Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!
Îți place mult să călătorești? Ce tare! Și mie la fel! Dar, din toată treaba asta cu plimbatul, cred că cel mai mult îmi place să experimentez lucruri noi, descoperite mai mult din greșeală și mai puțin dintr-o documentare prealabilă. De-asta m-am gândit să fac o categorie pe blog prin care să îți prezint, pe baza experiențelor personale, și alte lucruri interesante de făcut atunci când vizitezi un loc, în afară de cele de care toată lumea știe. Pentru unii s-ar putea să fie noi, pentru alții deja știute, dar asta nu înseamnă că nu sunt funny! 😀
Mă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀
La sfârșitul lunii Ianuarie (2021) am fost în Chișinău! Am profitat de faptul că Republica Moldova a fost trecută pe Lista Verde a țărilor în care poți merge liniștit și te poți întoarce și mai liniștit fără să mai fie nevoie să te carantinezi sau să-ți faci vreun test. Între timp, Moldova a fost trecută înapoi pe Lista Galbenă (Februarie 2021) și asta înseamnă că e mai complicat să treci granița acum, dar sunt sigur că situația se va schimba în viitorul destul de apropiat.
Cât despre vizita noastră norocoasă, deși am mai fost de multe ori în Chișinău ca ghid sau ca turist, de data asta am avut parte de o experiență puțin diferită, în sensul în care am luat legătura cu Radu Ţurcan de la National Moldographic și l-am rugat să ne surprindă un pic și să ne ducă prin locurile Chișinăului mai puțin frecventate de turiști. Așa că, m-am gândit să vă prezint și vouă câteva lucruri interesante de făcut (sau nu) în acest oraș, bazat pe ce am descoperit împreună cu Radu, dar și din experiența mea personală. Iată, deci, care sunt cele 5 lucruri de făcut în Chișinău, în afară de cele consacrate deja:
1. Plimbă-te prin cartierul rău-famat Ciocana. În general, Republica Moldova este o țară a contrastelor și a extremelor. Sunt diferențe mari între săraci și bogați, orașe și sate și chiar între mașinile pe care le vezi pe stradă. Ca o mică paranteză, Moldova este printre primele țări din Europa în ceea ce privește achiziția de mașini Porsche, în condițiile în care pe străzi vezi și adevărate relicve precum Lada sau Trabant. În fine, diferențele astea se păstrează și când vine vorba de orașul Chișinău, care are un centru și câteva cartiere frumoase și alte cartiere mai puțin frumoase. Ciocana este cartierul cel mai puțin frumos, dar și cel mai rău famat. E un fel de Bularga în Iași sau Rahova în București. Citind treaba asta, probabil că vă întrebați de ce vă recomand să mergeți acolo, nu? Păi, în primul rând, ca să înțelegi cu adevărat cum trăiesc oamenii în Moldova, trebuie să mergi într-un loc mai puțin frecventat de turiști. E un principiu valabil pentru orice oraș și, în al doilea rând, Ciocana is more than meets the eye (cum ar zice moldoveanul). Aici ai câteva atracții turistice cu adevărat interesante, cum ar fi un punct de belvedere foarte frumos amenajat de unde ai o priveliște extraordinară asupra întregului oraș, în special noaptea când totul este luminat și frumos sau, puteți vedea singura biserică construită în scara unui bloc din Moldova, biserică poziționată chiar lângă o cârciumă și o cafenea. Cum zicea și Radu, dimineața te trezești, cobori la scară să îți iei o cafea, mergi apoi la biserică și după slujbă mergi un pic și pe la cârciumă. Asta înseamnă să ai toate serviciile la dispoziția ta chiar în scara blocului. Am putea spune că Ciocana e înaintea vremurilor noastre. 😀 Și asta nu e tot, blocurile gri, de tip comunist care arată de parcă nu ar fi căzut Cortina de Fier, îți aduc aminte de cum arătau orașele românești în anii `90, în cazul în care erai nostalgic.
2. Vizitează expoziția militară din Muzeul Militar. De departe cel mai interesant muzeu din Chișinău, dacă mă întrebați pe mine. Mereu când ajung în capitala Moldovei îi trec pragul în vizită, pentru că tot timpul descopăr ceva nou și interesant acolo. Muzeul Militar este în așa fel structurat încât devii din ce în ce mai prins de istorie cu cât avansezi de la o încăpere la alta. Practic, te ia de la începutul istoriei militare, trecând prin conflictele militare cele mai importante la care Moldova participă, de la Primul și al Doilea Război Mondial, până la Războiul Ruso-Afgan și lupta pentru independența din 1991. Toate obiectele expuse au făcut parte la un moment dat din artileria armatei sau au aparținut vreunui soldat, și aici mă refer la gloanțe, arme, uniforme, obuze, grenade, medalii, căști, scrisori, etc. Ca să nu mai zic, în curtea muzeului sunt expuse tancuri, tunuri anti-aeriene, tab-uri sau avioane MIG, toate fiind parte din armamentul armatei la un moment dat al istoriei, dar care acum nu mai sunt funcționale, decât pentru expoziție. Recomand cu cea mai mare plăcere acest muzeu dacă ajungeți în Chișinău!
