Nadia Gray – Actrița româncă de la Hollywood care a cucerit publicul prin frumusețea ei

Nadia Gray actrița româncă de la Hollywood care a cucerit publicul prin frumusețea ei

Ghidul de turism este la fel de bun ca documentarea pe care o face, motiv pentru care m-am gândit să dau o mână de ajutor și să postez aici, pe blog, o parte din informațiile pe care am reușit să le strâng cu timpul. Spor la documentare!

ABONEAZĂ-TE PE CANALUL DE YOUTUBE AICI!

Poți să mai citești și poveștile lui: JULIUS POPPER / TERENTE / NICOLAE SIMATOC / VIORICA AGARICI / SPIRU PRASIN / PENEȘ CURCANUL / IERONIM BUDACEDWARD G. ROBINSONPAZVANTE CHIORULVERA RENCZIIULIU BARATKYMARIA FILOTTI / DUMITRU DAN / BÂZU CANTACUZINO / TANTI MIȚA BICICLISTA / IANCU JIANU / CONSTANTIN HUMIS / ELISABETA POLIHRONIADE / BARBU ȘTIRBEY / NICOLAE MILESCU SPĂTARUL / VLAD ȚEPEȘ / BAZIL ASSAN / PAPURĂ VODĂ / VERA ATKINS / IULIU BODOLA / GAVRIL CIOBANU / GEORGE POMUȚ / ALICE COCEA

Nadia Gray – Actrița româncă de la Hollywood care a cucerit publicul prin frumusețea ei // Ep. 18

POVESTEA

Nadia Kujnir s-a născut pe 23 Noiembrie 1923, în aceeași zi a anului și la câteva ore distanță de momentul în care scriitorul român de avangardă Demetru Dem, Demetrescu Buzău își lua viața cu un pistol. Ciudată analogie…

Se naște într-o familie de evrei, tatăl ei fiind de cetățenie rusă, mutat de ceva timp în România, iar mama ei o româncă din Cetatea Albă, regiunea Basarabiei.

Are parte de o copilărie normală și lipsită de griji, părinții ei având o stare materială bună, reușind să-i asigure micuței Nadia tot confortul necesar.

Există o singură poveste despre ea când era mică. Aparent, dezvoltase o pasiune pentru Regele Carol al II-lea și la un moment dat, când mașina regală care-l transporta pe rege trece pe sub balconul casei în care locuia, dintr-un pur entuziasm, Nadia aruncă cu niște flori în mașină. Paranoic din fire, Carol a crezut că e un atentat și părinții micuței au fost nevoiți să dea niște explicații de lămurire.

În 1938, la vârsta de numai 15 ani, debutează ca actriță pe scena Teatrului Majestic și tot din acel moment începe să atragă și privirile bărbaților.

Scriitorul Ionel Teodoreanu, proaspăt mutat în București din Iași, o vede într-una din piesele de teatru și se îndrăgostește iremediabil de ea.

Asta în condițiile în care Teodoreanu avea 41 de ani atunci și era însurat cu Ștefana Velisar Teodoreanu…

Scriitorul ieșean începe o adevărată campanie de cucerire.

Îi trimite buchete de flori, bilețele de amor și participă la toate spectacolele în care tânăra actriță joacă.

Se folosește de faptul că a fost decan al Teatrului din Iași și avea destule conexiuni în lumea literar-teatrală ca să se intersecteze cât se putea de mult cu Nadia, indiferent de context.

Lucrurile degenerează într-atât de mult încât o cere și în căsătorie, dar Nadia îl refuză.

Nu știu cum funcționa cererea asta în căsătorie pentru nevasta lui, Ștefana, dar na!

Rănit de tânăra actriță, Teodoreanu începe să frecventeze tot mai mult barurile și se apucă de băutură, adică exact de lucrul pentru care îl critica deseori pe fratele lui, Păstorel Teodoreanu.

Cât despre Nadia, după ce îl evită pe Teodoreanu care era mai în vârstă decât ea cu 26 de ani, se căsătorește cu N. Herescu (fost Goldenberg), un afacerist evreu CARE!!! era cu 30 de ani mai în vârstă decât ea.

