5 lucruri de făcut (sau nu) în Neamț (Județul)!

5 lucruri de făcut sau nu în Neamț Județul

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Îți place mult să călătorești? Ce tare! Și mie la fel! Dar, din toată treaba asta cu plimbatul, cred că cel mai mult îmi place să experimentez lucruri noi, descoperite mai mult din greșeală și mai puțin dintr-o documentare prealabilă. De-asta m-am gândit să fac o categorie pe blog prin care să îți prezint, pe baza experiențelor personale, și alte lucruri interesante de făcut atunci când vizitezi un loc, în afară de cele de care toată lumea știe. Pentru unii s-ar putea să fie noi, pentru alții deja știute, dar asta nu înseamnă că nu sunt funny! 😀

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

Când te gândești la Neamț te duci foarte ușor cu gândul la Cetatea Neamțului, Mănăstirea Neamțului, Piatra Neamț, Târgu Neamț și absolut orice are în componență cuvântul Neamț și este localizat în Județul, ați ghicit, Neamț! Dar pe astea sunt sigur că le-ați tot văzut și revăzut de-a lungul timpului pentru că e aproape imposibil să nu ajungi, măcar o dată în viață, pe acolo. Și, dacă îți place mult zona, dar te-ai plictisit de aceleași obiective, atunci vin eu cu niște idei de lucruri de făcut, sau nu, în Județul Neamț.

Poți să le faci cu prietenii, cu familia sau, de ce nu, chiar de unul singur, dacă ești mai mult tipul de călător singuratic. Unde mai pui că unele dintre aceste propuneri pot fi făcute doar în acest județ cu potențial turistic foarte ridicat, deci, este un motiv în plus să mai faci o vizită pe aici. Acum, fără să mai pierdem prea mult timp, iată care sunt cele 5 lucruri de făcut în Neamț, Județul:

5 lucruri de făcut sau nu în Neamț Județul
Sinagoga Baal Sem Tov din Piatra Neamț
sursa: https://piatraneamtcity.ro/

1. Vizitează cea mai veche Sinagogă de Lemn din țară! Ai tendința, atunci când ajungi în Piatra Neamț, să faci ce ar face orice turist, adică să mergi să vizitezi Biserica Domnească și Turnul lui Ștefan, să mergi să te plimbi cu Telegondola și, eventual, să mergi să vezi ursul de la Parcul Zoologic al orașului. Dar, ascuns pe o străduță de prin apropierea primăriei, se află un obiectiv turistic de o importanță foarte mare, și anume Sinagoga „Baal Shem Tov”. De ce este ea așa de importantă? Este cel mai vechi lăcaș de cult ebraic făcut din lemn de pe teritoriul țării noastre, fiind atestat din anul 1766 când domnitorul Grigore al III-lea Ghica emite un hrisov prin care aprobă construcția unei noi sinagogi peste cea veche de piatră. De ce au ales, totuși, să facă noua sinagogă din lemn și nu din piatră cum era cea veche? Păi, conform legilor de atunci, orice alt lăcaș de cult care nu era ortodox, trebuia să fie construit doar din lemn și nu trebuia să fie mai înalt decât biserica ortodoxă din localitate. Având în vedere că și în cultura ebraică sinagoga trebuie să fie cea mai înaltă construcție din oraș, apărea un soi de conflict de interese și, astfel, comunitatea evreiască trebuia să sape mai adânc în pământ cu scopul de a respecta tradiția ebraică și de a respecta și legile în același timp. Revenind la timpurile noastre, sinagoga a fost recent renovată și poate fi vizitată contra sumei de 10 lei/pers.

5 lucruri de făcut sau nu în Neamț Județul
Turnul Berarilor Piatra Neamț
sursa: https://www.cniptpiatraneamt.ro/