3. Servește masa la Restaurantul Mi Piace. Dacă am printre voi pasionați ai emisiunii „Chefi la Cuțite” atunci cu siguranță ați auzit de Alexandru Comerzan, câștigătorul Ediției 7. Și dacă ați auzit de el și v-a plăcut felul în care gătește, atunci cu siguranță o să vă placă să mergeți la restaurantul deschis de el în Chișinău și să gustați din mâncarea lui. Și pot să confirm că mâncarea e absolut delicioasă, iar ambientul restaurantului este atât de fain încât îți lasă impresia că ești la un restaurant italian din centrul Romei. Prețurile sunt asemănătoare cu cele din România, ceea ce este un minus dacă ar fi să iei în considerare că, în general, prețurile în Moldova sunt mai mici la orice în comparație cu cele de la noi din țară, dar dacă treci peste acest aspect și te bucuri doar de mâncare și de ambient, o să ieși pe plus.
4. Vizitează Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Ești în Republica Moldova, deci obligatoriu trebuie să vezi Muzeul Național de Istorie a Moldovei, nu doar pentru patrimoniul bogat pe care îl are la dispoziție, dar mai ales pentru sălile clădirii în care este amplasat. Fost gimnaziu pentru băieți, clădirea istorică are 3 săli care cuprind cupole și sunt decorate în interior într-un stil eclectic care, pur și simplu, îți taie respirația. Serios, de multe ori mă trezeam cu ochii căscați la pereți fără să-mi dau seama în timp ce mă plimbam prin muzeu. Dar și expozițiile sunt de-a dreptul interesante dacă reușești să îți iei privirea de la decorații, printre cele mai captivante fiind colecțiile de Arme și Armuri, Numismatică, Textile, Obiecte Tehnice și Documente. Și la sfârșit, după ce te-ai bucurat ca un copil tocilar de tot ce ai văzut frumos în acest muzeu, intri în ultima încăpere unde dai de „Diorama Operația Iași-Chișinău”. O minunăție! Această operă de artă a avut nevoie de 8 ani ca să fie pictată și pusă în scenă de pictori și muzeografi și reprezintă o descriere vizuală a luptelor din vara anului 1944 de lângă satul Leușeni, la granița cu România. Este realizată pe o pânză cu dimensiunile de 45 x 11 metri și completată de un plan natural care cuprinde tunuri antitanc, lăzi cu cartușe și obuze, echipament militar și muniție. E printre cele mai mișto lucruri pe care le-am văzut în viața mea, fără să exagerez cu ceva. Neapărat trebuie să ajungeți aici!
5. Plimbă-te prin Parcul Valea Morilor. Curat, aerisit, frumos amenajat, cu băncuțe, piste de biciclete, bărci și statui urbane, parcul îți dă impresia că ești într-un oraș european în adevăratul sens al cuvântului. Bine, geografic vorbind, chiar ești într-un oraș european, dar ați înțeles ce voiam să zic. 😀 Revenind, Valea Morilor are un lac destul de mare și este poziționat chiar foarte aproape de centrul orașului, aproximativ 10 minute de mers pe jos de la Arcul de Triumf. În apropiere ai 2 obiective turistice interesante: Turnul de Apă care în prezent este Muzeul Orașului și de unde poți să vezi de sus centrul vechi al Chișinăului și clădirea Academiei de Muzică, Teatru și Artă unde s-a semnat actul de unire a Basarabiei cu România Mare. Recomand pentru o plimbare plăcută și aerisită!
Și, pentru că nu puteam să vă las doar cu 5 lucruri de făcut, vă mai sugerez unul, BONUS!!!
6. Vizitează cartierul rusesc Râșcani și Parcul Memorial Afgan din centrul lui. Da, iar vă recomand să mergeți într-un cartier al Chișinăului, dar din cu totul alt motiv decât în cazul cartierului Ciocana. Motivul este pentru că Râșcani este un cartier unde majoritatea populației este de etnie rusă, sau cel puțin vorbitori de limbă rusă, iar acest lucru te face să crezi că ai greșit țara și că, de fapt, ești într-un oraș din Rusia. Zona este curată și îngrijită, iar în centru găsești Parcul Memorial Afgan unde se află un Monument de Comemorare al soldaților moldoveni care și-au pierdut viața în Războiul Ruso-Afgan din anii `80. Tot în apropierea parcului se află și cea mai scumpă clădire de locuințe pe metru pătrat din Chișinău și unde trebuia să plătești o adevărată avere ca să deții un apartament acolo. Și nu în ultimul rând, chestia care m-a impresionat cel mai mult, undeva într-un colț al parcului se află un mic monument despre câțiva scriitori români, un fel de mic reminder că te afli, totuși, în Republica Moldova. Aaaa, și era să uit, cea mai bună cafea to-go din oraș o găsești la cafeneaua Lavazza tot din Parcul Memorial Afgan. 😀
There you Go! Astea sunt cele 5+1 lucruri de făcut (sau nu) în Chișinău, lucruri pe care poți să le faci când Republica Moldova va fi trecută pe Lista Verde și mergi ca turist prin oraș. Sper că ți-au plăcut ideile și te invit să lași în comentarii ce obiectiv ți-a plăcut cel mai mult din lista prezentată de mine și dacă ai și alte sugestii de lucruri interesante de făcut în Chișinău sau, de ce nu, în Moldova!
Dacă vrei să vezi ce lucruri poți să faci (sau nu) prin alte orașe sau zone, uite aici despre SIBIU, IAȘI, TIMIȘOARA, SIGHIȘOARA, BUZĂU, BRAȘOV, NEAMȚ, TÂRGU MUREȘ sau BUCOVINA!
Și nu uita, dacă ai nevoie de un ghid de turism priceput care să-ți arate și partea Chișinăului mai puțin frecventată de turiști, ți-l recomand cu mare drag pe Radu Ţurcan!
V-am țucat! :*
6 gânduri despre „5 lucruri de făcut (sau nu) în Chișinău!”