La scurt timp după nuntă, Nadia realizează că mariajul nu funcționează pentru că nu sunt potriviți unul pentru celălalt și decide să se despartă de soțul ei.

După divorț, Nadia decide în anul 1940 să plece la Paris pentru niște studii în actorie, făcând în același timp și naveta în România pentru spectacolele de teatru.

Într-o astfel de ocazie, când făcea naveta din Paris în București, îl întâlnește pe cel de-al doilea ei soț, prințul aviator Bâzu Cantacuzino.

Povestea lor de dragoste e parcă scoasă din marile ecranizări de la Hollywood.

El era căpitanul zborului operat de prima companie românească de transport persoane, LARES, iar ea era printre pasageri.

În timpul zborului unul dintre motoare ia foc și Bâzu e nevoit să facă o aterizare de urgență cu succes, din fericire pentru toată lumea.

La aterizare, Bâzu decide să meargă personal la pasageri ca să-i liniștească, moment în care o observă pe Nadia și cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt..

Bâzu era cu 18 ani mai în vârstă decât ea… Voi nu observați un tipar aici?

Cei doi hotărăsc să se vadă tot mai des și relația lor creștea de la o zi la alta.

Singurul moment de impas are loc în 1941 când regimul lui Antonescu îi interzice lui Bâzu să mai participe pe front din cauza originilor evreiești ale Nadiei și pentru că o suspectau că ar fi spion englez.

După ce face apel la însuși Ion Antonescu, căruia îi explică situația, și după ce armata română avea nevoie disperată de piloți buni de vânătoare, Bâzu este retrimis pe front în 1943, ia Nadia scapă de suspiciunile autorităților.

Deși familia Cantacuzino nu era de acord cu acest lucru, în 1945 cei doi își oficializează relația printr-o căsătorie.

Între timp, cota Nadiei ca actriță crește considerabil, fiind angajată la Teatrul de Comedie unde joacă doar roluri principale: 4 în stagiunea 1946 și 2 în stagiunea 1947.

În aceeași perioadă de timp, Bâzu Cantacuzino își pierde toate moșiile pe care le avea din cauza naționalizării comuniste, singurul lui venit stabil fiind cel de pilot de linie.

Cum regimul comunist devenea din ce în ce mai agresiv, cei doi hotărăsc să croiască un plan de evadare din țară.

Planul era simplu! Bâzu se preface că o înșală pe Nadia, iar Nadia se preface că este îndurerată de infidelitatea soțului. Convenabil, mama Nadiei era în Paris în acel moment, așa că soția rănită se folosește de acest lucru și își anunță colegii că pleacă în Franța la mama ei pentru o perioadă de reculegere sufletească. Zis și făcut!

În ziua în care ajunge în Paris, Nadia cere azil politic și nu se va mai întoarce niciodată în țară.

Cât despre Bâzu, el își așteaptă cuminte momentul potrivit, care apare în 1948 când este desemnat să efectueze un zbor de linie București-Milano.

Ajuns în orașul italian predă avionul secundului, își anunță demisia, ia un tren către Paris unde se reunește cu Nadia și cere azil politic.

Din păcate pentru cei doi povestea de dragoste se stinge la scurt timp după reuniunea din Paris și, deși aceștia nu vor divorța niciodată, se despart și merg pe drumuri separate. Bâzu se retrage în Madrid unde locuia sora lui și unde va rămâne până la moartea lui din 1958.

Rămasă în Paris, Nadia Kujnir își ia numele de scenă Gray și intră în lumea cinematografiei.

În 1949, la numai 2 ani după plecarea din țară, obține rolul principal al unei ospătărițe tinere care visează să devină vedetă, în filmul „L`inconnu d`un Soir”.

Urmează roluri în filme precum: „Monsignor” (1949), „The Spider and The Fly” (1949), „Night Without Stars” (1951), „Puccini” (1953) sau „The Captain`s Table” (1959), asta doar ca să le enumăr pe cele mai importante.

