Constantin Humis – Primul jucător străin care a jucat vreodată pentru naționala României

Constantin Humis Primul jucător străin care a jucat vreodată pentru naționala României

Ghidul de turism este la fel de bun ca documentarea pe care o face, motiv pentru care m-am gândit să dau o mână de ajutor și să postez aici, pe blog, o parte din informațiile pe care am reușit să le strâng cu timpul. Spor la documentare!

ABONEAZĂ-TE PE CANALUL DE YOUTUBE AICI!

Poți să mai citești și poveștile lui: JULIUS POPPER / TERENTE / NICOLAE SIMATOC / VIORICA AGARICI / SPIRU PRASIN / PENEȘ CURCANUL / IERONIM BUDACEDWARD G. ROBINSONPAZVANTE CHIORULVERA RENCZIIULIU BARATKYMARIA FILOTTI / DUMITRU DAN / BÂZU CANTACUZINO / TANTI MIȚA BICICLISTA / IANCU JIANU / NADIA GRAY / ELISABETA POLIHRONIADE / BARBU ȘTIRBEY / NICOLAE MILESCU SPĂTARUL / VLAD ȚEPEȘ / BAZIL ASSAN / PAPURĂ VODĂ / VERA ATKINS / IULIU BODOLA / GAVRIL CIOBANU / GEORGE POMUȚ / ALICE COCEA

Constantin Humis – Primul jucător străin care a jucat vreodată pentru naționala României // Ep. 17

POVESTEA

Kostas Choumis se naște pe 20 Noiembrie 1913 ca cetățean grec în Pireu, cartierul-port al Atenei.

Majoritatea copilăriei și-o petrece în același Pireu unde își descoperă pasiunea pentru fotbal încă de mic.

În 1927, la vârsta de numai 14 ani, înființează împreună cu fratele lui o echipă de amatori numită Afovos.

În 1929, la vârsta de 16 ani, semnează cu echipa de juniori a clubului Ethnikos Pireu, după ce dă probe la mai multe echipe, printre care și Panathinaikos.

După 4 ani trece la seniori și are un prim sezon destul de slab, deși echipa reușește să câștige Divizia Sud a Greciei.

Dar, în următorul sezon se înființează Liga Națională a Greciei, iar Kostas explodează pe teren, devenind în 1935 golgeterul primei ediții de campionat, cu 15 goluri în 10 meciuri.

Formă bună îi aduce și prima convocare la naționala elenă în 1934, unde joacă într-un meci amical cu echipa de fotbal Olympiacos.

În Decembrie 1934, debutează la naționala Greciei într-un meci oficial împotriva Iugoslaviei, ca apoi să joace pe teren împotriva naționalei României, căreia îi și înscrie un gol în meciul terminat la egalitate (2-2) între cele 2.

Cu România avea să se mai întâlnească o dată pe 24 Iunie 1935 în Cupa Balcanică din Sofia, unde va înscrie de data asta 2 goluri în poarta tricolorilor, într-un meci terminat, din nou, la egalitate (2-2).

Evoluția lui foarte bună din Bulgaria îi atrage atenția lui Gabriel Marinescu care era prefectul Capitalei, ministrul de Interne, mâna dreaptă a Regelui Carol al II-lea și patronul echipei de fotbal Venus București.

Acesta își propune să se folosească de toată influența lui ca să-l convingă pe grec să se transfere la echipa bucureșteană.

După ce i se oferă un contract pe un salariu de 5 ori mai mare decât al colegilor, Kostas Choumis decide să lase Grecia și să plece la Venus în 1936, devenind primul fotbalist străin transferat la o echipă românească din istorie.

Chiar dacă pleacă cu inima îndoită, părăsește Grecia cu câteva performanțe notabile, printre care titlul de golgeter all-time al ligii elene, deținut până în 1960 și o salbă de 9 meciuri și 7 goluri înscrise la naționala Greciei.

Ajuns în România, Kostas se îndrăgostește iremediabil de țara noastră și trăiește cea mai frumoasă perioadă a carierei lui de fotbalist.

Câștigă 3 titluri de campion ale României cu Venus în 1937, 1939 și 1940 și devine primul marcator pentru o echipă românească în competițiile europene, în meciul pierdut de Venus cu 1 la 4 în fața echipei maghiare Ujpest din cadrul Cupei Campionilor.

Ca jucător se remarca prin jocul său spectaculos și entuziasmant, iar fanii se înghesuiau la meciuri să îl vadă în mod special pe Kostas cum evoluează, mai puțin echipa.

