Vacanță în Sofia – Do It Yourself!

sofia o destinație cel puțin surprinzătoare

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Anul acesta am hotărât, împreună cu Irina și 2 prieteni buni de-ai noștri, să ne petrecem Revelionul în capitala vecinilor noștri de la Sud de Dunăre, din 2 motive mari și late:

1. Pentru că de doi ani încoace am tot fost la Sibiu de Revelion și, deși e super fain Târgul de Crăciun de acolo, am cam experimentat tot ce se putea în oraș.

Și 2, de-a lungul anilor am trecut de foarte multe ori prin Sofia, dar de fiecare dată doar în tranzit ca să vizităm, împreună cu Școala de Ghizi, Catedrala Alexandr Nevski în drumul nostru spre stațiunea Borovets și mereu ne-am gândit că ar fi super să petrecem mai mult de 2 ore pe an pe acolo.

Iată că anul ăsta care a trecut am reușit să ne punem gândurile în aplicare și am luat, cu o oarecare reticență la început, cea mai bună decizie a noastră atunci când am ales să ne petrecem noaptea dintre ani în Sofia. Nu doar că orașul este muuuuult mai bine organizat la nivel de infrastructură, dar și mult mai deschis și curat decât Bucureștiul, ceea ce pentru noi chiar a contat enorm. Practic, îți dă impresia că este o capitală europeană de nivelul Budapestei sau Varșoviei, deși mai are un pic până acolo. 😀

Sofia a avut parte de o istorie foarte lungă și încărcată și, din acest motiv, are o grămadă de locuri și obiective turistice interesante de văzut, dar și o mulțime de lucruri inedite pe care să le experimentezi, așa că e lesne de înțeles de ce am rămas foarte impresionați de acest oraș și de ce vă recomandăm și vouă să-l vizitați. Și, în ideea asta, m-am gândit să vă povestesc despre toată experiența noastră din Sofia, despre cum am ajuns acolo, unde ne-am cazat, ce-am văzut, ce am mâncat, lucruri bune și lucruri rele, pentru ca voi să vă faceți o părere cinstită și corectă.

Cu plăcere! 😀

 

Înainte de toate, însă, dacă ai nevoie de niște sugestii de vacanță cu mașina personală, las aici câteva link-uri:

Sejur individual în Thassos, cea mai frumoasă stațiune românească!

De ce Veliko Tarnovo este cel mai fain loc din Bulgaria?

Ce trebuie să faci în vămile din Bulgaria și Grecia dacă mergi la mare vara asta?

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

 

Așa că, fără alte prea multe și duioase introduceri, să-i dăm bătaie:

1. Cum am ajuns acolo? Distanța de condus, rute, vămi și costuri!

Așa cum s-a întâmplat și atunci când am mers în Thassos, punctul nostru de plecare a fost tot din Buzău (ce să-i faci dacă e aproape de graniță). Am mers la dus pe ruta Buzău – București – Giurgiu – Ruse – Byala – Plevna – Yablanitsa – Botevgrad – Sofia. De la Yablanitsa până un pic după Botevgrad am prins o porțiune de autostradă, ceea ce pentru un locuitor al Iașului ca și mine a fost o senzație nouă și captivantă! În total au fost aproximativ 500 km și aproape 9 ore de mers în mașină cu tot cu pauze de pipilică și stat în vamă.

IMPORTANT de reținut!!! La Giurgiu trebuie să achiți taxa de pod peste Dunăre de 13 lei și imediat ce ai trecut vama în Ruse, ar fi bine să oprești la primul chioșc din drum și să-ți iei vinieta ca să poți circula pe drumurile bulgarilor în mod legal, în caz contrar, ai de a face cu poliția. Vinieta pe 7 zile, te costă 10 euro, 50 de lei sau 20 de leva, indiferent de moneda cu care vrei să achiți.