2. Servește masa și bea o bere la Turnul Berarilor din Piatra Neamț. Se spune că acum foarte mult timp, prin oraș își ducea traiul badea Zimcu, om harnic și talentat, pentru care lemnul însemna viață și viața însemna voioșie. Tânăr și curios fiind, Zimcu își însoțea cu admirație tatăl călărind neostenit în lung și-n lat pădurile și munții până la asfințit, în căutarea materialelor potrivite pentru sculptat și construit. Fascinat de serile petrecute cu tatăl său, alături de prietenii care se înzdrăveneau cu câte-o olovină rece, și-a propus să își pună în practică pasiunea. A trecut Carpații, a poposit în Ardeal, unde a găsit un meseriaș pentru construcția butoaielor din cupru în care să se facă fierberea malțului și a hameiului. Astăzi, o mână de oameni buni au continuat arta lui Zimcu, folosindu-i lemnul, pasiunea și rețetele, clădind Turnul Berarilor cu fabrica de bere artizanală, așa cum era odinioară atelierul. Dacă povestea nu te-a convins, atunci cu siguranță mâncarea tradițională bună și berea artizanală gustoasă te vor convinge să treci pragul restaurantului Turnul Berarilor. Ascultă ce zic! Badea Zimcu te privește! 😀

5 lucruri de făcut sau nu în Neamț Județul
Via Ferrata Astragalus
sursa: https://adevarul.ro/

3. Cațără-te pe stâncă pe Via Ferrata Astragalus. Din Piatra Neamț faci aproximativ 1 oră cu mașina până la Cheile Șugăului, plus sau minus 5 minute în funcție de cât de repede îți place să conduci, sau nu. Acolo, vei găsi un traseu absolut fabulos de Via Ferrata, unul dintre cele mai faine trasee pe care le-am experimentat vreodată la noi în țară. Traseele au diferite dificultăți și unele dintre ele pot fi făcute chiar și de copii, atâta timp cât sunt supravegheați de un adult. E o modalitate de petrecere a timpului foarte plăcută și intensă, care cu siguranță îți va rămâne întipărită în minte. Echipamentul individual obligatoriu pentru parcurgerea traseelor de Via Ferrata Astragalus se poate închiria la cel mai bun preț de pe piață de la Cabana Ecolog (30 lei/pers.), Bicaz Chei, în apropierea intrării pe traseu. Echipamentul se poate închiria sau achiziționa și de la sediul Clubului Montan Român din Piatra Neamț, str. Ștefan cel Mare 31, vis-a-vis de Zoo (clădirea albă cu 1 etaj de lângă panoul de escaladă). Eu zic să nu stai prea mult pe gânduri!

5 lucruri de făcut sau nu în Neamț Județul
Muzeul Popa din Târpești, Neamț
sursa: http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/

4. Vizitează Muzeul Popa din Târpești Neamț. La 12 km distanță de Târgu Neamț, foarte aproape de Muzeul Memorial Ion Creangă din Humulești, se află un muzeu cu totul și cu totul aparte. De ce spun asta? Pentru că acolo vei găsi o colecție fascinantă de măști populare moldovenești și sculpturi naive în lemn și piatră cum nu vei găsi nicăieri altundeva. Și când spun măști populare moldovenești, mă refer la cele pe care le folosesc băieții sârguincioși din Ruginoasa atunci când își dau întâlnire de Revelion pe ulițe ca să se caftească cu ciomegi. Muzeul Popa a fost înființat de creatorul popular Neculai Popa iar colecțiile sale cuprind: obiecte de arheologie, numismatică, etnografie, obiecte religioase, icoane, pictură naivă, măști, costumații pentru spectacolele de iarnă, sculptură în lemn și piatră. Pe lângă vizitarea colecțiilor, turiștii pot participa și la spectacolele cu măști: “Capra” și “Ursul” sau se pot îmbrăca în costume populare originale pentru un selfie sau un vlog. 😀

5 lucruri de făcut sau nu în Neamț Județul
Safari cu Zimbri în Vânători-Neamț
sursa: https://adevarul.ro/

5. Mergi într-un Safari cu Zimbri! Bine, ai înțeles, nu chiar cu zimbri lângă tine în mașină, ci la o distanță de observare în siguranță. Tu în mașină, ei în pădure! 😀 Ca să vă pun un pic în context și ca să realizați cât de interesantă poate fi această experiență, gândiți-vă că acum vreo 200 de ani a fost observat ultimul zimbru în libertate pe teritoriul țării noastre. De atunci, simbolul Moldovei avea să fie dispărut până acum vreo 20 de ani când, Parcul Natural Vânători-Neamț devine prima locație din România în care zimbrul este reintrodus, la mai bine de două veacuri de la dispariția sa din sălbăticie. După o perioadă de adaptare și înmulțire, specia a fost lăsată liberă prin pădure chiar dacă fiecare specimen este monitorizat și localizat printr-un transmițător GPS. Ei bine, date fiind circumstanțele, turiștii se pot bucura acum de un adevărat Safari ca-n Africa. Acesta se poate face cu o mașină de teren sau pe jos, observând exemplare aflate în sălbăticie sau în semi-libertate. Cel mai scurt traseu durează 2 ore și dificultatea este medie. Desigur, pe lângă întâlnirile cu zimbri, vizitatorii pot vedea și alte animale din fauna bogată a parcului natural. Tariful de vizitare este de 35 lei/persoană, pentru grupuri de minim 3 persoane. Copiii până în vârsta de 10 ani sunt scutiți de la achitarea tarifului. Acum serios, cât de mișto poate fi treaba asta, nu? Să urmărești simbolul Moldovei în habitatul său natural dintr-un Safari cu Zimbri! E un must do!

