Cum să obții Brevetul de Turism!

cum să obții brevetul de turism

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Să zicem, prin absurd, că pe viitor vrei să îți deschizi o agenție de turism, indiferent că e touroperatoare sau detailistă, dar îți dai seama rapid că pentru a-ți realiza acest obiectiv ai nevoie de un Brevet de Turism și nu știi cum ar trebui să procedezi ca să-l obții. Nu-i problemă, articolul ăsta o să te ajute să-ți îndeplinești visul!

Sau, să zicem, tot prin absurd, că pe viitor vrei să ocupi un super post de director la un hotel nou deschis, dar realizezi rapid că pentru această funcție ai nevoie de un brevet de turism. Iarăși, problema este că nu știi cum ar trebui să procedezi ca să-l obții, dar nu e nimic, articolul ăsta te va ajuta să-ți îndeplinești visul!

Indiferent care este visul tău, în rândurile care urmează ai un ghid complet cu tot ce trebuie să știi ca să obții Brevetul de Turism fără să ai prea multe bătăi de cap:

 

*Dacă ești interesat de pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să obții LICENȚA DE TURISM, îi găsești pe toți la acest link!

Români Celebri de Necunoscuți by Travel With MateiMă găsiți și pe YOUTUBE cu seria de Români Celebri de Necunoscuți by Travel With Matei! Români despre care puțini au auzit și care, deși s-au remarcat prin acțiunile lor, mai mult sau mai puțin onorabile, nu au reușit să prindă trenul către celebritate!

 

Înainte de orice, trebuie să știi pentru ce funcții din domeniul turismului poate să fie eliberat Brevetul de Turism:

 1. Cabanier
 2. Director de restaurant
 3. Director de hotelpoate ocupa funcția de director și în oricare alte tipuri de structuri de primire turistică cu funcție de cazare (pensiuni, vile, cabane, etc.)
 4. Director de agenție de turism detailistă
 5. Director de agenție de turism touroperatoarepoate ocupa și funcția de director al unei agenții de turism detailiste
 6. Manager în activitatea de turismasta e cea mai tare pentru că poți ocupa și celelalte funcții de mai sus, din domeniul turismului, cu acest tip de brevet

Bun, acum că am văzut ce funcții poți să ocupi, trebuie să vedem și cine este eligibil să-și scoată Brevetul de Turism:

 1. Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate cu specializarea în turism care au urmat cursuri de formare managerială în turism, acreditate ANC – Autoritatea Națională pentru Calificări, ori un masterat în management turistic, ori un doctorat în domeniul turismului.
 2. Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate cu specializarea în turism care au vechime în muncă de minim 2 ani de zile în domeniul turismului într-o funcție de conducere sau de specialitate (ex: asistent director, asistent manager, etc.)
 3. Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate indiferent de specializare, care au urmat cursuri de formare managerială în turism, acreditate ANC, ori un masterat în management turistic, ori un doctorat în domeniul turismului și, foarte important, dețin un atestat de limbă străină de circulație internațională.
 4. Absolvenții cu examen de licență a unei facultăți acreditate cu specializarea în turism cu o vechime de minim 3 ani de zile într-o funcție de specialitate în cadrul instituțiilor publice centrale responsabile de domeniul turismului (ex: minister, centre de informare turistică, etc.)

Facultăți și specializări  pe care poți să le urmezi ca să fii eligibil pentru obținerea Brevetului de Turism:

 1. Licență: orice Facultate de Geografie cu Specializarea în Turism și orice Facultate de Economie și Afaceri care are Specializarea în Turism (ex: Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor)
 2. Master: orice Facultate de Geografie care are Specializare în Management Turistic (merge și Dezvoltarea Regională a Turismului) și orice Facultate de Economie și Afaceri care are Specializarea de Management Turistic sau Management Turistic și Hotelier (ar mai fi și altele).

