Diferența dintre un ghid local și un ghid național!

Diferența dintre ghidul local și ghidul național

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Care este diferența dintre un ghid de turism local și unul național? Asta ar fi una dintre întrebările pe care le primesc cel mai des de la oamenii cu care interacționez, așa că simțeam nevoia să scriu un articol despre acest subiect și să încerc să clarific un pic lucrurile, pe cât reușesc mai bine!

Impresia generală despre aceste două tipuri de ghizi este că primul, cel local, are posibilitatea să practice meseria într-o anumită zonă a țării care are un anumit specific cultural (Ex: Bucovina, Maramureș, etc.) și celălalt, ghidul de turism național, are dreptul să facă ghidaj în toate zonele țării indiferent de specificul istoric sau cultural! Aproape de adevăr, dar nu e chiar așa!

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

Mai întâi să vedem ce ne spune Ordinul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului nr. 637/2004, care ne dă următoarele definiții:

„Ghidul local este cel care asigură asistență turistică pe un teritoriu limitat”

Problema din această definiție este că nu știm cât de limitat este acest teritoriu! Adică poate fi limitat la o provincie istorică, cum e Moldova sau este vorba doar despre o localitate istorică, cum ar fi Sibiul?

„Ghidul național este cel care asigură asistență turistică pe teritoriul național și în străinătate”

Aici lucrurile sunt, oarecum, mai clare! Dar, se pune iarăși problema cu delimitarea, de data asta în legătură cu termenul de „străinătate”, care ar putea să însemne orice țară din lume sau doar din cadrul Uniunii Europene?

Un pic cam derutant până acum nu? Ei bine, chiar dacă reglementările legislative nu sunt încă bine puse la punct și percepția generală este un pic deviată, realitatea este următoarea:

Ghidul local este acela care prezintă obiective turistice locale, cum ar fi Cetatea Râșnovului din localitatea Râșnov sau Castelul Miclăușeni din județul Iași! Îl găsești doar la obiectivul respectiv și nu însoțește turiștii decât în perimetrul acelui obiectiv pe care îl știe ca în palmă. Același lucru poate fi spus și despre ghizii din orașe, care fac tururi de oraș cu turiștii veniți în vizită și care știu tot ce este de știut despre cultura, istoria sau locurile cele mai bune de mâncat din acel oraș!

Ghidul național în schimb, este acela care însoțește grupuri de turiști pe diferite trasee turistice din țară sau din afară, le povestește turiștilor, din autocar, despre destinațiile întâlnite pe drum și atunci când ajung la un obiectiv turistic, predă grupul unui ghid local! Dacă sunt obiective la care ghidul local este absent, el poate să facă, la fel de ușor, prezentarea acelei atracții turistice (la noi în țară se întâmplă des asta, dar prin afară nu este cazul).

Cam asta ar fi diferența dintre cei doi ghizi de turism, chiar dacă lucrurile nu sunt, încă, bine definite, acolo unde ar trebui să fie! Voi ce părere aveați până acum despre ghidul local și ghidul național? Știați de diferența dintre cei doi? 😀

Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:

7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă

Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași

5 Bancuri despre turism

7 Calități ale unui Ghid de Turism bun. Partea I

Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism

Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?

Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?

Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț

Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face!

Șofer-Ghid

Prima experiență ca ghid!

7 motive să fii ghid de turism!

5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!

Ghid de Turism sau Ghid Turistic?

Cum să lași bacșiș ghidului de turism?

Asta înseamnă să fii ghid!

Travel On și Like pe Pagina de Facebook!

scoala-de-ghizi

TravelWithMatei ghid turism

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

29 de gânduri despre „Diferența dintre un ghid local și un ghid național!

  1. Nu mi-am pus niciodata problema ca ar fi mai multe tipuri de ghizi. Un ghid local este esential atunci cand vizitezi ceva pentru ca vine cu o multime de informatii interesante.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.