Vacanță în Balcic – Do It Yourself!

Vacanță la mare în Balcic o surpriză mai mult decât plăcută

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Din păcate, pandemia de Covid-19 ne-a dat peste cap planurile de vacanță multora dintre noi. Anul acesta ne-am confruntat cu anulări de rezervări sau reprogramări de vacanțe. Din fericire, asta nu ne-a făcut să ne pierdem pofta de a călători, motiv pentru care ne-am reorientat mai aproape de casă și am redescoperit frumusețea obiectivelor turistice de la noi din țară sau ale vecinilor noștri, cum a fost cazul nostru (al meu și al Irinei).

Spre rușinea mea, nu am avut niciodată ocazia, nici în calitate de ghid, nici în calitate de turist, să călătoresc în Balcic. Pur și simplu nu s-a ivit nicio ocazie potrivită pentru a ajunge acolo. Asta până acum, când planul nostru de a merge la mare în Grecia la început de lună Septembrie a căzut subit și am fost nevoiți să găsim o altă alternativă, măcar la fel de bună. Și atunci a apărut ideea de Vacanță la mare în Balcic! Era destul de aproape de noi, avea plaje și avea și componenta asta istorică pe care eu o caut oriunde merg. Zis și făcut, ne-am apucat să facem rezervare la cazare, ne-am stabilit bugetul și ne-am pregătit bagajul. Ce a urmat a fost o surpriză mai mult decât plăcută… Te invit să citești mai departe! 😀

Înainte de toate, însă, dacă ai nevoie de niște sugestii de vacanță cu mașina personală, las aici câteva link-uri:

Sejur individual în Thassos, cea mai frumoasă stațiune românească!

Sofia – o destinație cel puțin surprinzătoare!

Ce trebuie să faci în vămile din Bulgaria și Grecia dacă mergi la mare vara asta?

De ce Veliko Tarnovo este cel mai fain loc din Bulgaria?

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

1. Cum am ajuns acolo? Distanța de condus, rute, vămi și costuri!

Singurul lucru care nu s-a schimbat pentru noi anul acesta din cauza pandemiei a fost perioada de călătorie, început de Septembrie, când temperatura nu este la fel de sufocantă ca în Iulie sau August și te poți bucura liniștit de plajă.

Așa că eu și Irina am decis să ne luăm cazare din 4 până pe 10 Septembrie, iar punctul nostru de plecare să fie, ca de obicei, din Buzău cu direcția Urziceni – Lehliu Gară – Autostrada Soarelui A2 – Cernavodă – Medgidia – Eforie Nord – Costinești – Vama Veche – Balcic. În total 367 km și aproximativ 5h 30 min cu tot cu ambuteiaje, stat la vamă și pauze de pipi. Destul de aproape dacă stai să te gândești.

Am preferat să trecem granița pe la Vama Veche la dus pentru că traseul de acolo până-n Balcic e interesant cu porțiuni de drum care merg chiar pe lângă coasta Mării Negre. A fost o decizie bună! 😀

Foarte important!! Trebuie să ții cont că ai de cheltuit niște bani pe drum și ar fi bine să fii pregătit! Mai exact:

  • plinul înainte de plecare cu Benzină 95 care ne-a costat 240 lei
  • taxa de pod la Cernavodă care te costă 13 lei și pe care o poți achita cu telefonul printr-un simplu SMS la nr. 7577
  • vinietă pentru a circula pe drumurile Bulgariei care te costă 15 leva (pentru 7 zile) și pe care o poți achita imediat după ce treci vama la primul chioșc pe care îl vezi în cale sau prin achiziție online pe link-ul ăsta!

La întoarcere am preferat să trecem granița pe la punctul de frontieră de la Negru Vodă pentru că ajungeam mai repede în Buzău pe acolo și am mers pe direcția Balcic – Negru Vodă – Topraisar – Ciocârlia de Sus – Autostrada Soarelui A2 – Cernavodă – Slobozia – Pogoanele – Buzău, în total 325 km și aproximativ 5h cu tot cu pauze de pipi.