Și, pentru că mă simt foarte darnic astăzi, îți mai dau o idee, BONUS!!!

5 lucruri de făcut sau nu în Neamț Județul
Plimbare cu vaporașul pe Lacul Izvorul Muntelui
sursa: https://www.viziteazaneamt.ro/

6. Plimbă-te cu vaporașul pe Lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac artificial din România! Serios, lacul este atât de mare încât are și port, fiind singurul din țară care se poate mândri cu așa ceva. Imaginați-vă că, deși toate porturile din țară au deschidere către mare, pe 15 August, Marina Românească își sărbătorește ziua și la Izvorul Muntelui, lac care nu are nicio conexiune cu marea. Interesant, nu? Propunerea mea este să nu stați prea mult pe gânduri și când ajungeți acolo neapărat să faceți o plimbare cu vaporașul pe lac, mai ales că veți avea și o priveliște foarte frumoasă asupra Barajului Bicaz. Pentru informații detaliate și programul plimbărilor cu vaporul pe Lacul Izvorul Muntelui, vă recomand să contactați Complexul Turistic Naval Port Bicaz (SC Moldoturism SRL) la adresa de mail: office@bicazlac.ro. Accesul pe vapor se realizează din zona Hotelului plutitor Lebăda.

Acestea sunt cele 5+1 lucruri de făcut, sau nu, în Județul Neamț, lucruri pe care poți să le faci, sau nu, când ajungi ca turist prin zonă. Sper că ți-au plăcut ideile și te invit să lași în comentarii ce obiectiv ți-a plăcut cel mai mult din lista prezentată de mine și dacă ai și alte sugestii de lucruri interesante de făcut în Neamț!

Dacă vrei să vezi ce alte lucruri poți să mai faci (sau nu) în alte orașe sau zone, uite aici despre IAȘITIMIȘOARASIGHIȘOARA,BRAȘOVBUZĂU, BUCOVINA, CHIȘINĂU, TÂRGU MUREȘ sau SIBIU!

Și dacă ai drum prin orașele menționate mai sus, îți recomand să te și plimbi prin oraș cu un tur QuestoSerios vorbesc! Chiar e o alternativă super interesantă de a vizita orașul. Practic, ai ocazia să descoperi într-un mod foarte interactiv toate poveștile și legendele urbei, ca la un treasure hunt, dar de pe telefon! Unde mai pui că, dacă folosești codul promoțional withmatei la achiziția turului, o să ai și reducere de 10%! Asta așa, ca să ai parte de o experiență și mai faină!  Ce trebuie să faci?

  • să alegi un tur Questo potrivit și să dai Book Now
  • să apeși Add Promo or Discount Code și să introduci codul: withmatei și primești o reducere de 10%
  • să descarci aplicația Questo și să urmezi instrucțiunile ca să descoperi locuri și povești inedite

Eu zic să nu mai pierzi vremea și să te pui pe călătorit o dată ce va fi în siguranță să faci asta!

Dacă vrei să vezi ce lucruri poți să faci (sau nu) prin alte orașe sau zone, uite aici despre SIBIUIAȘI, TIMIȘOARA, SIGHIȘOARA, BUZĂU, BRAȘOV, CHIȘINĂU sau BUCOVINA!

  • Pentru mai multe fotografii din Neamț, și nu numai, FOLLOW AICI (promit că dau follow back) 😀
  • Pentru legende din Iași și Români Celebri de Necunoscuți, SUBSCRIBE AICI
  • Pentru a fi la curent cu ce mai fac și pe unde mai merg, LIKE AICI (promit că întorc favorul) 😀

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

6 gânduri despre „5 lucruri de făcut (sau nu) în Neamț (Județul)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.