7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă

7 GREȘELI MARI PE CARE GHIDUL DE TURISM NU TREBUIE SĂ LE FACĂ

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Munca unui ghid de turism pe teren implică foarte multe responsabilități, motiv pentru care acesta trebuie să fie foarte bine pregătit pentru a face față oricărei situații și, cel mai important, să nu scape lucrurile de sub control. Uneori, poate deveni foarte stresant, dar este de datoria ghidului să asigure, cu profesionalism, o experiență frumoasă turiștilor pe care îi ghidează.

Desigur, greșeli se mai pot face, doar suntem oameni cu toții, sau cel puțin așa spune clișeul, dar ideal ar fi să nu fie greșeli flagrante care să afecteze bunul mers al activității, experiența turiștilor, integritatea acestora și chiar siguranța tuturor celor implicați. Așa că m-am gândit să vin în ajutorul vostru și să enumăr o parte dintre aceste greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă dacă vrea să aibă o carieră lungă și prosperă în această meserie. Iată care sunt acestea:

Logo History With Matei

Mă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei!😀

1. ÎNTÂRZIE LA ÎNTÂLNIREA CU GRUPUL

Spuneam într-un articol anterior că în ziua plecării în excursie sau într-un tur de oraș, ghidul de turism trebuie să se prezinte la locul de întâlnire cu cel puțin jumătate de oră înainte, din mai multe motive: să verifice echipamentul audio din autocar, locurile din autocar sau, pur și simplu, să-i întâmpine pe turiștii care ajung mai devreme. Este foarte reconfortant pentru ei să ajungă la locul de întâlnire și acolo să-l găsească deja pe ghidul zâmbitor și primitor.

Acum, imaginați-vă dacă lucrurile s-ar petrece invers. Este trecut de ora de întâlnire și chiar de ora de plecare. Turiștii sunt toți prezenți, iar șoferul autocarului, neștiind cum să procedeze, îi lase să ocupe locurile din autocar fără să țină cont de vreo ordine. Lucrurile devin tensionate și apar conflicte între turiști pentru cine are dreptul să se așeze pe un anumit loc. Șoferul încearcă să-i calmeze, dar nu reușește pentru că situația e scăpată de sub control. În același timp, încep să apară și vociferările pentru că e trecut de ora de plecare și roțile autocarului nu se învârt, iar ghidul încă nu a binevoit să sosească. Nivelul de frustrare atinge cote ridicate! Într-un final, apare și ghidul…

Încearcă să nu întârzii! Poate că exemplul de mai sus are șanse mici să se întâmple în realitate, dar de ce să riști? De ce să îți complici existența inutil pentru că ai vrut să mai ciupești un sfert de oră de somn? Vei porni cu stângul în relația ta cu turiștii, care te vor privi neîncrezători, iar șoferul, care trebuia să-ți fie partener și ajutor, s-ar putea să devină chiar opusul. Așa că, fă-ți viața mai ușoară și nu întârzia!

2. NU-ȘI FACE DOCUMENTAREA ȘI NU-ȘI PREGĂTEȘTE TRASEUL ÎN AVANS

E de la sine înțeles că rolul unui ghid de turism este, în esență, cel de a oferi informații turiștilor despre anumite locuri, momente istorice sau obiective turistice de interes. Practic, ești plătit să faci exact asta! Bine, asta și alte o mie de lucruri pe lângă, dar în principal asta! Și cu cât o faci mai bine și mai aprofundat cu atât mai bine pentru tine. Orice ghid trebuie să fie foarte bine documentat și să aibă un bagaj de cunoștințe cât mai variate, pentru a oferi cât mai multe informații de calitate. În caz contrar, ghidul este la fel de inutil ca ochelarii de soare purtați pe timp de noapte. Arăți mișto cu ei, dar nu ăsta e scopul lor…

3. CHELTUIEȘTE ÎN SCOPURI PERSONALE BANII PRIMIȚI DE LA AGENȚIE PENTRU DIFERITE PLĂȚI

De cele mai multe ori ghidul de turism primește din partea agenției care organizează activitatea o sumă de bani care să fie folosită pentru anumite lucruri, cum ar fi: plata unei cazări, a unor parcări sau a unor taxe de vizitare la diferite obiective turistice. La sfârșitul excursiei, ghidul trebuie să prezinte dovada cheltuirii acelor bani prin facturi, bonuri fiscale sau bilete de intrare. În caz contrar, trebuie să dea înapoi suma de bani din buzunarul propriu sau acceptă faptul că agenția va trebui să scadă datoria din banii destinați remunerației lui. Oricum ar fi, acea sumă de bani trebuie să se întoarcă înapoi în contabilitatea agenției, într-un fel sau altul.