Apropo de poliție, și noi am avut de a face cu ei pe drum, dar nu din cauza vinietei ci pentru că aveam viteza mai mare decât limita într-una din curbe. Aparent, chiar dacă nu există indicatoare care să menționeze acest lucru, în Bulgaria dacă ești într-o curbă din afara localității nu ai voie să depășești limita de 60 km pe oră. Noi aveam 70 km și imediat după curbă ne-au oprit. Am scăpat de amendă doar cu „50 lei rumeno”! 😀

La întoarcere am schimbat un pic ruta de mers pe direcția: Sofia – Botevgrad – Yablanitsa – Veliko Tarnovo – Radanovo – Byala – Ruse – Giurgiu – București – Buzău. Motivul a fost că ne doream să vizităm  Veliko Tarnovo pe drum, chiar dacă îl mai văzusem și înainte de foarte multe ori, dar e prea mișto Tsarevets-ul ca să nu-l vezi de fiecare dată când ai ocazia. Abaterea de drum ne-a adus un plus de 30 km și am ajuns la întoarcere să facem 530 km în total. În total carburantul (Benzină 95) ne-a ajuns undeva la 400 lei = 85 euro.

2. Unde ne-am cazat?

Noi am mers tot timpul pe varianta de apartament în oraș atunci când am mers în city break-uri, și nu numai, din simplul considerent că ai parte de același confort de la hotel, dar pe bani mai puțini. Ba chiar ai și bucătăria la dispoziția ta dacă vrei să îți faci ceva de papă! 😀

Cea mai bună variantă găsită pe Booking a fost Pirotska View Apartment. Situat în zona centrală a orașului, apartamentul avea avantajul crucial că puteai să ajungi pe jos, în maxim 20 minute, la cele mai importante obiective turistice din centrul istoric. Unde mai pui că era foarte aproape (10 minute de mers) de Mall of Sofia și avea o panoramă absolut superbă asupra orașului! 😀

În total, cazarea pentru 5 nopți ne-a costat 1430 lei, adică 587 leva sau 305 euro, pentru 4 persoane într-un apartament cu 2 camere, 2 băi, o bucătărie și un guest room. Plata s-a făcut la fața locului în leva, așa că e bine să aveți banii pregătiți. Țineți cont și de faptul că leuțul lor (leva) este ceva mai puternic decât leuțul nostru: 1 leva = 2.44 lei românești. 😦

Și, pentru că orice călătorie are peripețiile ei, am avut și noi parte de una când am ajuns la cazare. Apartamentul era situat la ultimul etaj al unui bloc nou de locatari, unde puteai să intri doar cu cheie pentru că nu mergea interfonul. Ca orice om normal care nu se panichează așa ușor, am luat numărul de telefon al proprietarului de pe Booking ca să-l anunțăm că am ajuns un pic mai devreme decât anunțasem, dar telefonul era închis. Am sunat de mai mute ori, dar în continuare fără răspuns… Am încercat să vorbim cu un locatar care stătea la parter și căruia i-am bătut în geam, dar săracul habar n-avea pe unde ar putea fi omul cu cheia. Am luat numărul de urgență de pe Booking și am sunat acolo, dar nu ne prelua niciun operator, așa că am făcut ce ar fi făcut orice om normal care nu se panichează așa ușor, am stat în fața blocului, pe un viscol de Siberia, sperând că apară proprietarul la ora stabilită. La un moment dat, trage o mașină în spatele mașinii noastre și șoferul care coboară ne întreabă în bulgară ceva ce noi am crezut că se traduce în: „Salut, eu sunt proprietarul, urc repede până sus și apoi cobor să vă dau drumul în bloc”, dar defapt omul ne întrebase dacă e ok să ne blocheze mașina 5 minute cât intră el în scară să-și ia niște schiuri. Situația devenise disperată! Începusem deja să ne gândim la alte opțiuni de cazare, care probabil ar fi fost cu mult mai scumpe, dar spre norocul nostru, apare într-un final și proprietarul, ca un Moise care desparte fulgii de zăpadă din viscol ca să ajungă la noi și să ne ajute. Întârziase și el puțin, iar telefonul uitase că îl avea închis. Bine că a ajuns!