Pentru că era poliglotă, până în anul 1960 joacă în 40 de filme, majoritatea fiind producții italienești, franțuzești și britanice și devine, astfel, una dintre cele mai cunoscute actrițe din Europa.

Joacă în această perioadă cu alți mari actori europeni precum: Gina Lollobrigida, Marcello Mastroianni sau Brigitte Bardot.

Cu toate astea, filmul care avea să o facă cunoscută și peste Ocean va fi celebra peliculă italiană „La Dolce Vita” din 1960.

Joacă rolul unei femei divorțate din înalta societate italiană care dă o petrecere cu scopul de a-și sărbători libertatea și începe să facă un număr de striptease în fața invitaților.

Primește acest rol de la celebrul regizor Federico Fellini, căruia i-a atras atenția prin alte  roluri și care a scris personajul special pentru actrița româncă. Personajul avea numele tot Nadia.

Filmul „La Dolce Vita” îi aduce recunoaștere internațională după ce producția câștigă Palme D„or la Cannes și Oscarul pentru cele mai bune costume.

Fără niciun ajutor din partea Nadiei, desigur.

După acest succes, actrița continuă să joace în producții europene importante, cum ar fi: „Mr. Topaze” din 1961 unde joacă alături de legendarul actor britanic Peter Seller.

În 1964 dobândește cetățenia franceză și tot cam în aceeași perioadă îl cunoaște pe cel de-al treilea ei soț, avocatul american Helbert Silverman.

La scurt timp decide să se mute peste Ocean.

Aici trebuie menționată o confuzie pe care presa românească a făcut-o acum ceva timp și care spunea că după moartea lui Bâzu, Nadia se căsătorește cu britanicul Gray, tatăl actriței Linda Gray care a jucat în serialul iubit de români în anii `80, „Dallas”. Evident, a fost doar o asemănare de nume exploatată de presa de tabloid.

Imediat după mutarea în America, încep și aparițiile în mari filme hollywoodiene, alături de mari actori americani, așa cum s-a întâmplat în cazul producțiilor: „Two For the Road” (1967) cu Audrey Hepburn și „The Naked Runner” (1967) cu marele actor Frank Sinatra.

Tot în 1967, se căsătorește cu Silverman și decide să se stabilească definitiv în New York ca să fie alături de el și cei doi copii ai lui.

Nu este singura decizie importantă din viața ei în acel an, pentru că după apariția în serialul TV „The Prisoner” ia hotărârea să renunțe la actorie.

Într-un interviu pentru o publicație americană de specialitate recunoaște că a luat decizia asta pentru că s-a obișnuit să fie în centrul atenției în filme și nu se putea consola cu ideea că începând de acum va primi doar roluri mici, de mamă sau de bunică, din cauza vârstei.

Chiar și așa, pentru că nu reușea să stea prea departe de scenă, se apucă de moderat și de jucat în spectacole de cabaret și vodevil într-un teatru-club din New York, o palidă consolare pentru ceea ce a însemnat cariera ei în trecut.

Timpul trece și ne găsește pe 13 Iunie 1994 când, în urma unui atac cerebral, Nadia Gray moare în Manhattan, lăsând în urmă un soț și 2 copii vitregi.

Celebra publicație New York Times îi scrie epitaful.

ÎNCHEIERE

Nadia Gray lasă în urmă o carieră de succes, atât în Europa cât și în America, jucând în 63 de ecranizări de film și portretizând personaje vulnerabile, mult mai apropiate de realitatea din jur și cu probleme de viață reale.

Asta probabil și din cauza faptului că viața ei, în sine, a fost parcă desprinsă dintr-un film cu povești de dragoste imposibile, dezamăgiri crunte și oportunități nesperate.

Nu și-a dorit decât libertatea de a alege și de a trăi fericită, exact ce își dorea și personajul ei Nadia din „La Dolce Vita”.

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

28 de gânduri despre „Nadia Gray – Actrița româncă de la Hollywood care a cucerit publicul prin frumusețea ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.