Cum să obții Atestatul de Ghid!

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Să zicem, prin absurd, că vrei să te faci ghid de turism. Nu mai ai nimic interesant de făcut cu viața ta, Poliția Română nu mai face angajări și singurul lucru bun la care te pricepi este să călătorești. Te gândești, cu ocazia asta, că dacă tot îți place să te plimbi de colo-n colo, să faci și bani din asta, plimbându-i pe alții. Eu o să-ți spun, în rândurile ce urmează, toți pașii pe care trebuie să-i urmezi, actele de care ai nevoie și instituțiile la care trebuie să apelezi, ca să obții Atestatul de Ghid, act ce îți oferă posibilitatea să practici meseria de Ghid de Turism. Înainte de toate, vreau să ții cont de un lucru foarte important, fără acest atestat, legal vorbind, nu ai nici o bază să practici meseria de ghid de turism! Așadar, scurt și la obiect, iată ce trebuie să faci:

Pasul 1. 

Trebuie să urmezi un curs de calificare, acreditat ANC – Autoritatea Națională pentru Calificări.

În urma cursurilor, după o examinare scrisă și orală de către o comisie ANC, primești un certificat de calificare profesională. Acesta atestă faptul că ai urmat cursurile de Agent Turism – Ghid și că ești calificat pentru meseria de Ghid Local, care îți oferă posibilitatea să practici ghidajul, doar la nivel local (oraș, regiune turistică, provincie turistică).

Dacă îți dorești să practici ghidajul la nivelul întregii țări și să ai posibilitatea să însoțești grupuri în afara granițelor țării, trebuie să urmezi, în plus, un curs de Ghid Național – Touroperator în urma căruia, după o examinare scrisă și orală de către o comisie ANC, primești o diplomă de specializare.

NOTĂ! Facultatea nu eliberează aceste calificări, indiferent dacă are profil de turism sau nu!

Actele necesare pentru cursul de calificare Agent Turism – Ghid sunt:

 • copie xerox CI/BI
 • copie certificat de naștere
 • copie certificat de căsătorie dacă este cazul
 • copie după  ultimul act de studii (cel puțin absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat)
 • CV – format europass
 • formularul de înscriere
 • contract (în 2 exemplare)
 • 3 poze tip buletin
 • adeverință medicală în care sa fie specificat „clinic sănătos – apt pentru cursul de agent turism/ghid”
 • cazier judiciar
 • dosar

Actele necesare pentru cursul de specializare Ghid Național – Touroperator sunt:

 • copie xerox CI/BI
 • copie certificat de naștere
 • copie certificat de căsătorie dacă este cazul
 • copie după  ultimul act de studii (cel puțin absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat)
 • copie certificat calificare agent turism – ghid
 • CV – format europass
 • formularul de înscriere
 • contract (în 2 exemplare)
 • 3 poze tip buletin
 • adeverință medicală în care sa fie specificat „clinic sănătos – apt pentru curs ghid național”
 • cazier judiciar
 • dosar

NOTĂ! Dacă vă înscrieți la ambele cursuri în același timp, aveți nevoie de 2 dosare cu 2 rânduri de acte pe care le aveți prezentate mai sus!

Pasul 2.

Trebuie să obții un atestat privind cunoașterea unei limbi străine, indiferent care ar fi ea, engleză sau mandarină.

Atestatul trebuie să fie recunoscut la nivel european (de preferat un minim B2) și poate fi de tip Cambridge sau IELTS.

Dacă nu ai timp la dispoziție, dar stăpânești la nivel avansat limba străină, poți apela la Testările Lingvistice ale Facultăților de Litere din orașul tău, în urma cărora ți se eliberează un certificat de performanță recunoscut de Consiliul Europei. Testarea se face cu programare în prealabil, după ce ai achitat o taxă modică, și se derulează în decursul a 2-3 ore cu o examinare scrisă și orală. La distanță de o zi după examinare, primești și certificatul.

Pasul 3.

Îți faci dosarul pentru obținerea atestatului și îl depui la ANC – Autoritatea Națională pentru Turism.

Dacă ai toate actele necesare în regulă, nu e nici un motiv pentru care dosarul să nu fie aprobat și să ți se elibereze atestatul. Procesul de aprobare și eliberare durează între 2 și 4 săptămâni, în funcție de cereri.

Acte necesare pentru dosarul de eliberare a Atestatului de Ghid Local sau Național sunt aceleași, *cu o mică diferență:

 • cerere (pe care o găsești la download accesând acest link)
 • copie de pe actul de identitate
 • copie de pe certificatul de calificare în profesia de ghid de turism
 • copie de pe atestatul privind cunoaşterea unei limbi străine, iar în cazul persoanelor fizice, cetăţeni ai statelor Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, şi copie de pe atestatul privind cunoaşterea limbii române
 • certificat de cazier judiciar
 • certificat medical
 • două fotografii tip buletin de identitate

NOTĂ! În cazul categoriilor de ghid de turism naţional şi specializat, documentaţia va cuprinde, suplimentar, certificatul de absolvire a cursului de specializare profesională. De ex – dacă vrei să obții atestatul de GHID NAȚIONAL, trebuie să depui în dosar certificatul de calificare la cursul de AGENT DE TURISM – GHID + certificatul de specializare la cursul de GHID NAȚIONAL, pe care le obții de la Școala de Ghizi, atunci când termini cu succes!

