Tur în Iași!

tur în iași travel with matei ghid turism

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Primul meu tur de oraș, în calitate de ghid de turism, a fost în Iași! Primul meu tur de oraș, în limba engleză, a fost în Iași! Cele mai multe experiențe, ca ghid de turism, le-am avut în Iași! Pot spune că știu poveștile orașului (nu toate, pentru că mai sunt multe de descoperit) ca-n palmă, și nu scap niciodată ocazia să le împărtășesc oricui are răbdare să le audă, turist și prieten deopotrivă.

Și pentru că nu există ambasadori ai orașului mai buni decât ghizii sau bloggerii (în afară de cei care fac parte din ambele categorii 😀 ), ne-am hotărât să combinăm aceste două bresle într-o forță de promovare a Iașului. Sub egida Școala de Ghizi Iași și Kooperativa 2.0 Iași, am pornit pe principala arteră turistică a orașului, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt sau Ulița Mare a boierilor. Pentru mine și colegii mei ghizi, Alex și Victoria, era un traseu prea bine cunoscut, pentru tovarășii mei kooperativizați însă, surprizele aveau să se țină în lanț.

*FUN FACT: Știați că pentru o bună perioadă de timp străzile din orașele românești au fost denumite „ulițe”? Denumirea își are originile în cuvântul slavon „ulica”, folosit încă în Polonia, Cehia sau Slovacia. De pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, am început să preluăm modelul occidental de „stradă” (it.  „strada” ) sau „bulevard” (fr. „boulevard”) și am renunțat complet la vechea denumire. Popular, termenul se mai păstrează încă, la sate, doar în vorbirea colocvială.

Printre obiectivele cele mai importante descoperite pe bulevard/uliță, o să le enumăr pe cele mai importante mai jos:

 

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

 

TEATRUL NAȚIONAL „VASILE ALECSANDRI”

Inclus de curând de BBC într-un top al celor mai frumoase teatre din lume care îți taie respirația, această bijuterie neoclasică merită văzută atât din exterior, cât și din interior. Fie că mergi la un spectacol de teatru, operă sau operetă, nu ezita să arunci o privire către plafonul superb pictat, cu nimfe și îngeri, totul fiind transpus într-o veritabilă alegorie a vieții. Holul încadrat într-un stil rococo sau faptul că este singurul teatru din România care are o cortină pictată sunt alte elemente de unicitate care fac din teatrul nostru o mândrie locală și națională.

CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ

Puțini știu, dar undeva lângă Catedrala Mitropolitană se mai află o Catedrală, la fel de importantă și frumoasă. Arhitectura modernistă și abundența de simboluri religioase interioare, dar și exterioare, fac din această clădire o pată de culoare pentru stilul de secol al XIX-lea al bulevardului/uliței. Faptul că deține cea mai mare orgă din Moldova și a patra din România îți oferă un motiv în plus să calci pragul catedralei, la unul dintre desele concerte de orgă. Și nu pot să închei fără să-l menționez pe ghidul catedralei, domnul Emil Bejan, cel care respectă vorba populară „omul sfințește locul” și ne-a oferit surpriza de a urca pe balconul catedralei pentru a ne putea bucura de o panoramă frumoasă a orașului.

PALATUL CULTURII

Probabil că cireașa de pe tort a turului nostru a fost vizita, în premieră, înainte de ziua porților deschise de pe 27 aprilie, a Palatului Culturii. Personal, recunosc că nu am avut niciodată șansa de a vedea Palatul pe interior, în mare pentru că, atunci când am ajuns în Iași, era deja închis pentru renovări. Între timp, am terminat facultatea, m-am făcut ghid de turism și am condus o mulțime de turiști până la el, dar de văzut… Devenise un pic frustrant, mai ales că tot auzeam povești de la alții despre cât de fain este. Și într-adevăr, a meritat să suport toată agonia așteptării. Ca să îți faci o idee de ce se merită să vezi Palatul Culturii cât mai curând posibil o să-ți expun câteva motive mai jos:

  • frescele murale ale regilor daci, împăraților romani, domnitorilor și regilor români din Sala Voievozilor
  • frescele cu imagini ale Iașului vechi și nou din Sala Henri Coandă
  • pasaje ale vechiului palat domnesc expuse și acoperite cu pexiglass
  • o reproducere a unei săli de judecată din perioada interbelică
  • liftul către ceasul din turn, care poate fi vizitat în grupuri de maxim 6 persoane
  • panorama asupra orașului și, în mod special, asupra bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt
  • mozaicul heraldic din holul central, cu reprezentări gotice de dragoni, acvile bicefale și grifoni.

După data de 27 aprilie, intrarea se va face pe bază de bilet de intrare, așa că sfatul meu este să profiți de Ziua Porților Deschise la Palat. Dacă nu reușești, totuși, să ajungi la deschidere, tarifele de intrare le găsești pe site-ul oficial.

Finalul turului ne-a găsit pe toți, bloggeri și ghizi, în cârciumă! Și nu orice crâșmă, ci una cu stil, moldovinesc. Cârciuma Veche, situată pe Ulița Veche, a fost locul cel mai potrivit unde să ne calmăm stomăcelul după finalul de tur, mai ales că se încadra perfect în tematica zilei. Meniul încărcat cu regionalisme nu făcea altceva decât să ne stârnească curiozitatea legată de ceea ce o să găsim în farfurie. Și spre fericirea noastră, ce găseam în farfurie, era și foarte gustos, mai ales porția de mici potcoviți. Complimente bucătarului!

Vă mai las cu o serie de fotografii realizate de colegii noștri, Victor Cojocaru și Constantin Ciobanu și vă urez, deja tradiționalul, Travel On!

 

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.