Din păcate, cunosc destule cazuri de ghizi care au folosit acei bani pentru uz personal și la sfârșit nu știau cum să-și scoată cămașa. Mai mult decât atât, agenția de turism care-i contractase pentru activitate a preferat să nu mai apeleze niciodată la ei și să transmită informația și la alte agenții partenere. Și uite așa, și-au pierdut credibilitatea pe piață și s-au întrebat ulterior dacă a meritat. Vă spun eu că nu merită. Orice ar fi, nu cheltuiți banii care nu sunt ai voștri în scopuri personale. E un principiu general valabil pentru oricine, nu doar pentru ghizi.

4. INTRĂ ÎN CONFLICT CU TURIȘTII

Asta e o greșeală destul de gravă, dacă mă întrebați pe mine. Și chiar dacă nu mă întrebați, ideea rămâne valabilă. Sunt foarte multe tipuri de turiști, cu personalități și comportamente diferite, iar ghidul învață încă de pe băncile școlii de ghizi (mă rog, așa ar trebui) cum să-i abordeze în funcție de aceste tipologii. Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și să abordezi orice situație cu multă diplomație și cu mult tact.

Orice ai face nu te lua la ceartă cu turiștii tăi. Acei oameni au venit în excursie să se relaxeze și să se bucure de momente frumoase, chiar dacă unii au un fel ciudat de a arăta acest lucru prin remarci jignitoare la adresa ta sau atitudine de veșnic nemulțumit. Încearcă să nu iei lucrurile personal, pentru că la sfârșitul zilei, fiecare se întoarce la casa și la viața lui și sunt șanse destul de mari să nu vă mai vedeți niciodată. Fii calm și impune respectul celorlalți printr-o atitudine profesionistă, altfel ți-ai pierdut orice credibilitate în fața lor, dar și în fața angajatorului tău.

Și cel mai important, în niciun caz, dar în niciun caz, nu folosi violența fizică asupra vreunui turist, dacă acesta nu este violent fizic cu alte persoane din jurul său, caz în care e de bun simț să intervii. În momentul în care ai lovit un turist, poți considera cariera ta încheiată.

5. LASĂ TURIȘTI ÎN URMĂ

O atribuție importantă a ghidului de turism este să se asigure că toată lumea este prezentă în autocar sau la locul de întâlnire înainte de a merge mai departe. Numeri întotdeauna turiștii din autocar înainte de a porni la drum și nu pleci până când nu sunt toți prezenți. Chiar dacă sunt câțiva care întârzie, afli cât mai durează până apar și îi aștepți. Imaginează-ți că nu faci asta și autocarul pleacă fără doi turiști întârziați, care ulterior se vor panica din cauză că ați plecat fără ei. Vei fi nevoit să pierzi și mai mult timp întorcând autocarul după ei, cei doi întârziați vor fi enervați, iar ceilalți turiști își vor pierde încrederea în capacitatea ta de a conduce un grup. Nu vrei să se întâmple asta!

6. PUNE INTERESUL SĂU PERSONAL ÎNAINTEA GRUPULUI

Înainte de toate, trebuie punctat faptul că un grup de oameni te plătește pe tine pentru a oferi servicii profesioniste și o experiență de neuitat. Pentru a face asta, interesul tău trebuie să fie întotdeauna grupul de turiști. Dacă vrei să faci o pauză neplanificată pe traseu pentru că ai chef să fumezi o țigară, întrebi mai întâi grupul dacă își dorește acest lucru și apoi o faci. Iar dacă răspunsul este nu, va trebui să îți pui pofta în cui până la oprirea planificată. Dacă grupul are nevoie de mai mult timp decât cel prestabilit pentru a vizita un obiectiv turistic, este de datoria ta să oferi acel timp, oricât de puțin ar fi și chiar dacă ție nu-ți convine pentru că asta ar presupune să reorganizezi programul, dar ăsta e riscul meseriei. Nimeni n-a spus că e o muncă ușoară.

