Asta înseamnă să fii Ghid!

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Mulți m-au întrebat, de-a lungul timpului, ce înseamnă să fii ghid? Ce criterii trebuie să îndeplinească cineva, ca să fie un ghid bun? Și când spun criterii, nu mă refer la cele de genul să ai bacul luat sau să știi cum te cheamă. Mă refer la abilități, caracteristici sau calități pe care cineva trebuie să le dețină sau să le însușească, pentru a reuși în meseria de ghid de turism.

Pot spune că m-am gândit foarte mult și profund la această întrebare, cam de acum jumătate de oră, de când am început să scriu articolul ăsta și am reușit să identific câteva calități care, în opinia mea, sunt mai mult decât necesare ca să poți fi un ghid cel puțin decent, dacă nu chiar magnific!!! Le enumăr mai jos:

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

Ghidul trebuie să fie carismatic.

Da! Trebuie să placi. Asta e clar! În orice domeniu de activitate, oamenii cu carismă, au succes, mai ales când vorbim de agenți de vânzări. Da, compar ghidul de turism cu un agent de vânzări, pentru că acesta, pe lângă faptul că prestează un serviciu, face și vânzare. Dacă participanții dintr-un grup, cu care ai făcut un tur de oraș, sunt atât de mulțumiți de serviciul pe care l-ai prestat că vor să meargă cu tine și într-o excursie de 2/3/4 zile, se numește vânzare. Așadar, folosește-ți farmecul personal pentru a cuceri oamenii și pentru a-i face să se simtă extraordinar și ei se vor întoarce la tine, sau măcar or să te țină minte… Și să fim sinceri, întotdeauna vei cumpăra de la doamna vânzătoare de la buticul din colț, care te face să râzi și te complimentează mereu, chiar dacă alături e un supermarket cu prețuri mai mici, dar cu angajați care îți dau impresia că vine iar apocalipsa peste noi și noi nu facem altceva decât să fim niște ignoranți (chiar, știți de câte ori s-a prezis apocalipsa în ultimele 2 milenii? click aici și o să afli!)

Ghidul trebuie să fie optimist.

Dacă nu tu, atunci cine? Ca să fii ghid, trebuie să debordezi de optimist, indiferent de situațiile și problemele pe care le întâmpini (și crede-mă când îți spun că, întotdeauna apare o problemă, oricât de mică) pentru că tu ești liderul, pe tine te urmează acei oameni și pe tine te ascultă. Tu ești garanția lor că se vor simți bine și vor ajunge în siguranță acasă. Așa că, dacă autocarul cu care mergi are o defecțiune tehnică, încearcă să fii optimist și să transmiți starea și grupului tău de turiști. Dacă autocarul cu care mergi, are o defecțiune tehnică pe care șoferul nu o poate rezolva, încearcă să fii optimist și să transmiți starea și grupului tău de turiști, iar dacă firma de transport de care aparține autocarul cu care mergi, nu trimite un alt autocar în schimb și deja este târziu și se face frig afară, atunci ar cam fi cazul să suni pe cineva să te ajute, dar să o faci cu optimism și să transmiți starea și grupului tău de turiști.

Ghidul trebuie să fie empatic.

E de la sine înțeles că atunci când ai un grup de turiști de o anumită naționalitate, care au venit să viziteze locul în care rudele sau bunicii lor au suferit, nu te apuci să faci glume despre cum s-a prezis anul acesta apocalipsa, pentru a nu știu câta oară. Trebuie să fii în asentiment cu grupul, să știi când să glumești cu turiștii și când să simpatizezi cu ei sau să îi consolezi.

Ghidul trebuie să fie un bun povestitor.

Știi profesorul ăla care, atunci când îți predă, ai impresia că banca în care ești așezat este cea mai bună saltea pe care ai dormit vreodată? Mai bună decât Dormeo? Să nu fii niciodată acel profesor! Încearcă tot timpul să prezinți acel monument sau acea statuie în așa fel încât turiștii să aibă impresia că fac parte dintr-o poveste. Și ca să faci acest lucru, trebuie să urmezi doi pași:

  • în primul rând, trebuie să citești și să știi multe povești și legende ca să ai fundamentul.
  • în al doilea rând, trebuie să adaptezi acea poveste la grup, în așa fel încât să le atragi atenția, în funcție de caracteristice grupului, le plac părțile mai amuzante, mai dramatice, mai detaliate, etc.

Cam astea sunt calitățile sau caracteristicile pe care eu le consider cele mai relevante pentru un ghid bun. Practic, pentru mine, asta înseamnă să fii ghid!

Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:

7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă

Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași

5 Bancuri despre turism

7 Calități ale unui Ghid de Turism bun. Partea I

Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism

Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?

Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?

Diferența dintre un ghid local și un ghid național

Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face!

Șofer-Ghid

Prima experiență ca ghid!

7 motive să fii ghid de turism!

5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!

Ghid de Turism sau Ghid Turistic?

Cum să lași bacșiș ghidului de turism?

Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț

Travel On!

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

18 gânduri despre „Asta înseamnă să fii Ghid!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.