Cursurile de formare managerială în turism:

 • se pot realiza la orice ONG sau firmă privată specializată care organizează astfel de cursuri de formare profesională și au acreditarea ANC
 • cursurile trebuie să dureze minim 6 luni cu un total de 720 de ore
 • este foarte important să vă asigurați ca diplomele primite în urma acestor cursuri să fie cu parafa Autorității Naționale pentru Calificări (ANC)

Atestatul de limbă străină de circulație internațională

 • trebuie să fie recunoscut la nivel european (de preferat un minim B2) și poate fi de tip Cambridge sau IELTS.
 • dacă nu ai timp la dispoziție, dar stăpânești la nivel avansat limba străină, poți apela la Testările Lingvistice ale Facultăților de Litere din orașul tău, în urma cărora ți se eliberează un certificat de performanță recunoscut de Consiliul Europei. Testarea se face cu programare în prealabil, după ce ai achitat o taxă modică, și se derulează în decursul a 2-3 ore cu o examinare scrisă și orală. La distanță de o zi după examinare, primești și certificatul.

Așadar, dacă ești eligibil pentru emiterea Brevetului de Turism, ai nevoie de următoarele acte la dosar:

 • cerere pentru eliberarea brevetului de turism, conform acestui model
 • curriculum vitae (CV) cu precizarea pregătirii profesionale și a experienței profesionale
 • copie de pe actul de identitate, certificată pentru conformitate de către titular (legalizat la notar)
 • copie de pe actele care atestă pregătirea profesională – cursul de formare managerială în turism trebuie să aibă o durată de 6 luni (720 ore) și să fie acreditat de ANC
 • copie de pe actele care atestă experiența profesională, certificată pentru conformitate de către titular – dovada vechimii în muncă în domeniul turismului, într-o activitate calificată pe specialitate se va face prin următoarele modalități, după caz:

– copia carnetului de muncă

– copia contractului individual de muncă însoțită de o adeverință de salariat din care să rezulte vechimea în muncă

– extras REVISAL, vizat pentru conformitate de reprezentantul legal al operatorului economic angajator

– copii ale actelor societății de turism și copia certificatului de clasificare sau licenței de turism, după caz

 • certificat valabil de cazier judiciar, fără înscrieri
 • certificat de cazier fiscal din care să rezulte că nu a săvârșit fapte sancționate de legile financiare, vamale și cele care privesc disciplina financiară
 • copie de pe atestatul de limbă străină de circulație internațională cu excepția:

1) absolvenților cu examen de licență ai unei facultăți acreditate cu specializarea în turism, absolvenților unui master sau doctorat în turism

2) absolvenților unor forme de învățământ cu predare într-o limbă de circulație internațională

3) absolvenților facultăților de specialitate cu predare într-o limbă străină de circulație internațională și cei ai facultăților de relații internaționale/afaceri internaționale

4) celor care fac dovada că au lucrat la firme de turism în afara României cel puțin un an

5) cetățenilor români cu dublă cetățenie

6) absolvenților unor cursuri postuniversitare de limbi străine

7) cabanierului

Procesul de aprobare și eliberare

 • Dacă ai toate actele necesare în regulă, nu e nici un motiv pentru care dosarul să nu fie aprobat și să ți se elibereze Brevetul de Turism. Procesul de aprobare și eliberare durează între 30 și 45 zile, în funcție de cereri.
 • Adresa la care trebuie să trimiți actele prin curier rapid (atenție!!! nu Poșta Română!) este: Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta C.
 • Numărul de contact este: 021 303 7833

FOARTE IMPORTANT!!! În cazul în care vrei să îți deschizi o agenție de turism ai nevoie de BREVET DE TURISM pentru a obține LICENȚA DE TURISM. Fără el, NU SE POATE deschide agenția de turism!

Gata, acum poți să spui că ești informat cu tot ce ai nevoie pentru a obține Brevetul de Turism și poți să-ți îndeplinești visul de a deschide o agenție de turism sau de a deveni un director de hotel!

Multă baftă îți doresc!

*Dacă ești interesat de pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să obții ATESTATUL DE GHID, îi găsești pe toți la acest link!

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

4 gânduri despre „Cum să obții Brevetul de Turism!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.