Pasul 4.

Te apuci de treabă! Aduni grupuri de turiști, cauți colaborări cu agenții de turism, site-uri de profil, te înscrii în grupuri și participi la forumuri și conferințe specializate. Să nu te aștepți să fie ușor la început, dar crede-mă când îți spun, că tot efortul tău va fi răsplătit, într-un final.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cursurile de ghid de turism local și național, atestatul de ghid și meseria de ghid, te invit să participi la deschiderea Școlii de Ghizi din Iași.

Pentru a fi la curent cu ce mai fac și pe unde mai merg, LIKE AICI (promit că întorc favorul) 😀

Link-uri utile:

http://ghiziiromaniei.ro/scoala-de-ghizi-2/curs-agent-de-turism-ghid-2

http://ghiziiromaniei.ro/scoala-de-ghizi-2/curs-tour-operator

http://www.anc.edu.ro/

http://turism.gov.ro/

http://media.lit.uaic.ro/?page_id=2029

 

Travel On!

scoala-de-ghizi

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

21 de gânduri despre „Cum să obții Atestatul de Ghid!

 1. Buna, Matei!
  Am si eu o intrebare: pot sa fac ghidarie in mai multe limbi ,daca nu am certificat de competente lingvistice decat pentru una din ele?Presupunem ca am invatat autodidact.Multumesc pentru un eventual raspuns.

  Apreciază

  1. Bună Mihaela,
   Certificatul de competențe lingvistice este necesar pentru a obține atestatul de ghid de turism. Odată ce ai devenit ghid, poți ghida în orice limbă vrei, atâta timp cât cei de la agenția de turism cu care vei colabora te-au verificat înainte. Mult succes!

   Apreciază

   1. Aha….am inteles.Ma gandeam ca pe acel atestat ar putea fi specificata limba respectiva.Multumesc foarte mult pentru informatie.De asemenea,multumesc pentru tot ce scrii aici.Sunt informatii deosebit de pretioase pentru un novice.

    Apreciază

 2. Buna Matei,

  Am o intrebare: documentele pentru atestatul si ecusonul de ghid, se depune personal sau poate fi trimis prin posta/curier. Multumesc pentru raspuns

  Apreciază

  1. Bună Alice. Poți să trimiți și prin poștă/curier cu recomandarea ca, înainte să trimiți coletul, să suni la cei de la ANT și să le spui că vrei să trimiți dosarul pentru atestat și să îți ofere adresa exactă unde să poți trimite. Mult succes!

   Apreciază

 3. Buna ziua, imi doresc mult sa fac cursul . Anul acesta sa ma înscriu și să l încep anul următor. Dar pana atunci as vrea sa ma pregătesc , CE SA INVAT ?

  Apreciază

  1. Salut.
   De principiu nu ai ce să înveți înainte de a începe cursurile de ghid pentru că faci totul de la 0 în cadrul acestor cursuri. În schimb, ai putea să te documentezi despre obiectivele turistice din zona unde vrei să faci ghidaj după ce obții atestatul. Asta o să te ajute atunci când vei face partea de practică la cursul de ghid.
   Îți urez mult succes!

   Apreciază

 4. buna,
  sunt cetateana germana, imi trebuie aceleasi acte de a lucra ca ghida aivi, am lucrat deja in grecia pe Rhodos 2 ani ca ghida si am diploma in turism din 1989

  Apreciază

  1. Dacă aveți atestat eliberat de autoritățile din România, atunci da, puteți lucra ca ghid în țară, chiar dacă e din ’89. Atentie! Vorbesc aici de atestat de ghid, nu de diploma în turism care nu vă oferă dreptul să activați ca ghid de turism. În schimb, dacă este un act eliberat de o altă țară, atunci acel act nu vă oferă posibilitatea să lucrați ca ghid în România! Sper să vă folosească informațiile. Mult succes vă doresc!

   Apreciază

 5. Buna ziua
  Sunt din Barlad si as dori sa fac cursul de agent de turism si ghid, pt inceput. Stii cumva unde se poate face mai aproape de Barlad si cand incepe? Exista posibilitatea de a face undeva la distanta? Multumesc!

  Apreciază

 6. Buna,Matei!
  Am obtinut atestatul,am si putina experienta lucrand cu o agentie,dar vreau sa incep sa lucrez pe cont propriu,in vederea atragerii potentialilor turisti,sau sa colaborez cu diverse agentii.Care sunt pasii de facut pentru a ma face cunoscuta ca ghid pe piata turismului?Multumesc.Mihaela,Rm.Valcea.

  Apreciază

  1. Păi, ar fi 2 lucruri pe care ai putea să le faci, la început de drum! 1. Să te promovezi pe canalele de socializare, să îți faci un blog eventual, și 2. Să îți faci un CV foarte bun cu care să mergi la fiecare agenție de turism din oraș și să trimiți mail-uri la toate agențiile de turism mari din țară. Asta până când ajungi să îți faci un nume și atunci nu o să mai ai nevoie de promovare! Mult succes îți doresc! 😀

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.