Cum se va schimba turismul în România în acest an?

Cum se va schimba turismul în România în acest an

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Încă de la început trebuie să lămurim că turismul, în mod sigur, se va schimba după ce va trece această pandemie. Fiind, probabil, cel mai afectat sector economic din întreaga lume, această schimbare este una inevitabilă, așa că nu ne mai rămâne decât să așteptăm și să vedem cum se va produce  și cât va mai dura până când lucrurile vor reveni la normal.

 

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

 

Avem două aspecte de care trebuie să ținem cont când vorbim despre acest subiect: aspectul economic și cel social.

Din perspectivă economică, lucrurile sunt destul de clare pentru toată lumea și toți specialiștii recunosc că va urma o criză economică ce va afecta întreaga lume, nu doar pe noi. Puterea de cumpărare a oamenilor va scădea foarte mult, lăsând nevoile secundare, cum ar fi vacanțele, în plan îndepărtat.

Din perspectivă socială, până când nu va dispărea complet virusul, oamenii vor fi prea temători pentru a se aventura în călătorii și vacanțe și, chiar dacă nu vor fi, își vor lua mult mai multe măsuri de precauție pentru a face asta.

Ținând cont de aceste lucruri, cel mai probabil scenariu va fi următorul:

  • Urmând exemplul Chinei, în momentul în care restricțiile de mobilitate vor fi ridicate, oamenii vor ieși din case către cele mai apropiate obiective sau atracții turistice, cum ar fi grădinile botanice, parcuri de distracție, parcuri naturale sau lacuri de agrement. Motivul este simplu, după o perioadă atât de lungă de timp în care au fost izolați între pereți de beton sau cărămidă, vor dori acum să își petreacă timpul în natură.
  • După ce își vor satisface nevoia de a ieși în aer liber și vor reintra într-un program normal de muncă, turismul va suferi o nouă scădere bruscă pentru că oamenii își vor concentra atenția, de acum, către a-și reface stabilitatea financiară de dinainte de pandemie.
  • Asta înseamnă că o parte dintre ei vor renunța cu totul la vacanțe în perioada imediat următoare, iar cealaltă parte își va restrânge vacanța la o deplasare scurtă cu mijloace proprii de transport către o destinație apropiată și accesibilă. Turismul intern va avea de câștigat în acest sens, cel puțin pentru perioada imediat următoare
  • Cei care aveau rezervări făcute înainte de pandemie și au fost nevoiți să își amâne vacanța vor încerca să-și găsească o nouă perioadă de călătorie sau o nouă destinație pentru a nu-și pierde banii deja achitați. Agențiile de turism vor reuși să își reia activitatea, în mare parte, datorită acestor rezervări făcute pre-Covid-19.
  • Începând cu venirea verii, cele mai căutate destinații turistice externe vor fi cele din țările învecinate sau apropiate ca distanță (Grecia, Bulgaria, etc.) unde se poate ajunge ușor tot cu mașina personală ,care va deveni mijlocul de transport numărul 1 pentru turiști.
  • Rezervările se vor face de pe site-urile agregate de turism care vor fi la mare căutare în această perioadă, pentru că sunt o variantă ieftină și flexibilă.
  • Firmele de transport aerian vor avea cel mai mult de suferit pentru că cererea va fi mică și o bună parte din flotă va rămâne la sol și după terminarea pandemiei.
  • Prețurile pachetelor turistice, ale cazării și ale transportului vor crește inițial, urmând să scadă odată cu puterea de cumpărare a oamenilor.
  • Hotelurile vor introduce servicii în plus pentru a atrage clienții și își vor spori serviciile de curățenie pentru a le oferi o siguranță în plus turiștilor, încă temători.
  • Iar ghizii de turism vor purta măști în timpul tururilor și al excursiilor și vor fi pregătiți cu niște servicii noi, diferite de ce se găsea înainte pe piață sau obișnuiau să facă. Turiștii vor fi foarte greu de convins să prindă curaj și să-și reia călătoriile și ghizii vor avea nevoie de variante mult mai diversificate și atractive pentru a-i face să iasă din cochilie mai repede.

Va fi un an dificil pentru turism, dar cu siguranță își va reveni, într-un final. Cât de repede? Asta va depinde de evoluția virusului, dacă va reapărea, dacă va avea aceeași intensitate sau dacă va suferi mutații și, nu în ultimul rând, cât de repede va fi produs un vaccin care să îl elimine cu totul. În cel mai realist caz, turismul va avea nevoie de cel puțin 2 ani ca să revină la fluxul din 2019…

Până atunci, haideți să facem tot ce ne stă în putință să trecem peste această pandemie cu bine, adică să rămânem în casă cât mai mult, să ne putem relua viața și călătoriile imediat ce va fi în siguranță să facem asta, indiferent de varianta pe care o alegem.

Haideți să nu lăsăm turismul să moară!

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

Un gând despre „Cum se va schimba turismul în România în acest an?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.