O nouă cafenea în Iași! FIKA!

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Cafeaua! Cu toții trebuie să recunoaștem că, avem nevoie de ea! Nimic nu se poate compara cu mirosul și gustul unei cafele bine făcute, într-o dimineață ploioasă de toamnă, friguroasă de iarnă, înverzită de primăvară sau călduroasă de vară! Ne dă energia necesară să ne mișcăm fundul la muncă sau facultate și bună dispoziția necesară când ne simțim abătuți. Să fiu sincer, nu-mi pot imagina o zi fără cel puțin o cafea în organism. Pot spune că sunt dependent de ea…

Dar haideți să facem o scurtă incursiune în istorie, să vedem de unde a apărut acest drog minunat din rai:

 

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

 

Apărută în zona Etiopiei de astăzi, cu mult mai târziu decât ceaiul (aproape un mileniu le desparte), începutul ei este învăluit în misterul tipic, al poveștilor și legendelor. Una dintre ele, poate cea mai amuzantă, este cea care spune că într-o seară, un păstor își descoperă caprele, încă treze și vioaie, țopăind și alergând pe pajiște. Neînțelegând ce se întâmplă, acesta cercetează terenul și descoperă arborii de cafea, mâncați de căprițele lui. Începe să guste din boabele de cafea și observă o vitalitate în corpul lui, nemaiîntâlnită. Îmi pot imagina cum, din acel moment, păstorul și caprele sale, își petreceau diminețile la o cafea, discutând despre situația politică din acea vreme.

Ei bine, din acel moment, evoluția cafelei avea să fie una spectaculoasă, arabii fiind cei care o fac celebră, din secolul al XV – lea prin consumul zilnic de cafea și comercializarea către Europa, unde ajunge prima oară în Veneția, având un succes foarte mare în rândul elitei nobiliare. Devenise atât de consumată, încât turcii deschid spații, special amenajate, pentru ca oamenii să se bucure de ea și când nu erau acasă. Acestea erau denumite cafenele…

Primii europeni care văd utilitatea unor cafenele sunt austriecii, unde se și deschide prima, în secolul al XVII – lea. Din acel moment, tinerii intelectuali, nobilii și politicienii își fac obiceiul să se adune în aceste cafenele, ca să poarte discuții despre starea societății și patriei. Practic, un rol destul de important, în revoluțiile ce au urmat, l-a avut și cafea. Lucru ce s-a întâmplat și în Moldova secolului al XIX – lea când, tinerii revoluționari pașoptiști, se întâlneau la Hotel Petersburg din Iași, să pună la cale schimbarea ideologică și politică. Nu prea le-a mers la început, că au fost exilați, dar măcar cafeaua a fost bună!

În ziua de astăzi, găsești cafenele la tot pasul prin Iași, fiecare cu specificul său aparte, de la italian, la turcesc, și nu credeam că o să mai pot fi surprins de ceva, în materie de cafenele, până mai zilele trecute, când am descoperit una, nou deschisă, în Piața Unirii lângă Librăria Junimea, și care poartă denumirea de FIKA!  Se pare că acest cuvânt provine din suedeză, de unde și specificul, și înseamnă „pauză de cafea”. Aparent, suedezii consumă foarte multă cafea și sunt de părere că e nevoie de cel puțin 4-5 pauze de cafea pe zi, ca să poți funcționa ca un om normal. Îmi cam place concepția lor! 😀

Lăsând totuși la o parte ideea de cafenea suedeză, nu am putut să nu remarc atmosfera chill din interior și cafeaua absolut gustoasă! Imaginați-vă că beți o cafea preparată proaspăt și corect din boabe aduse din Kenya și Etiopia, și în care nu mai e nevoie să-ți torni zahăr. Adaugă și niște prăjituri de origine suedeză preparate în aceeași zi în care le mănânci și deja te gândești la o nouă revoluție… Dacă totuși nu îți place cafeaua sau ai băut prea multă, poți să încerci un mix proaspăt de legume și fructe, o bere artizanală sau un vin de origine Purcari. Oricare dintre variante este potrivită.

Trebuie să le mulțumesc, pe această cale, lui Andrei și Roxanei pentru că s-au gândit să aducă raiul suedez în Iași, și promit că, de acum încolo, locul meu de a servi o cafea va fi în Piața Unirii, la FIKA!

Mulțumesc și colegilor mei Kooperativizați care m-au însoțit în această experiență gustativă și s-au bucurat, alături de mine, de una dintre cafelele disponibile: espresso (shot italian), dublu espresso, cappuccino, cappuccino latte, flat white (2 shoturi espresso + lapte), black și long black (cafea neagră, fără zahăr, fără lapte). Fiecare după gust și preferințe!

Vă salut, deci, și la cât mai multe proiecte interesante împreună:

Andreea Ignat, Victor Cojocaru, Simona Patras, Constantin Ciobanu, Florina Gabriela Pascariu, Anda Elena, Ioana Stoian,Constantin Ciortan, Alexandra Bohan, Adelina Bohan, Alexandra Ignat,Diana Elena Lupu, Mariana Dorosenco, Alexandru Taradaciuc, Ionuț Teoderașcu, Gabriela Elena, Durbaca Ionut Lucian, Paul Padurariu, Andreea Cretu, Bogdan Mihai Alupoaie și Dragoș Bârgăoanu.

Las mai jos și câteva poze, ca să vă faceți o idee despre minunățiile ce vă așteaptă acolo:

Credite Foto: Florina Gabriela Pascariu și Paul Padurariu

Dacă vreți să faceți o vizită la FIKA, o găsiți deschisă între orele 07:30 și 22:00, în fiecare zi!

Travel On!

kooperativa728x90

scoala-de-ghizi

 

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

4 gânduri despre „O nouă cafenea în Iași! FIKA!

  1. Am lucrat acolo. Patronul este un nesimtit care isi bate joc de oameni pe care ii supravegheaza minut cu minut la modul penibil si plateste foarte prost. Sunt intodeauna doi pe tura, n-ai posibilitate de avansare din cauza unui barman prieten cu el care fura din tips si o fata de treaba dar extrem se slugarnica.N-as bea cafeaua de pe mana unor oameni vai de capul lor chiar de-ar fi de calitate pt ca este un moment important al zilei.

    Apreciază

    1. Mulțumesc pentru feedback-ul tău și îmi pare rău pentru experiența ta negativă de acolo, dar cred că mesajul ăsta ar trebui să meargă la cei de acolo… Eu recomand cafeaua și locația pentru că îmi plac, în schimb, ceea ce se întâmplă în bucătăria lor internă, nu mă privește absolut deloc. Toate cele bune îți doresc!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.