Am plătit:

  • încă o dată taxa de pod de la Cernavodă (alți 13 lei)
  • încă o jumătate de plin de mașină care ne-a costat 120 lei

Practic, cu tot cu alimentare, taxe de pod și vinietă, cu drumul am cheltuit un total de 424 lei. Destul de ieftin, nu? 😀

2. Unde ne-am cazat? Unde poți să-ți faci rezervare?

Pentru că ne place foarte mult acest tip de cazare, și anul acesta am decis să ne cazăm într-un apartament în regim hotelier. Am avut destul de multe variante de cazare disponibile, chiar dacă am făcut rezervarea cu doar 2 săptămâni înainte pentru că, spre deosebire de alți ani, erau mai puțini turiști, chiar și pentru luna Septembrie. Rezervarea am făcut-o prin intermediul site-ului booking.com și am ales o cameră dublă matrimonială cu vedere la mare la proprietatea Balchik Sea View Apartment – Princess Residence

Complexul era imens și era situat chiar în centrul stațiunii, la 50 m de faleză și de mare. Apartamentul era de-a dreptul superb: foarte spațios, curat, cu o bucătărie complet utilată, vedere la mare și cu ieșire direct la piscina complexului. A fost una dintre cele mai bune cazări pe care le-am găsit împreună de-a lungul timpului (bine, mai mult Irina decât eu, dar suntem o echipă).

În total ne-a costat 472 leva, adică 1181 lei, pentru 2 persoane și 6 nopți, la un curs de 1 leva = 2.50 lei românești. Plata s-a făcut la fața locului în leva, așa că trebuia să ne schimbăm banii înainte de a ajunge la cazare, ori la vamă la un schimb valutar, ori în stațiune unde erau destule centre de schimb valutar. Am preferat să rezolvăm problema asta încă din vamă ca să ne scutim de o grijă și, odată cu banii de cazare, am schimbat și niște bani pentru alte cheltuieli cu mâncarea sau suvenirurile.

3. Unde am mâncat? Recomandări de Restaurante!

Pentru că știam că apartamentul pe care l-am rezervat avea și o bucătărie complet utilată ne-am gândit să fim practici pe durata șederii noastre în Balcic. Planul era să ne aprovizionăm cu alimente încă de acasă și în fiecare dimineață să ne folosim de bucătărie ca să ne pregătim micul dejun, ca apoi să ne petrecem toată ziua pe plajă sau la piscină și seara să păpăm ceva bun la un restaurant. Fiind cazați în centrul stațiunii, indiferent de direcția pe care o alegeam aveam nenumărate variante de restaurante unde puteam servi masa fără să depunem prea mare efort și cu posibilitatea de a încerca o locație nouă în fiecare seară.

Și asta am și făcut! Stațiunea era plină de restaurante situate unul lângă altul, chiar pe malul mării. Chelnerii știau toți limba română și ne-a fost foarte ușor să comunicăm cu ei, iar felurile de mâncare erau foarte bine preparate și foarte gustoase. În general, am avut numai experiențe bune, mai puțin la restaurantul The White House unde, deși mâncarea a fost bunicică, chelnerul ne-a cam grăbit să mâncăm și să plecăm de la masă pentru că făcuse greșeala să ne așeze la o masă rezervată deja de altcineva și care urma să ajungă acolo în jumătate de oră. Cam atât am apucat să stăm și noi la masă, cu tot cu comandă, servit, mâncat și plătit. În rest, dacă ar fi să facem un top al restaurantelor din Balcic unde noi am reușit să mâncăm, ar arăta cam așa:

1. Salt&Pepper Etno Restaurant unde am mâncat 2 seri la rând pentru că ne-au plăcut așa de mult mâncarea și servirea de acolo. Ca să nu mai zic că era situat chiar sub Castelul Reginei Maria și aveai o vedere fabuloasă și asupra Mării Negre.

2. Restaurant La Terrassa unde am mâncat chiar în prima seară când am ajuns în Balcic și unde am observat că era plin în fiecare seară, indiferent de ziua săptămânii. Ajuta mult și vederea la mare.

3. Restaurant El Simpatico unde am întâlnit cel mai simpatic chelner, iar mâncarea a fost delicioasă. În plus, am avut și o companie canină la fel de simpatică.

4. Macaron Italian Pizza unde am servit o pizza pe cât de delicioasă pe atât de mare. Servirea a fost super rapidă, iar pizza se făcea imediat, pe loc și la vedere.

5. Restaurantul The White House din motivele deja exprimate mai sus! 😀

În medie, pe o masă pentru 2 persoane, cu un fel de mâncare și ceva de băut pentru fiecare, cheltuiai între 30 și 50 de leva, pentru amândoi. Foarte rezonabil, zic eu!

4. La ce plaje ne-am relaxat? Păreri personale!

Din păcate, Balcic nu e foarte ofertant din punct de vedere al plajelor. Fiind o zonă stâncoasă care se sparge în mare, plajele sunt puține și destul de mici. Cu toate astea, variante găsești.

Una dintre ele era chiar la baza Castelului Reginei Maria și avea avantajul că puteai folosi biletul de vizitare al castelului datat în ziua respectivă să nu mai fii nevoit să plătești șezlongurile. Dezavantajul era că între plajă și mare aveai faleza care era circulată de oameni și biciclete, iar intrarea în apa mării se făcea coborând o scară.