Una peste alta, apartamentul arăta foarte bine, dar asta puteți să vedeți și voi din imaginile de mai jos! 😀

3. Ce am vizitat? Obiective turistice, muzee, lăcașuri de cult și parcuri!

Așa cum menționam și mai sus, Sofia este un oraș cu o istorie veche, începută în antichitate și trecută prin toate fazele posibile, motiv pentru care abundă în locuri numai bune de vizitat de către turiștii curioși, de la vestigii romane până la clădiri comuniste impunătoare. N-are rost să mai spun că pentru mine a fost o adevărată desfătare istorică. 😀

În ziua 1 am fost mai mult ocupați cu drumul lung de parcurs, înțelegerile amiabile cu polițiști și așteptările frenetice în frig și viscol pentru cazare, nu am reușit să explorăm deloc orașul și am ales să ne acomodăm cu apartamentul și să ne odihnim pentru zilele care urmau. Începând cu a doua zi, am luat la rând toate obiectivele pe care ni le pusesem pe listă de acasă, cu scopul vădit de a vedea și de a experimenta cât mai mult posibil până când trebuia să plecăm acasă…

Mai jos îți listez obiectivele turistice pe care noi am reușit să le vedem, prețurile de intrare unde este cazul și o scurtă descriere.

Ziua 2.

Ajunși în centrul orașului, după ce am mers aproximativ 20 de minute pe jos de la cazare, am dat peste simbolul orașului Sofia: Monumentul Sfânta Sofia  sau „Dna. cu Covrig” cum îi spuneam noi. Am făcut câteva poze și de acolo le-am luat pe rând:

Complexul Arheologic Serdika. Îmi doream foarte mult să încep aici pentru că sunt extrem de pasionat de perioada antichității și mai ales de civilizația romană, iar acest complex arheologic este extrem de bine întreținut și valorificat turistic. Povestea sit-ului începe în momentul în care au început băieții să sape pământul pentru construcția liniei noi de metrou și au dat peste aceste vestigii. În loc să le sufoce, au ales să le încorporeze în stația de metrou și practic, ca să ajungi la metrou, trebuie să treci prin vechiul oraș roman Serdika, ceea ce pentru mine este absolut fantastic! Și, dacă vrei să înțelegi mai bine istoria complexului, fix lângă gura de intrare a stației de metrou, poți să intri în muzeu.

Taxa de intrare este de 6 leva/studenți și 12 leva/adulți și programul de funcționare este de Marți până Duminică, de la 10:00 la 18:00. Luni este închis.

Banya-Bashi Mosque. Foarte aproape de Complexul Arheologic se află una dintre puținele moschei, încă funcționale, din Sofia. După cum foarte bine știați, Bulgaria a făcut parte din Imperiul Otoman o perioadă destul de lungă de timp și deci, e normal să găsești lăcașuri de cult ale musulmanilor minoritari din țară. Cum mă rodea curiozitatea să văd cum arată o moscheie pe dinăuntru, am luat decizia să intrăm și noi să vedem care-i treaba. Aveți grijă, totuși, că nu poți să intri oricum, trebuie să respecți mai multe reguli, cum ar fi să te descalți și să-ți lași încălțămintea la intrare, iar fetele trebuie să aibă corpul și capul în totalitate acoperit. Dar să știți că merită experiența și chiar vă recomand să încercați și voi.

Nu există taxă de intrare în moscheie, iar programul de funcționare poate să varieze.

Muzeul Regional de Istorie. Sunt 2 astfel de muzee în Sofia, cel Regional la care am fost și noi pentru că era foarte aproape de Complexul Arheologic și Moscheie, și cel Național care e un pic mai departe de centrul orașului și pe care, din păcate, n-am mai avut timp să-l vedem. Nu ne-a părut chiar atât de rău, totuși, pentru că Muzeul Regional chiar a fost foarte interesant, cu foarte multe obiecte de colecție care au aparținut familiei regale a Bulgariei (muzeul funcționează în fosta reședință regală, un fel de Peleș la noi), dar și multe informații despre istoria țării din antichitate până la Revoluția Anti-Comunistă.

Taxa de intrare este de 6 leva/studenți și 12 leva/adulți și programul de funcționare este de Marți până Duminică, de la 10:00 la 18:00, cu mențiunea că ultimele intrări se fac la 17:30. Luni este închis.

