Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!
Acum ceva timp, scriam pe acest blog un articol despre 7 tipuri de ghid și m-am gândit că, cel mai corect ar fi, să realizez un articol similar și despre turiști, pentru că și ei au personalități și comportamente diferite și merită să fie făcuți cunoscuți!
Când ajungi să faci meseria de ghid de turism pentru o perioadă destul de lungă de timp, reușești să recunoști, încă din primele momente de interacțiune directă cu aceștia, câteva tipologii distincte în rândul turiștilor pe care-i ghidezi. Și, datorită acestui lucru, reușești să-i abordezi în mod diferit pe fiecare în parte, în funcție de experiențele tale cu alții, în așa fel încât să ajungi să-ți faci viața ta, dar și a lor, mult mai ușoară și mai plăcută.
E nevoie de timp și de mulți turiști trecuți prin mâna ta ca să reușești să stăpânești aceste abordări diferite, dar cum zice și românul: „Practice makes it perfect” 😀
Așa că, fără să o mai lălăim prea mult, vă prezint în rândurile ce urmează, o serie de 7 tipuri de turiști. Ele sunt mult mai multe, dar ca să păstrăm proporțiile articolului, ne vom limita doar la șapte:
Mă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀
1.TIMIDUL
Este genul ăla de turist care stă liniștit în banca lui, nu creează conflicte, nu participă la discuții și nu te deranjează cu probleme banale. Nu pentru că n-ar vrea să facă toate astea, dar nu are curajul să o facă, pentru că-i vine foarte greu să socializeze și are tot timpul impresia că dacă și-ar da cu părerea există un risc foarte mare de a se face de că… de rușine. Surprinzător, însă, ei sunt printre cei mai inteligenți din grup și, dacă reușești să-i faci să se deschidă, o să descoperi niște oameni foarte citiți, cu principii sănătoase și chiar foarte plăcuți în conversație.
2.PRĂPĂSTIOSUL
Este acel turist care face dintr-un țânțar anemic, un adevărat armăsar de curse. Amplifică, de obicei în rău, toate lucrurile care se întâmplă și, indiferent de cât de sigură este activitatea pe care o propui, cu siguranță va găsi motive pentru care să transforme o simplă plimbare prin parc într-un posibil atentat cu bombă și luări de ostatici (printre care, cel mai probabil, va fi și el). Ai nevoie de foarte multă muncă de convingere cu el și trebuie tot timpul să-i aduci asigurări, atât verbale cât și scrise dacă ai posibilitatea, ca să îl liniștești. Problema și mai mare apare când reușește să mai convingă alți 2 -3 turiști că ceea ce-și închipuie este real… Atunci începe adevărata distracție! 😀
3.TURISTUL „ȘTIU EU MAI BINE”
Știi momentul ăla când ai o discuție cu cineva în care încerci să-i argumentezi o situație și corespondentul tău, în lipsă de orice alte argumente logice, îți răspunde cu: „Lasă că știu eu mai bine…” și acolo se încheie orice discuție? Ei bine, aceștia sunt turiștii consumatori de energie, vampiri energetici cum ar spune alții. Sunt acel gen de turist care are impresia că e mult mai inteligent decât tine, decât șoferul, decât orice alt turist din autocar, mai deștept decât orice altă ființă umană de pe Planetă, iar tu nu ai cum să contești asta pentru că el „știe mai bine”. Nu prea ai alte soluții decât să îl asculți de fiecare dată și să îi dai dreptate în orice zice, tu să continui să îți vezi de treaba ta și să îți păstrezi energia pentru lucruri mult mai folositoare grupului.
4.AVIZATUL
E opusul turistului de mai sus. El chiar știe despre ce vorbește și, foarte probabil că are deja multă experiență în domeniul turismului, dar spre deosebire de dl. „știu eu mai bine”, nu intervine decât atunci când este cazul și când o face, te trage de-o parte și îți explică amical părerea lui personală, având și multe argumente avizate. E genul de turist care încearcă să nu se facă remarcat în niciun fel, preferă să stea retras și să se bucure de experiență, iar tu ca ghid trebuie să-l tratezi ca pe oricare alt turist de la tine din autocar și să nu-i acorzi mai multă atenție decât e nevoie, pentru că va observa acest aspect și atunci își va schimba părerea despre tine.
5.VORBĂREȚUL
Sunt turiști care își doresc foarte mult să vorbească cu tine, despre orice este posibil și, indiferent că ești sau nu atent la ei, vor continua ca și cum ai fi prezent. Sunt acele persoane care nu se pot abține să nu scoată cuvinte pe gură pentru că așa se simt ei bine. Au un bagaj mare de informații, sunt foarte inteligenți și vor să împartă cu tine tot ceea ce știu despre orice subiect. Trebuie să ai multă răbdare și să-i asculți, chiar dacă îți vine greu să ții pasul cu un flux continuu de informații.
6.NEMULȚUMITUL
Este tipul de turist care creează o atmosferă negativă în grupul pe care-l ghidezi. Indiferent de situație, va găsi tot timpul un motiv să fie nemulțumit de ceva, fie că a avut 2 prosoape în loc de 3 în camera de hotel sau că felia de roșie de la mic-dejun era prea subțire în comparație cu cea a vecinului de la masa alăturată. Orice detaliu este un motiv destul de bun pentru el de a-ți reproșa ceva vocal și să audă toți cei prezenți din grup. Ca să îl gestionezi mai bine, cea mai bună strategie este să-l faci să creadă că este mai special pentru că, de fapt, asta își dorește de la bun început, să fie tratat diferit față de ceilalți.
7.NERĂBDĂTORUL
Nici nu pornește bine autocarul și deja auzi o voce din spate care te-ntreabă: „Mai avem?”. La început poate părea amuzant, dar cu timpul devine foarte agasant pentru că vei fi întrebat, din 5 în 5 minute, care mai e stadiul traseului și cât mai durează până la destinație. Și când, în sfârșit ajungeți la destinație, se plictisește în alte 5 minute de la sosire și deja cere să se plece la următorul obiectiv. Face lucrurile pe grabă, nu este deloc atent la detalii sau ce informații transmiți grupului și tot ce contează este ca lumea să se miște în ritmul lui. Îl calmezi destul de ușor oferindu-i tot timpul ceva de făcut, ba chiar poți să-l faci și ajutorul tău de ghid și să-i dai, astfel, o ocupație în plus! 😀
Și iată, acestea au fost cele 7 tipuri de turiști pe care voiam să le evidențiez în acest articol, fiind și cele mai des întâlnite de către mine în cei aproape 8 ani de experiență ca ghid de turism, chiar dacă ar fi vorba de mai multe tipuri.
Și ca să încheiem apoteotic, da-ți-mi voie să vă întreb, voi în ce categorie, din cele enumerate mai sus, credeți că vă încadrați? 😀
V-am țucat! :*
2 gânduri despre „7 tipuri de turiști!”