despre „Cum să obții Brevetul de Turism!

  1. Foarte util articolul și detaliile. Sunt pe punctul de a întocmii dosarul în vederea obținerii brevetul de turism.

    Apreciază

  2. Salut!

    Legat de eligibilitarea obtinerii brevetului, cred ca punctul 2 nu e complet.

    Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate indiferent de specializare, care au urmat cursuri de formare managerială în turism, acreditate ANC, ori un masterat în management turistic, ori un doctorat în domeniul turismului și, foarte important, dețin un atestat de limbă străină de circulație internațională.

    Uitandu-ma la minister pe site, observ ca cer vechime in munca in domeniul turismului pentru toate categoriile.

    Sunt interesat de obtinerea brevetului insa nu am lucrat niciodata in domeniu si prin urmare nu am vechime.

    Ma poti lamuri?

    Apreciază

    1. Salut Sergiu! Vechimea se aplică doar în cazurile în care, ori nu ai un master în management turistic făcut, ori un curs acreditat ANC în management turistic, ori nu ai un doctorat în domeniu. Eu mi-am luat brevetul de turism când aveam doar un 1 vechime în domeniul turismului pentru că aveam o licență în turism terminată și un master în management turistic terminat. Sper că ți-am putut fi de ajutor. Mult succes!

      Apreciază

      1. Salut Matei,

        Multumesc pt raspuns. Eu am parcurs articolele de la minister si la articolul 49 spune asa :

        Criteriile minime obligatorii pentru obținerea brevetului de turism:
        (1) Manager în activitatea de turism – În vederea obținerii brevetului de turism pentru funcția de manager în activitatea de turism, solicitantul trebuie să îndeplinească una din următoarele cerințe:
        a) este absolvent cu examen de licență al unei facultăți acreditate cu specializare turism și al unui curs de formare managerială/masterat/doctorat în domeniul turismului, după caz;
        b) este absolvent cu examen de licență al unei facultăți acreditate cu specializare turism și care deține o vechime în muncă de minim 2 ani în domeniul turismului, într-o funcție de conducere sau de specialitate;
        c) este absolvent cu examen de licență al unei facultăți acreditate și al unui curs de formare managerială/masterat/doctorat în domeniul turismului, are o vechime în muncă de minim 2 ani în domeniul turismului într-o funcție de conducere și deține un atestat de limbă străină de circulație internațională(după caz);
        d) este absolvent cu examen de licență al unei facultăți acreditate și are o vechime de minim 3 ani într-o funcție de specialitate în cadrul instituției publice centrale responsabile în domeniul turismului.

        Eu nu am licenta in turism ci in alt domeniu, insa am cursul de management iar la momentul respectiv cand am absolvit cursul am fost informat ca poti obtine brevetul fara vechimea respectiva.

        Din ce citesc eu mai sus la pct. c, spune ca e necesara si vechimea 🙂
        ori nu au formulat ei bine, ori nu citesc eu bine 🙂

        Apreciază

    2. Buna Sergiu, Matei,
      Am o nelamurire similara – dat fiind ca pe site la ei au punctele consecutive
      d) curs autorizat ANC
      e) experienta in domeniu
      De aceea vin catre voi cu intrebarile
      1. pt cineva cu experienta 0 in domeniu, daca urmez cursul autorizat, pot obtine brevetul imediat? sau tot am nevoie de experienta obligatorie?
      2. ce cursuri recomandati in bucuresti? scopul final este de a obtine licenta de turism pt a imi deschide o agentie online
      Multumesc.
      P.S super articol!

      Apreciază

      1. Bună Andra!
        Chiar dacă urmezi cursul autorizat tot trebuie sa ai experiență în domeniu!
        Îți recomand cursurile celor de la J’Info Training.
        P.S. mulțumesc pentru apreciere și mult succes!🤗

        Apreciază

  3. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu o informatie pe care este posibil sa o cunoasteti din propria experienta:
    Este vorba de urmatoarele acte ce atestă experiența profesională…
    – copia carnetului de muncă
    – copia contractului individual de muncă însoțită de o adeverință de salariat din care să rezulte vechimea în muncă
    – extras REVISAL, vizat pentru conformitate de reprezentantul legal al operatorului economic angajator
    – copii ale actelor societății de turism și copia certificatului de clasificare sau licenței de turism, după caz

    De aici ne alegem un punct pe care sa il atasam la dosar sau trebuie toate actele mai sus mentionate?
    Multumesc!

    Apreciază

    1. Bună ziua,
      Oricare dintre variantele enumerate de dumneavoastră este bună, mai puțin ultima. Puteți trimite un act dintre carnetul de muncă, contractul de muncă sau extras Revisal. Nu este nevoie să le trimiteți pe toate. O zi frumoasă vă doresc și mult succes!