Țin minte un episod amuzant pe care l-am trăit cu un grup de turiști acum câțiva ani, pe la începuturile mele de ghid tânăr și entuziasmat. Eram cazat cu ei la un hotel din Sinaia în Noaptea de Înviere. Planul era să ne întâlnim cu toții la recepție și să mergem împreună pe jos până la Mănăstirea Sinaia pentru slujbă. Cu jumătate de oră înainte de întâlnire, afară începe o ploaie torențială. Ceea ce nu era neapărat o problemă, doar că eu nu venisem pregătit de acasă cu nimic din ceea ce m-ar fi ajutat să nu devin un burete uitat în chiuvetă cu apa pornită. Am tot sperat să se oprească, dar în momentul întâlnirii ploua parcă și mai tare. Timpul trecea și trebuia să ne pornim către slujbă. Turiștii mei nu știau să ajungă la mănăstire, dar erau pregătiți cu umbrele sau pelerine de ploaie. Eu eram singurul candidat pentru titlul de „fiu al ploii”. Am încercat să fac rost de o umbrelă de la angajații hotelului, dar ca un făcut, nu se găsea niciuna în toată clădirea de 5 etaje. Nici turiștii mei nu aveau vreuna în plus, așa că îmi iau inima în dinți și întreb grupul dacă este sigur că vrea să participe la slujbă pe acea ploaie torențială. Răspunsul a fost în unanimitate „da”, așa că am pus interesul grupului mai presus de al meu și am pornit către slujbă. Nu aveam de ales pentru că dacă aș fi fost un ghid bun, n-aș fi plecat de acasă fără o umbrelă sau o pelerină de ploaie. Din greșeli înveți.

7. CONFUNDĂ OBIECTIVELE TURISTICE ÎNTRE ELE

Gândește-te cum ar fi să ajungi la Cetatea Rupea și să începi să o prezinți cu informații care se potrivesc pentru Cetatea Râșnov. Sau să confunzi Sarmizegetusa Ulpia Traiana cu Regia? Imaginează-ți că un turist din grup se prinde și te anunță, de față cu toți ceilalți turiști, că ai făcut o greșeală. Și nu ai cum să-l contrazici, pentru că îți dai seama că asta ar înrăutăți și mai mult lucrurile. Poți să-ți ceri scuze și să reiei prezentarea cu informațiile corecte, dar dacă tu nu te-ai documentat înainte pentru obiectivul pentru care trebuia, de fapt, să faci prezentarea, e cam inutil. Turiștii își vor pierde încrederea în tine și își vor pune serioase semne de întrebare legate de pregătirea ta ca ghid de turism. Aceasta este, probabil, una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în această meserie, dar dacă analizezi cum trebuie traseul și lista de obiective turistice înainte de a porni în excursie și îți faci și o documentare bună, nu ar trebui să se întâmple niciodată asta. Și nu, pentru că ai avut emoții nu este o scuză. Niciodată, nu este!

Acestea sunt cele 7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă niciodată. Dacă știți și alte greșeli pe care eu le-am omis aici, nu ezitați să mi le menționați în secțiunea de comentarii și eu voi face tot posibilul să le prezint într-un articol viitor.

Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:

Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași

5 Bancuri despre Turism

De ce să apelezi la serviciile unui ghid de turism?

7 calități ale unui ghid de turism bun

Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism

Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?

Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?

Diferența dintre un ghid local și un ghid național

Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face!

Șofer-Ghid

Prima experiență ca ghid!

7 motive să fii ghid de turism!

5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!

Ghid de Turism sau Ghid Turistic?

Cum să lași bacșiș ghidului de turism?

Asta înseamnă să fii ghid!

Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț!

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

22 de gânduri despre „7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă

  1. Dacă tot mergeau la slujba de Înviere și probabil nu doar în scop turistic, creștinește ar fi fost poate să se sacrifice cineva pentru tine, ori să te țină cumva la mijloc între umbrele 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.