Bulevardul Vitosha. Acest Lipscani al Sofiei a fost alegerea noastră pentru a încheia prima zi de explorare urbană și nu a fost o decizie deloc greșită pentru că pietonalul este chiar foarte viu, cu multe terase și baruri deschise, magazine de suveniruri și multe shop-uri de îmbrăcăminte. E chiar locul ideal de a-ți petrece seara. 😀

Ziua 3

Vitosha Mountain. Pentru că ningea atât de frumos în Sofia în această zi, ne-am gândit că cea mai bună variantă ar fi să vizităm Muntele Vitosha, la poalele căruia se află capitala. Aveam posibilitatea să mergem cu telescaunul, dar am hotărât că cel mai bine ar fi să mergem cu mașina până acolo. Obiectivele noastre au fost, în primul rând, Arboretum Lake, un lac micuț pe care l-am prins complet înghețat. Mare grijă totuși că prin zona lacului umblă o haită de cuțulachis cu care noi, din fericire nu am avut contact, dar din comentariile de pe Google am înțeles că mulți turiști au avut experiențe negative cu pachetul de câini (așa a tradus Google pack of dogs 😀 ). În al doilea rând, ne-am dorit să ajungem la Kopitoto TV Tower, cea mai înaltă antenă TV din Bulgaria de unde se spune că ai cea mai frumoasă vedere asupra orașului. Noi când am ajuns acolo era ceața atât de deasă că nu vedeai nici 5 metri în față, așa că ne-am mulțumit doar să bifăm obiectivul și să plecăm. That went well… 😀

Sofia Zoo. La finalul celei de-a treia zi am ales să vizităm Grădina Zoologică a orașului de la care nu aveam foarte multe așteptări, dar care pe mine m-a surprins plăcut pentru că am reușit să văd și eu pe viu cum arată un rinocer. Nu reușisem să văd până acum. În rest, în afară de alpaca și suricatele care erau foarte amuzante, nu te dă cu nimic pe spate față de o altă grădină zoo, dar merită să îți pierzi 2 ore din viață pe acolo.

Taxa de intrare este de 2 leva/studenți și 4 leva/adulți și programul de funcționare este de Luni până Duminică, de la 08:00 la 16:00. Dacă ajungi vara pe acolo, programul de funcționare va fi de Luni până Duminică, de la 09:30 la 18:00. Tarifele rămân neschimbate

Ziua 4

Mai aveam multe obiective rămase pe listă așa că am început ziua cu un tur în forță, mai ales că era și 31 Decembrie și trebuia să ne mișcăm repede ca să avem timp să ne pregătim și pentru focul de artificii din Piața Cneaz Alexandru I. Le-am luat pe rând:

  • Largo Square Ruins – o prelungire a ruinelor arheologice despre care vă povesteam mai devreme, situat tot în gura de intrare la metro și care, am înțeles, că e cel mai selfie-uit loc din oraș, din simplul motiv că puteai să vezi orașul deasupra ta, printr-un geam de plexiglas
  • Biserica Sf. George Rotunda – una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din oraș situată în curtea clădirii care găzduiește Președintele Bulgariei (un fel de Cotroceni)
  • Parcul Pușkin – o reminiscență a perioadei comuniste unde poți să găsești o grămadă de lucrări sculptate în memoria acelei perioade
  • Catedrala Alexandr Nevski – am mai scris despre ea aici și, deși am mai văzut-o de atâtea ori, a fost pentru prima oară când am intrat înăuntru! Tot ce pot să spun e că îți taie respirația! 😀
  • Biserica Sf. Sofia – simbolul orașului și cea mai veche biserică ortodoxă din Sofia. E situată chiar peste drum de Nevski și dacă ai puțin timp la dispoziție poți să vizitezi și muzeul subteran de sub biserică!
  • Teatrul Ivan Vazov – e foarte interesantă pentru arhitectura ei clasică combinată cu elemente răsăritene specifice.
  • Palatul Culturii – un colos al perioadei comuniste cu o arhitectură comunistă aparte. 😀

Ziua 5

Ne cam durea capul după seara de Revelion așa că ne-am trezit destul de târziu și am apucat să facem în această zi doar o plimbare prin Grădina Parcului Borisova locul unde se află stadioanele celor de la Levski și CSKA Sofia, rivalele aprige ale fotbalului bulgar. Lângă parc se mai află un alt obiectiv destul de drăguț, Podul Vulturilor care, deși e relativ micuț, e foarte pozabil. Iese în evidență prin sculpturile din bronz situate în capetele de pod, de o parte și de alta, care înfățișează niște vulturi destul de impunători.

