Ghid de turism în pandemie. Cum să supraviețuim?

Ghid de turism în pandemie cum să supraviețuim

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Acum un an de zile scriam un articol despre cum se va schimba turismul românesc în anul 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. Nu că aș fi eu vreun Nostradamus al turismului, dar destul de multe previziuni pe care le făceam atunci s-au întâmplat întocmai. De fapt, cam toți cei care erau implicați direct în turism bănuiau cum va sta treaba în 2020 în acele zile de început ale lockdown-ului.

N-o să vă mint, pentru ghizi, în mod special, a fost un an de tot rahatul turcesc cu tot cu pudră de zahăr presărată deasupra. În afară de perioada Iulie-August și un pic din Septembrie, activitatea ghizilor a avut de suferit enorm din cauza pandemiei și a restricțiilor impuse de stat. Mulți ghizi au renunțat la luptă și au preferat să se reprofileze și nimeni nu-i condamnă pentru asta. Statul s-a implicat aproape deloc în salvarea industriei turismului și HORECA, așa că de multe ori îți puneai problema dacă mai are rost să continui. Dar suntem și mulți care am preferat să luptăm în continuare și să sperăm că în curând lucrurile vor reveni cât de cât la normal.

Ghidul de turism este în general o persoană care se adaptează foarte repede la o situație nouă și știe să reacționeze în așa fel încât să se țină pe linia de plutire cât mai mult, cel puțin până când lucrurile vor fi cât de cât normale. Așa că m-am gândit să vin cu sugestii de câteva lucruri pe care le poți face ca ghid de turism în pandemie până când turismul va reveni cel puțin la forma din 2019.

 

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

 

1. Încearcă să cauți surse suplimentare de venituri în funcție de skill-urile tale. Ia-o ca pe un job part-time care te ajută la greu, dar ține cont că trebuie să-ți și placă să o faci pentru că altfel e doar o pierdere de timp. De exemplu, dacă te descurci bine cu scrisul poți să faci copywriting sau, dacă îți place să conduci, poți să faci Uber. Important este să fie un job flexibil, fără șefi sau șefuți și la care să te pricepi. Poate fi vorba de orice altceva, eu doar am venit cu exemple orientative.

2. Implică-te mai mult pe Social Media. Creează-ți o pagină de Facebook prin care să te promovezi pe tine ca ghid. Postează lucruri despre diferite obiective turistice interesante unde tu ai făcut ghidaj în vremurile tale bune, tips-uri despre muzee și galerii sau despre experiențele tale personale din călătorii. Poți să încerci să faci stories pe Instagram în care să povestești istoria unui obiectiv turistic și să interacționezi cu turiștii tăi virtuali sau, de ce nu, poți să faci Tik Tok-uri educative despre meseria de ghid de turism. Social Media te va ajuta foarte mult să te menții activ și să-ți formezi un brand personal care să te diferențieze de alți ghizi.

3. Deschideți un Blog de Turism sau un Canal de Youtube. Se leagă de ce am spus la punctul 3 și vine ca o completare la brand-ul ăla despre care îți spuneam că e bine să ți-l faci. Poți să povestești din experiențele tale în călătorii printr-un articol pe blog sau într-un video pe Youtube. Gândește-te așa, ca ghid oricum creezi conținut pe care să-l prezinți turiștilor tăi în excursie sau tur de oraș așa că, de ce să nu-l postezi și online? Le oferi posibilitatea viitorilor tăi turiști să vadă ce poți înainte să apeleze la serviciile tale.

4. Realizează tururi de oraș online. Dacă fizic nu este posibil din cauza restricțiilor, de ce să nu încerci să-ți muți munca în online așa cum se întâmple cu multe alte meserii. Într-adevăr, nu este același lucru ca atunci când ești în fața turiștilor tăi și ai posibilitatea să le vezi reacțiile, dar e o modalitate să te menții activ și relevant. Eu personal n-am abordat metoda asta încă, dar am foarte mulți colegi care s-au folosit de platformele de meet precum Zoom sau Google Meets ca să ghideze turiști și a funcționat destul de bine.

5. Încearcă să faci tururi de oraș și excursii în format fizic cu grupuri mai restrânse de turiști, cu condiția să respecți restricțiile din localitatea ta sau pe cele din localitățile pe care le vizitezi. De asemenea, nu uita că trebuie să faci ghidajul cu masca de protecție pe față, iar turiștii trebuie și ei să poarte masca pe toată durata activității și să păstreze o distanță, unul față de celălalt, de măcar 1,5 m. Te avertizez că nu o să fie comod deloc, iar masca o să te jeneze destul de mult. Dar poți să-ți faci viața mai ușoară dacă folosești un emițător cu microfon pe care poți să-l cumperi ca o investiție pe termen lung, mai ales că e foarte util când ai grupuri mari de turiști, sau poți să-l închiriezi de la anumite firme sau colegi de treabă. Oricum ar fi, trebuie să treci peste orice și să te adaptezi pentru că așa vor arăta ghidajele, cel puțin în perioada imediat următoare.

Sper că aceste sfaturi te vor ajuta sau, măcar te vor inspira pentru perioada asta grea prin care trecem cu toții. Și, cel mai important, nu-ți pierde speranța niciodată pentru că întotdeauna după nori, apare și soarele. Mult succes dragi colegi și să ne revedem cu bine și mai pregătiți ca niciodată pe teren!

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

2 gânduri despre „Ghid de turism în pandemie. Cum să supraviețuim?

  1. „turiștii trebuie și ei să poarte masca pe toată durata activității și să păstreze o distanță, unul față de celălalt, de măcar 1,5 m”

    Asta e mai bună decât bancul cu teoria și practica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.