Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!
Am zis-o de nenumărate ori, meseria de ghid nu e pentru toată lumea! Ai nevoie de anumite trăsături comportamentale, caracteristici ale personalității, talent (și valoare, evident!) și un set de abilități specifice bine pus la punct ca să poți face față acestei meserii. Pe unele le ai înnăscute, iar pe altele trebuie să ți le însușești și pentru asta ai nevoie de exemple de bune practici. Dacă ai ocazia să vezi în acțiune câțiva ghizi cu experiență în spate, vei observa că au abilități și calități asemănătoare, cu mici diferențe, pe ici pe colo.
Așa că, m-am gândit să îți expun câteva dintre ele în acest articol, mai exact 7, și astfel să ai o perspectivă mai bună despre cum ar trebui să arate un ghid bun:
Mă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀
1. Reține foarte ușor și rapid informațiile
Da! Trebuie să reții o cantitate mare de informații într-un timp relativ scurt, dacă vrei să faci față. Vor fi momente, în special în perioada sezonului turistic, în care te-ntorci azi dintr-o excursie și mâine pleci în alta, așa că pregătirea pentru următoarea acțiune trebuie făcută rapid. Pentru asta trebuie să te bazezi pe capacitatea ta de memorare a informațiilor, nu doar despre obiectivele turistice, dar și despre traseu și furnizori. Dacă memoria nu te ajută în astfel de momente, atunci îți va fi foarte greu.
2. Este încrezător și plin de energie
Facem un joc de imaginație! E 5 dimineața! Vă urcați într-un autocar să mergeți într-o excursie cu ghid. Sunteți super obosiți și fără chef. Nu ați dormit bine noaptea, nu-l suportați nici pe turistul din fața voastră pentru că e prea gălăgios. Deja vă gândiți că mai bine rămâneați acasă… Și apoi vine ghidul! Cu un zâmbet mare pe față, vă explică regulile și traseul cu atât de multă energie încât aveți impresia că va fi experiența vieții voastre. Apoi, vine la voi cu același zâmbet larg pe față și socializează. Face și câteva glumițe cu gust și deodată ați uitat complet cât este ceasul sau cât de enervant e turistul din față. Cam asta trebuie să facă ghidul, să transmită încredere și energie, indiferent de situație!
3. Îi place să socializeze
E strâns legat de punctul 2. Ghidului trebuie să-i placă să socializeze cu turiștii săi pentru că acest lucru îi va face munca mai ușoară. Una este să pălăvrăgești încontinuu despre date istorice sau culturale la microfon fără să interacționezi prea mult cu turiștii tăi și alta este să încerci să-i cunoști, să vezi cine sunt, de unde vin, ce le place, etc. Așa îți faci o idee despre ce fel de oameni sunt, despre ce lucruri sunt interesați să afle mai multe și despre ce nu și cât de relaxați sunt sau nu. Unde mai pui că și lor le va fi mai ușor să aibă încredere în tine dacă ajung să te cunoască mai bine. Win-win situation!
4. Este un bun organizator
În postura de ghid trebuie să fii elementul de legătură dintre agenția de turism organizatoare, compania de transport și șoferul desemnat cu care faci echipă, recepțiile hotelurilor unde veți fi cazați, managementul restaurantelor unde serviți masa, ghizii locali și muzeografii de la obiectivele turistice de pe traseu și, nu în ultimul rând, turiștii. Trebuie să te asiguri că programul este respectat fără întârzieri prea mari, că toate obiectivele turistice sunt vizitate până la final, că mesele sunt servite la timp, camerele de hotel sunt pregătite la sosirea grupului , nu există cozi prea mari la obiective și nu se pierde niciun turist pe drum. Dacă la sfârșitul excursiei ai reușit să gestionezi toate aceste lucruri și turiștii sunt mulțumiți, atunci înseamnă că ți-ai organizat bine excursia.
5. Are spirit de Leadership
Ghidului îi place să conducă! Mă rog, ar trebui să-i placă. Practic, a ghida e sinonim cu a conduce un grup de turiști către diferite obiective turistice sau zone de interes turistic. Trebuie să fii capabil să gestionezi un grup de turiști ca să poți spune că-i ghidezi, altfel ești doar un însoțitor banal de grup. Gândiți-vă că turiștii așteaptă de la tine indicații despre ce va urma, în orice moment, iar tu trebuie să te ridici așteptărilor și să fii un adevărat lider de grup.
6. Are un simț al umorului dezvoltat
Ce ar fi viața fără un pic de comedie? De multe ori simțul umorului te salvează din situații dificile și detensionează atmosfera atunci când este cazul. Personal, apreciez mai mult un ghid care știe să mă facă să râd în timp ce îmi oferă informații despre una-alta, decât unul care, deși e o enciclopedie vie, nu scoate nici măcar o umbră de emoție din mine. Ca un sfat, pregătește-ți întotdeauna discursul cu câteva glumițe presărate pe ici pe colo, pentru că vor face minuni, trust me! 😀
7. Este o enciclopedie vie
Apropo de punctul 6, este bine să nu cazi în extrema cealaltă! Adică, e indicat să ai și o bază de cunoștințe solidă chiar dacă o amesteci cu un pic de umor. Dacă ai doar glume în program și informații deloc, atunci vei avea o problemă. Nu la început, dar la un moment dat oamenii își vor da seama că-i duci cu zăhărelul și atunci nicio glumă, oricât de bună ar fi, nu te va scoate din impas. Din acest motiv este bine să te documentezi mult și continuu, indiferent de surse: cărți, site-uri de specialitate sau ghiduri turistice. Trebuie să citești mult și să adaugi plus valoarea cunoștințelor tale și, astfel, să le demonstrezi turiștilor că ți-ai meritat toți banii.
Iată, deci, 7 calități care fac un ghid de turism bun! Tu te regăsești în vreuna? Și dacă da, în care? Lasă-mi în comentarii și cu ocazia asta poate dezvoltăm și mai mult subiectul și vin și cu câteva sfaturi în plus care te vor ajuta pe viitor în meseria de ghid! Va urma și Partea a II-a în curând! 😀
Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:
7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă
Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași
Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism
Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?
Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?
Diferența dintre un ghid local și un ghid național
Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face!
7 motive să fii ghid de turism!
5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!
Ghid de Turism sau Ghid Turistic?
Cum să lași bacșiș ghidului de turism?
Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț!
V-am țucat! :*
14 gânduri despre „7 Calități ale unui Ghid de Turism bun. Partea I”