Muzeul Astra din Sibiu

Sat de mineri

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Se întâmplă destul de rar să ai ocazia să vizitezi locuri care îți reamintesc de copilărie, să te ducă cu gândul la anumite momente și perioade din viața ta. Ca să înțelegeți unde bat cu remarca asta, țin să menționez că atunci când eram copil, petreceam foarte multe veri la bunicii mei de la țară, într-o comună din Bărăgan, la marginea râului Buzău. Și încă de mic eram fascinat de casele vechi din satul bunicilor, unele din ele fiind la fel de vechi ca localitatea în care se aflau. Case care, am observat mai târziu când am ajuns să fac facultatea în Iași, sunt foarte diferite de cele din zona Moldovei. Nu mai spun de casele săsești din zona Ardealului sau casele bănățene de pe lângă Timișoara. Toate se diferențiază de celelalte prin arhitectură diferită, amplasament în cadrul satului, curte exterioară sau interioară, etc.

Ca să ajungi să vezi toate tipurile de case țărănești din țară, ai nevoie de mulți kilometrii străbătuți în călătoriile tale sau, o altă alternativă mai comodă și mai plăcută, o vizită la Muzeul Satului în Aer Liber Astra din Sibiu. După 3 vizite pe care le-am avut acolo, cred că e locul unde toată cultura sătească din țara noastră este cea mai bine edificată prin casele tărănești din toate regiunile României. Practic, acest muzeu în aer liber este o radiografie istorică pusă la dispoziția vizitatorilor până la cel mai mic detaliu.

 

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

 

Ei bine, sunt deja 3 ani de când vizitez Muzeul Astra, împreună cu Școala de Ghizi Iași, și de fiecare dată când pășesc pe acolo descopăr ceva nou, o casă de mineri din Valea Jiului, o biserică din lemn maramureșeană pe care n-am observat-o prima oară sau o moară dobrogeană care stătea ascunsă după un sat de oieri. Iar locul este de-a dreptul imens, cu o suprafață utilizată pentru expoziție de aproape 42 de hectare dintr-un total de 96 hectare. Nu îți ajunge o zi întreagă ca să vizitezi și să înțelegi tot ce se poate și să pleci mulțumit că nu ai pierdut nici o informație de valoare. De fapt, așa cum ne spunea și ghidul, ca să vizitezi toate casele, atelierele și bisericile din muzeu, ai nevoie de minim 3 zile, timp în care te poți caza la una din cele două pensiuni din complex și poți servi masa la una din cele două restaurante cu mâncare tradițională.

Indiferent de perioada anului în care alegi să îți petreci vizita în această veritabilă mașină a timpului, te vei alege cu niște peisaje absolut fascinante care nu fac altceva decât să înrădăcineze melancolia în tine, fie că vorbim de peisajul alb de iarnă, verdele de vară sau cromatismul culorilor de toamnă. Așa că recomandarea mea este să îți faci timp în programul tău de călătorii pentru 2017 ca să ajungi și la Muzeul ASTRA din Sibiu.

Tarifele de intrare la muzeu sunt acceptabile, de la 17 lei pentru adult până la 3,5 lei pentru elevi și studenți. Mai multe informații despre tarife găsești și pe acest link, iar dacă vrei să ai parte și de un tur ghidat, taxa de ghidaj per grup este de 150 lei pe oră, în limba română. Programul de vizitare este și el rezonabil, de luni până duminică, între orele 09:00 și 17:00.

Acum te las să admiri o serie de fotografii din muzeu ca să înțelegi mai bine ceea ce am încercat să exprim mai sus:

Travel On!

scoala-de-ghizi

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

Un gând despre „Muzeul Astra din Sibiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.