În ziua 6 venise momentul de plecare așa că, după o scurtă oprire de vizitat la Tsarevets în Veliko, am reușit să ajungem la o oră destul de decentă înapoi în Buzău. De data asta nu ne-am mai confruntat cu polițiștii rutieri! 😀

4. Unde am mâncat? Restaurante și pub-uri!

Pentru că aveam bucătăria din apartament la dispoziția noastră, ne-am făcut în prima seară câteva cumpărături din Billa și cu ce mai aveam noi de acasă de la părinți, ne-am asigurat micul dejun în fiecare dimineața. Oricum aveam și un Lidl destul de aproape de noi, deci aveam cum să ne descurcăm.

Prânzul ne prindea de obicei în vizite la obiective turistice așa că nu prea aveam timp să servim masa pe undeva și, mai degrabă, ciuguleam ceva din mers.

Seara ne făcusem un obicei să mâncam la Happy Restaurant  (un fel de Mamma Mia din Iași pentru cunoscători) pentru că mâncarea era foarte bună și era situat în zonă centrală, la începutul pietonalului Vitosha și la jumătate de oră de mers pe jos până la cazare. O singură dată am mâncat în alt loc decât Happy, la un restaurant de cartier situat într-un parc aflat la 5 minute de apartamentul nostru. Localul se numea Contessa Restaurant și chiar dacă mâncarea era mai simplă era, totuși, destul de multă și gustoasă. Mai ales că patronul ținea să ne repete încontinuu singurul cuvânt românesc pe care probabil îl știa: țuica!

În medie, pe masa de seară cheltuiai între 40 și 50 de leva pentru 2 persoane, în funcție de ce îți comandai!

Și, dacă îți dorești o băută într-un pub bulgăresc, găsești pe bulevardul Vitosha o grămadă de opțiuni unde poți să servești câte tipuri de bere vrei, dar recomandarea mea este să nu pleci din Bulgaria până nu deguști o bere Kamenitza, berea națională a lor!

5. Transportul în comun!

E destul de ușor să te deplasezi prin Sofia, orașul nu e foarte complicat, cel puțin în zona centrală, iar ca mijloc de transport aveai ca variante tramvaiul, autobuzul sau metroul, care te puteau duce oriunde voiai. Deși unele tramvaie arătau cam vechi, cam la fel de vechi ca la noi în țară, avantajul era că liniile de tramvai erau reconsolidate și nici nu simțeai când mergeai cu tramvaiul pe ele. Cât despre metrou, au două magistrale, mari și late, care reușesc să acopere cele mai importante zone de interes pentru un turist.

Un bilet de tramvai, autobuz sau metrou te costa 1,6 leva pe sensul de mers. Mai mult decât acceptabil, zic eu! Aveți grijă la comunicare, totuși, pentru că, deși majoritatea înțeleg limba engleză, nu toți reușesc să o și vorbească. 😀

Important de menționat pentru cei care se gândeau la asta, nu există Uber în Sofia! A existat acum vreo 2 ani, din câte am înțeles, dar după un protest masiv al taximetriștilor, guvernul a hotărât să interzică cu totul serviciile de ride-sharing! 😦

În concluzie, dacă iei în considerare toate cheltuielile pe care le faceți cu transportul (carburant, vinietă, taxă de pod, „amendă”), cazare pentru 5 nopți, mesele servite la restaurante, cumpărăturile din supermarket-uri pentru mic dejun, taxele de vizitare de la muzee și transportul în comun prin oraș, ajungi la o sumă rotunjită de 850 lei, 180 euro sau 350 leva/persoană!

Pentru o vacanță de Revelion într-o capitală europeană plină de obiective turistice și locuri unice de vizitat, eu zic că e mai mult decât acceptabil!

Travel On!

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!