Ghid de Turism sau Ghid Turistic?

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Cum e corect? Ghid de turism sau ghid turistic, când vorbim despre acea persoană care prezintă chestii unor turiști? Aceasta este întrebarea! Gramatical vorbind, nu este absolut nimic greșit cu nici una dintre aceste două construcții. Aici e vorba doar de sens. Mulți fac greșeala să atribuie sensurile greșit. Și eu făceam exact aceeași greșeala în trecut. 😦  A fost nevoie să mă înscriu într-o Școală de Ghizi, ca să realizez eroarea, spre rușinea mea.

Și acum să vedem care este diferența.

După cum spuneam și mai sus, ghid de turism este acea persoană care îndrumă turiști către anumite obiective turistice și le oferă explicațiile potrivite legate de acele obiective. Se aseamănă în construcție cu agent de turism.

Ghid turistic este, de obicei, o carte, care cuprinde mai multe informații despre o zonă turistică de interes local, național, etc. Cât despre construcția agent turistic, nu prea sună bine nu? 😀

Pentru a înțelege mai clar, diferența între cele două, vă invit să urmăriți, mai jos, o scurtă caracterizare a acestora:

GHID TURISTIC

sursa: www.edituravremea.ro
sursa: http://www.edituravremea.ro                                                       
 • Vârstă: Între 0 ani și până se dezintegrează în neant
 • Înălțime: De obicei între 10 cm și 90 cm (n-am văzut mai mici sau mai mari de atât)
 • Greutate: 100 grame – 600 grame (să fiu sincer, n-am cântărit niciodată un ghid turistic, dar nici n-am văzut turiști care să le folosească pe post de gantere, până acum)
 • Cantitate de informații oferită: De obicei oferă informații turistice și practice despre un anumit oraș, ca în cazul exponatului de mai sus sau o anumită zonă, regiune, țară, mai puțin probabil despre un continent.
 • Simț al umorului: Depinde de cine îl scrie în prealabil. Mai rar, totuși, de obicei sunt destul de anoste 😦
 • Empatie: Nu prea. În cel mai fericit caz, empatizezi tu cu el.

GHID DE TURISM

IMG_1656

 • Vârstă: Între 10 ani și 100 de ani (am avut ocazia să văd un ghid mititel de 10 ani, în acțiune la Peștera Dâmbovicioara, cât despre 100 de ani, până la acea vârstă vreau eu să fac ghidaj, poate chiar mai mult de atât, având în vedere cât de mult o să avanseze tehnologia și cu siguranță se va găsi un ser al tinereții sau chiar al nemuririi, caz în care vreau să fiu ghid la nesfârșit…)
 • Greutate: Între 45 kg și 120 kg (în cazul exponatului de mai sus, 61 kg)
 • Cantitate de informații: Nelimitat. De obicei oferă informații despre orice chiar dacă nu-l întrebi nimic: clădiri, mijloace de transport, mâncare, rase de câine, fotbal, vreme, mondenități, etc. You name it! Cât despre ce informații se află stocate în mintea lui, nimeni nu poate ști, cu adevărat, ce se află în mintea unui ghid de turism.
 • Simț al umorului: Depinde de grup. Înainte de a începe turul, face câteva glume de probă. Dacă grupul reacționează pozitiv, continuă, dacă nu reacționează pozitiv, mai încearcă.
 • Empatie: Da! Trebuie, altfel grupul s-ar simți ca la școală. Adică incomod și plictisit.

Acestea fiind expuse, voi ce ați prefera? Un Ghid Turistic sau un Ghid de Turism?

Travel On!

 

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

2 gânduri despre „Ghid de Turism sau Ghid Turistic?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.