Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!
Și iată că am intrat și în 2016! Cu bine, sper, pentru toată lumea, indiferent de greutăți sau probleme. Stați liniștiți, vor fi și în 2016 destule, doar nu credeați că o rezoluție sau un abonament nou la sală vă ușurează viața cumva?

Dar, continuând într-o notă veselă, aș vrea să vă expun, în rândurile care urmează, ceva evident și destul de logic, importanța documentării pentru un ghid de turism, înainte și după orice tur de oraș sau excursie. Este de la sine înțeles că priceperea unui ghid este conturată de calitatea informațiilor pe care le oferă. Atenție! CALITATE, nu cantitate! Să nu facem greșeala să credem că un volum mare de informații te face un ghid foarte bun. E ok să știi multe, dar e bine să te asiguri că ceea ce știi, este și corect și din păcate, de foarte multe ori, informațiile pe care le avem sunt greșite sau inexacte.
De cele mai multe ori, acest lucru se datorează faptului că nu verificăm sursa informațiilor, din obișnuință sau comoditate. E ca și cum citești un articol pe net despre Căile Ferate Japoneze (nu cred că se numesc așa, dar mă rog…) care țin activă o linie ferată doar pentru un singur pasager, o studentă (sau elevă) care studiază într-o altă localitate. Bineînțeles, că te mișcă până în străfunduri această informație și devii hiper agitat să o transmiți mai departe prietenilor tăi sa le arăți cât de bine informat ești tu și cel mai probabil prietenii tăi te vor aprecia pentru străfunda informație cu care i-ai lovit și vor șerui și ei mai departe informația, fără să se documenteze, bineînțeles. Dar întotdeauna este unul, ăla pe care nu-l suportă nimeni că se crede prea deștept și care, în ignoranța lui pentru societatea noastră, verifică informația. Caută surse, intră pe site-ul oficial al CFJ (sună bine totuși), traduce din japoneză în engleză și din engleză în română și descoperă realitatea! Că informația este falsă! Sau mă rog modificată, ca să pară mai dramatică.
Acum, dacă pe net, o astfel de obișnuință, nu produce mari pagube, că doar prietenii tăi au fost fraieri că nu s-au documentat, în meseria de ghid, o astfel de greșeală te-ar putea costa destul de scump, dacă dai de un turist foarte bine documentat. Ca ghid este indicat să știi, cu cel puțin o virgulă mai mult decât turistul, pentru că altfel, cum îți justifici investiția? De ce te-ar mai plăti un turist, dacă nivelul tău de informații nu-l depășește pe-al lui? E ca și cum Halep l-ar angaja pe Hănescu să-i fie antrenor…
Dar cum faci să ai o documentare corectă și de calitate? Păi, citești…Mult… Și o faci constant, nu te oprești, pentru că știi ce se spune nu? Cartea e gantera creierului tău și așa cum ți-ai făcut un abonament nou la sală, așa îți poți face și unul la Biblioteca Județeană. 😀 Și e bine să nu te rezumi doar la cărți, sunt și articole online destul de bune și interesante de pe site-uri apreciate și de profil care îți lărgesc aria de cunoaștere.
Și ca să închei în glorie, uite mai jos o listă de variante și posibilități de documentare pe care eu le folosesc în pregătirea mea:
Mă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀
- Wikipedia
Staaaai, nu mă critica încă! Ascultă-mă un pic! Wikipedia este bună, nu pentru informațiile scrise de oricine acolo, ci pentru referințele de la sfârșitul articolelor în urma cărora îți poți face o listă de cărți, pe care să le cauți la Biblioteca Județeană, după ce îți faci abonament.
- Site-uri sau publicații online de istorie
Un exemplu foarte bun în sensul ăsta ar fi Historia, un site românesc foarte bun cu informații corecte și editori foarte documentați. Plus că directorul publicației e Ion Cristoiu. Imaginează-ți, de fiecare dată când citești un articol că ți-l narează Ion Cristoiu și deja îți face ziua mai bună!
- Video-uri
Pe Youtube sau pe alte site-uri (primării, televiziuni locale) găsești foarte multe informații despre orașul tău. Un exemplu pentru Iași, ar fi videoclipurile făcute de regretatul scriitor Ion Mitican pentru Tele M. Găsiți o parte din ele pe Youtube iar pe restul le puteți vedea pe Tele M, de luni până vineri de la 09:30!
- Bloguri de travel
Sunt foarte mulți bloggeri la noi în țară care îți oferă mai mult sugestii și recomandări și mai puțin informații istorice, povești sau legende despre locul pe care îl vizitează. Mie personal îmi plac foarte mult cei de la Ghiduri Turistice și Drum Liber pentru că îți prezintă și povestea locului, nu doar imaginea!
- O simplă vizită la Bibliotecă
Nimic nu face mai bine la suflet decât să citești o carte. Bine poate un pahar de vin alb demisec, dar poți să le combini pe amândouă și deja ești în rai! Încearcă, totuși, să nu faci combinația asta la bibliotecă. Că tot veni vorba de cărți, recomandarea mea este să citiți cărțile lui Mitican despre Iași, le găsiți la BCU și sunt foarte utile pentru ghizii care sunt la început.
Acestea fiind expuse și spuse, spor la documentat și un an nou cât mai prolific! Și lăsați-o mai moale cu CFJ-ul da?
P.S.: Mi-am adus aminte de o întâmplare amuzantă în timp ce scriam articolul ăsta. Eram pe la începuturile mele de ghid și am avut un tur de oraș cu un grup de elevi de liceu, printre care și un profesor de istorie! Exact! Pot spune că n-am mai primit niciodată atât de multe priviri urâte de la o persoană ca în acele momente. De apreciat faptul că nu a comentat nimic pe parcursul turului, dar la sfârșit m-a tras deoparte pentru câteva indicații. Mă simțeam ca Hănescu… 😦
Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:
7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă
Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași
7 Calități ale unui Ghid de Turism bun. Partea I
Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism
Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?
Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?
Diferența dintre un ghid local și un ghid național
Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț
7 motive să fii ghid de turism!
5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!
Ghid de Turism sau Ghid Turistic?
Cum să lași bacșiș ghidului de turism?
Travel On!
19 gânduri despre „Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face.”