Se spune că fanii în loc să zică: „Hai să vedem meciul Venus-Ripensia”, spuneau: „Hai să-l vedem pe Cuștică”. Porecla de Cuștică venea de la pronunția greșită a numelui Costică, alternativa românească de la Kostas.

În 1939 Gabriel Marinescu insistă ca grecul să-și ia cetățenia română, ca să poată evolua și pentru echipa națională de fotbal a României.

În 1940 este naturalizat și devine cetățean român, iar pe 12 Octombrie 1941 joacă primul meci pentru România împotriva Slovaciei.

Meciul este câștigat de români cu 3 la 2, iar Constantin devine singurul jucătorul grec care a evoluat vreodată la naționala tricoloră.

Mai punctează o premieră cu ocazia acestui meci, devenind și primul fotbalist care marchează atât împotriva, cât și pentru naționala României, datorită golului marcat în poarta slovacilor.

Încă un lucru interesant, acest meci reprezintă și prima victorie la nivel de națională pentru Constantin, indiferent de țară, pentru că la reprezentativa elenă, în cele 9 meciuri jucate, avusese parte doar de înfrângeri și egaluri, fără nicio victorie.

Lucrurile mergeau destul de bine pentru pentru cariera de fotbalist a lui Constantin de când începuse să joace în România.

Din păcate, însă, așa cum s-a întâmplat și cu alți fotbaliști în acea perioadă, odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial și cu implicarea României în conflict, cariera profesională a lui Constantin este pusă sub semnul întrebării.

Campionatul se suspendă, iar la națională mai prinde un singur meci în 1943, tot împotriva Slovaciei, meci încheiat la egalitate cu scorul de 2 la 2.

Cu toate astea rămâne loial și continuă să joace pentru Venus până în 1947, când regimul comunist decide să desființeze echipa.

De altfel, și personal avea să aibă probleme cu regimul, fiind trecut de comuniști pe listă neagră din cauza relației foarte bune pe care o avusese cu prefectul Gabriel Marinescu și pentru că era un regalist convins.

Se transferă la Karres Mediaș (viitoarea Gaz Metan) unde joacă timp de 3 ani până în 1950 și unde prinde și un sezon alături de un alt mare fotbalist al acelor vremuri, Ștefan Dobay.

La 37 de ani, mai încearcă o ultimă aventură și se transferă la Flamura Roșie Arad (viitoarea UTA Arad) unde câștigă ultimul său titlu de campion al României în 1950.

La finalul acelui campionat se retrage definitiv din cariera de fotbalist, lăsând în urmă un palmares impresionant: 102 meciuri jucate și 80 de goluri înscrise în Divizia A, 4 titluri de campion și 2 selecții la națională cu un 1 gol înscris

După retragere rămâne în Arad unde își cunoaște viitoarea soție, arădeanca Veturia Dobriță, cu care va face 2 copii, pe Nicolae și pe Marinela.

În 1956, sătul de regimul comunist, cere statului repatrierea în Grecia împreună cu familia sa, dar este refuzat spre surprindea absolut nimănui.

În 1965 primește singur o viză turistică pentru Grecia și odată plecat nu se mai întoarce în țară.

Ajuns în Grecia face demersuri la ONU și la alte instituții internaționale pentru a-l ajuta să-și reîntregească familia.

Se reîntoarce în lumea fotbalului ca antrenor și pregătește echipele grecești: FC Egaleo, Ethnikos Achna, PAS Giannina, iar în 1969 stă timp de 1 lună pe banca naționalei elene.

În 1969 reușește să-și aducă în Grecia soția și fiica cea mică, iar în 1970 îl aduce și pe Nicolae, fiul cel mare.

Constantin apucă să mai trăiască împreună cu familia lui reunită încă 11 ani ca apoi să moară pe 20 Iulie 1981 la Atena în urma unui infarct.

Este înmormântat la Cimitirul „Reînvierea” din Pireu.

ÎNCHEIERE

Kostas Choumis sau Constantin Humis a fost un jucător remarcabil, fiind considerat, atât în Grecia, cât și în România, unul dintre cei mai buni atacanți ai anilor 30.

Chiar dacă s-a născut și a murit în Grecia, o parte din el se considera a fi român, oferind tot talentul său țării care l-a adoptat și apoi l-a izgonit.

Așa cum spunea și marele Angelo Niculescu: „A iubit țara noastră cu toții porii, iar prin felul lui de a fi se făcea imediat remarcat și plăcut. Ce mai, Humis a avut inimă de român!”

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

28 de gânduri despre „Constantin Humis – Primul jucător străin care a jucat vreodată pentru naționala României

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.