      Apreciază

  4. Buna! Am absolvit Facultatea de Geografia Turismul, iar masterul l-am facut la Facultatea de Stiinte economice, specializarea „Strategii si politici de management si marketing ale firmei”, oare sunt eligibila pentru obtinerea brevetului?

    Apreciază

    1. Bună Ioana, din păcate masterul pe care l-ai făcut nu e cu specializarea în turism și, deci, nu ești eligibilă pentru obținerea brevetului, dar poți urma un curs de management turistic acreditat de ANC, la finalul căruia poți să-ți depui dosarul la minister pentru brevet. Mult succes îți doresc!

      Apreciază

      1. Nu se mai fac cursuri de management in turism. Am tot cautat… Se fac doar cursuri de director hotel, director agentie si director restaurant.

        Apreciază

  5. Buna ziua ,
    Am absolvit Economia comertului , turismului si serviciilor si m am inscris la un curs de manager agentie de turism , acreditat ANC .Nu am lucrat niciodata in Turism dar vreau sa depun actele pentru brevet , dupa absolvirea cursului .Imi trebuie neaparat si atestat de limba ?

    Apreciază

    1. Din ce am citit o sa obtineti brevet manager agentie de turism, nu brevent manager turism care le contine pe toate. In plus cred ca trebuie si 2 ani de experienta…

      Apreciază

    1. Salut. Funcția de specialitate se referă la posturile de muncă din cadrul unor companii care au și ramură de turism, cum ar fi: manager departament de turism. Multa baftă îți doresc!

      Apreciază

      1. Multumesc pentru raspuns. Functiile de executie in turism nu sunt recunoscute ca fiind de specialitate. Multumesc inca o data.

        Apreciază

      2. Multumesc pentru raspuns. Functiile de executie in turism nu sunt recunoscute ca fiind de specialitate? Multumesc inca o data.

        Apreciază

      3. Nu am facut referire la functii publice, ci la functii de executie in turism, in economia reala :). Intrebarea era daca acestea sunt considerate functii de specialitate, astfel incat sa acopere cei 2 ani necesari obtinerii brevetului, pe langa studiile superioare in domeniu, evident. Multumesc.

        Apreciază

      4. Am crezut ca faceți referire strict la sistemul public. In orice caz, si pentru sistemul privat se considera experiență în turism functiile de executie! Mult succes!

        Apreciază

  6. Buna ziua .Am terminat Facultatea de Economie si administrarea afacerilor Specializarea Management in comert si turism durata studiilor de 5 ani( echivalent master).Intrebarea este daca pot aplica pentru a obtine brevet in turism.

    Apreciază

  7. Buna ziua,
    Aveti cumva o lista cu scolile care tin cursul de manager in turism, va rog? Nu gasesc nimic oficial, iar ce am reusit sa gasesc de la manager in turism te trimit catre director de hotel…Multumesc mult

    Apreciază

    1. Bună ziua Loredana.
      Din păcate, nu am o listă actualizată cu școli care să țină cursuri de manager în turism pentru că toți cei care au făcut ceva de genul în trecut nu și-au mai continuat cursurile de mai bine de un an din cauza pandemiei. Mulți au și renunțat la acest gen de cursuri. Dacă aflu ceva, între timp, te voi anunța tot aici la secțiunea de comentarii. Mult succes!

      Apreciază

  8. Buna ziua,
    As dori sa stiu daca pot aplica pentru eliberare Brevet turism pentru Director Hotel in urmatoarele conditii:

    – Diploma curs Manager in activitatea de turism
    – Experienta in functia de Manager in activitatea de turism de 7 ani
    – Diploma Curs absolvit IELS limba engleza
    – Diploma de absolvire -Universitatea Dunarea de Jos -Economia Comertului Colegiu -3 ani

    Apreciază

  9. salut, am o intrebare, te rog. Daca am absolvit o facultate cu licenta in Economia turismului, fara master si fara experienta profesionala in domeniu, pot aplica pentru brevet? Multumesc mult!

    Apreciază

  10. Buna Matei,

    Vin si eu cu o intrebare referitoare la acest articol.

    Am absolvit facultatea de Alimentatie si turism – Inginerie si management in alimentatie publica si agroturim si am urmat masterul la Stiinte economice si administrarea afacerilor – Administrarea afacerilor in turism.

    Referitor la documentele necesare pentru eliberarea brevetului, unde ai mentionat ca este necesara o copie de pe atestatul de limbă străină de circulație internațională cu excepția:
    1) absolvenților cu examen de licență ai unei facultăți acreditate cu specializarea în turism, absolvenților unui master sau doctorat în turism.

    Acum intrebarea mea este, daca am absolvit o facultate cu specializarea in turism si un master in turism, mai este necesar acest atestat de limba straina? Mentionez ca nu il detin.

    Multumesc anticipat pentru raspuns,

    Ps: Foarte fain articolul!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.