O altă variantă era plaja Nomad Beach Club care avea avantajul că era în centrul stațiunii deci, foarte aproape de cazarea noastră. Unde mai pui că exista și un Beach Bar chiar lângă plajă, care îți oferea posibilitatea să te alimentezi cu răcoritoare cu sau fără alcool. Cu toate astea, avea un mare dezavantaj pentru că era foarte mică și trebuia să te trezești foarte devreme să prinzi loc de șezlong și umbreluțe acolo.

A treia și cea mai bună variantă era să ieși din afara zonei de stațiune și faleză și să intri un pic în zona de oraș, mai exact fix lângă port, unde era amenajată o plajă imensă numită Cargo Beach! Acolo aveai loc tot timpul, indiferent de ora la care ajungeai și de cât de aglomerat era. Plaja era curată, apa era liniștită și nu foarte adâncă și barul de unde puteai să-ți cumperi și de băut, dar și de mâncare, era chiar pe plajă. Singurele dezavantaje erau că plaja deservea tot orașul și era uneori aglomerată, iar apa era plină de meduze imense, ceea ce pentru Irina a însemnat o teroare. :)) La Cargo Beach ne-am petrecut 3 zile de plajă, iar în rest am fost foarte comozi și am decis să stăm la piscina complexului la care eram cazați și la care ajungeam direct din cameră! 😀

Pentru 2 șezlonguri și o umbreluță plăteam doar 10 leva la Cargo, dar am văzut că și la restul plajelor se practica aproximativ același preț rezonabil.

5. Ce am vizitat în Balcic? Obiective turistice captivante!

Să fiu sincer cu voi, motivul principal pentru care am ales Balcic-ul anul ăsta a fost Castelul Reginei Maria, pe care eu nu am reușit să-l văd niciodată. Irina a avut ocazia să vadă castelul în trecut, dar nu a fost deranjată de ideea de a mai merge încă o dată în Balcic, atât timp cât exista plajă, mare și mult Soare acolo.

Și, pentru că am vrut să profităm din plin de vremea perfectă de afară să ne bronzăm și să ne relaxăm pe șezlong, am hotărât să lăsăm vizita castelului pentru ultima zi, înainte de a pleca înapoi spre casă. Planul s-a concretizat exact cum trebuia și, în ziua plecării, chiar după ce ne-am eliberat camera de cazare, am mers direct către destinația propusă. Ne-am luat bilete și pentru vizitarea Castelului Reginei Maria, dar și a Grădinii Botanice și am pornit în explorare. Spun explorare pentru că întreg ansamblul arhitectural, care cuprinde și Castelul, are un total de 16 puncte de atracție turistică, printre care: Ghereta santinelei, Fântâna de Argint, Crama Reginei din Vila Săgeata Albastră, Templul Apei Nimfeum, Restaurantul Coroana, Tronul Reginei, Vila Cuibul Liniștit, Mormântul Mariei, etc. Și ca să ajungi de la un punct la altul trebuie să mergi printr-un adevărat labirint de alei frumoase și înverzite. A fost extraordinară pentru mine toată această experiență.

După ce am terminat cu ansamblul arhitectural, am mers în Grădina Botanică să vedem celebrele sere expoziționale cu cactuși și plante tropicale, apoi grădina centrală care era și ea împânzită de cactuși și la urmă zona de rosarium care avea o colecție superbă de flori de diferite feluri și mărimi, inclusiv nuferi plutitori, preferații mei! 😀

În total, cred că am stat aproape 2 ore la castel și grădină, iar prețul biletelor a fost de 6 leva/pers. pentru Ansamblul Arhitectural de la Castel și 8 leva/pers. pentru Expozițiile de la Grădina Botanică. Au meritat fiecare bănuț!

În concluzie, după ce am plecat din Balcic și am ajuns acasă, am tras linie cu toate cheltuielile pe care le-am avut cu transportul, cazarea, mâncarea, plaje, vinietă, taxe de pod și intrări la obiectivele turistice și am ajuns la suma totală de 2400 lei (1200 lei/pers) pentru 6 nopți și 7 zile petrecute în sejurul din Balcic. Asta înseamnă aproximativ 966 leva sau 493 euro pentru 2 persoane. Destul de rezonabil pentru noi din punct de vedere financiar, date fiind condițiile de anul ăsta cu Pandemia de Covid-19, experiența chiar a meritat! 😀

Travel On!

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

2 gânduri despre „Vacanță în Balcic – Do It Yourself!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.