5 lucruri de făcut (sau nu) în Târgu Mureș!

5 LUCRURI DE FĂCUT (SAU NU) ÎN TÂRGU MUREȘ!

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Îți place mult să călătorești? Ce tare! Și mie la fel! Dar, din toată treaba asta cu plimbatul, cred că cel mai mult îmi place să experimentez lucruri noi, descoperite mai mult din greșeală și mai puțin dintr-o documentare prealabilă. De-asta m-am gândit să fac o categorie pe blog prin care să îți prezint, pe baza experiențelor personale, și alte lucruri interesante de făcut atunci când vizitezi un loc, în afară de cele de care toată lumea știe. Pentru unii s-ar putea să fie noi, pentru alții deja știute, dar asta nu înseamnă că nu sunt funny! 😀

Logo History With Matei

Mă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

Din păcate, Târgu Mureș este mult subestimat din punct de vedere turistic! Acest lucru este cauzat în mare parte de învecinarea cu localități precum Sighișoara, Cluj-Napoca sau Alba Iulia, mult mai bine promovate turiștilor români sau străini. Dar eu simt că, în curând, și Târgu Mureș va deveni o destinație turistică foarte frecventată de călători, pentru că are multe lucruri interesante de oferit. Fie că vorbim de clădiri istorice cu o arhitectură specifică zonei sau activități de făcut în timpul liber pe care nu le poți face alte părți ale țării, orașul este unul de-a dreptul încântător.

Mie îmi place mult. E curat, liniștit și accesibil. Practic, dacă ești prin Cluj sau Sighișoara, într-o oră și un pic poți să ajungi foarte ușor în orașul transilvănean și să te bucuri de o experiență nouă. Ca să vă faceți doar o mică idee despre ce puteți vedea și face în Târgu Mureș, în afară de obiectivele turistice deja consacrate, m-am gândit să vă prezint aici câteva lucruri interesante de făcut (sau nu) în oraș:

1.Plimbă-te pe sub arcele Casei pe Arce. Arhitectural vorbind, clădirea este de-a dreptul superbă, cum rar mai vezi prin orașele din Transilvania. Ea a fost construită pe arce, cu scopul de a proteja pietonii trecători pe timp de ploaie și a fost, pe rând, casă de locuit, școală catolică și cazarmă. A trecut prin mai multe incendii și renovări de-a lungul timpului și a ajuns în forma actuală pe la jumătatea anilor `80. Recomandarea mea este să nu o ratați când ajungeți în Târgu Mureș și neapărat să intrați pe sub arcele clădirii într-un magazin, chiar dacă afară nu plouă. O să vă placă mult! 😀

2.Vizitează Cetatea Medievală. Chiar dacă se aseamănă cu multe alte cetăți din zona Transilvaniei, Cetatea Medievală din Târgu Mureș merită să fie vizitată. poate mai mult decât celelalte. Ridicată în secolul al XV-lea de către voievodul Istvan Bathory, a fost parțial distrusă în 1601 de trupele conduse de Giorgio Basta. Chiar și așa, a fost refăcută imediat după, sub formă pentagonală, folosindu-se piatră de râu și cărămidă. Astăzi este una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale de la noi din țară, fiind reabilitată cu scop turistic în anul 2011. Are 7 bastioane construite de breslele muncitorești și care pot fi vizitate: a tăbăcarilor, blănarilor și lăcătușilor, dogarilor, măcelarilor, croitorilor, bastionul porții și bastionul Bathory. De asemenea, în interior, se pot vizita Biserica Reformată și Muzeul de Istorie și Arheologie (situat în Clădirea Comandamentului). Pe lângă asta, ce mi se pare mie și mai interesant este că lângă Clădirea Comandamentului se află o machetă a cetății ,în miniatură, turnată în bronz, pentru o orientare mai bună a turiștilor. Fără să exagerez cu ceva, eu mi-am pierdut o jumătate de zi prin cetatea asta superbă și nu m-am plictisit absolut deloc. Merită cu prisosință timpul vostru!

3.Fii șofer într-o cursă de karting. Vrei să te simți ca un mini-Schumacher? Vrei să simți cum este să fi pilot de curse și să te întreci în viteză cu prietenii tăi? La GoKart Racing din Târgu Mureș poți să faci asta cu ușurință. Nu găsești foarte multe piste de karting prin România și, cu atât mai puțin, piste care să permită neinițiaților să se bucure de o cursă, dar GoKart le permite tuturor pasionaților de viteză să aibă parte de o astfel de experiență. Localizat în afara orașului, la doar 5 minute distanță cu mașina, este o alternativă foarte tare de a-ți petrece timpul liber , pe care poți să o faci atunci când vizitezi Târgu Mureș. Iar, la finalul cursei, dacă vrei să-ți sărbătorești victoria, poți să rămâi la Racing Lounge Garden și să servești masa cu prietenii tăi.

4.Vizitează Turnul Franciscanilor din Piața Teatrului. În mod normal, un astfel de turn ar fi fost parte dintr-o biserică, dar nu este cazul Turnului fostei Biserici Franciscane din Târgu Mureș. Deși biserica a fost demolată în 1972 de către comuniști pentru a construi Teatrul Național, cumva Turnul a scăpat de distrugere. Astăzi el este îngrijit de un călugăr și sub el se găsește un cavou care adăpostește osemintele călugărilor franciscani din secolul al XVIII-lea. A fost construit în 1802, într-un stil baroc specific, după planurile arhitectului Topler Ianoș și impresionează prin mărime, dar și datorită decorațiunilor exterioare, cum este cazul statuii Sfântului Francisc, poziționată chiar deasupra intrării în turn. E un obiectiv turistic unic în țară, care merită vizitat dacă ai drum prin Târgu Mureș.

5.Admiră animăluțele din Grădina Zoologică Târgu Mureș. Foarte bine amenajată și cu o varietate de specii de animale, Grădina Zoologică din Târgu Mureș este cea mai mare din țară și locul perfect pentru a-ți petrece timpul liber. Înscrisă pe harta mondială a grădinilor zoologice, îți oferă ocazia să admiri 750 de animăluțe care aparțin unor 150 de specii, atât din fauna locală, cât și din cea exotică, cum ar fi lei, girafe, elefanți sau maimuțe. Există și o zonă special amenajată cu restaurante, tarabe și băncuțe, unde poți să mănânci ceva sau să-ți achiziționezi un suvenir. Recomand mai ales dacă ești în vizită cu cei mici.

Iată, deci, 5 lucruri pe care poți să le faci, sau nu, în timpul unei călătorii în Târgu Mureș. Bineînțeles, mai sunt și alte lucruri interesante de făcut în oraș, dar o să le discutăm cu altă ocazie, într-un articol viitor. Apropo, dacă vrei să afli informații și despre Palatul Culturii din Târgu Mureș, simbolul arhitectural al orașului, să știi că am scris un articol întreg doar despre el AICI! Te invit să-l citești! 😀

Dacă vrei să vezi ce lucruri poți să faci (sau nu) prin alte orașe sau zone, uite aici despre SIBIUIAȘITIMIȘOARASIGHIȘOARABUZĂUBRAȘOVNEAMȚ, CHIȘINĂU sau BUCOVINA!

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

6 gânduri despre „5 lucruri de făcut (sau nu) în Târgu Mureș!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.