7 Calități ale unui Ghid de Turism bun. Partea a II-a

7 calități ale unui ghid de turism bun

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Pentru Partea I intrați AICI!

Am zis-o de nenumărate ori: meseria de ghid nu e pentru toată lumea! Ai nevoie de anumite trăsături comportamentale, caracteristici ale personalității, talent (și valoare, evident!) și un set de abilități specifice bine puse la punct ca să poți face față acestei meserii. Pe unele le ai înnăscute, iar pe altele trebuie să ți le însușești și pentru asta ai nevoie de exemple de bune practici. Dacă ai ocazia să vezi în acțiune câțiva ghizi cu experiență în spate, vei observa că au abilități și calități asemănătoare, cu mici diferențe, pe ici pe colo.

Așa că, m-am gândit să îți expun câteva dintre ele în acest articol, mai exact 7, și astfel să ai o perspectivă mai bună despre cum ar trebui să arate un ghid bun:

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

1.Este un bun narator/povestitor

Informațiile pe care tu le aduni din documentările pe care ți le faci singur, nu au aproape nicio valoare dacă nu știi să le îmbraci pe toate într-o poveste. Să fim serioși, ca turist ești mult mai atent la povești și legende decât la date și ani istorici sau elemente de arhitectură. Evident, este bine să le știi și pe astea, dar dacă nu sunt prinse într-o poveste atractivă, degeaba! Sfatul meu, fă-ți o listă cu două coloane, într-una să îți treci datele exacte despre bătălii, evenimente istorice sau stiluri arhitectonice, iar în cealaltă coloană să îți notezi toate legendele și poveștile pe care le știi. O dată ce ți-ai făcut această listă, încearcă să vezi cum poți să introduci informațiile din prima coloană cu date exacte în poveștile și legendele știute de tine. Mai înfrumusețezi și tu discursul cu câteva metafore, apoi repeți în oglindă și, în cele din urmă, ai toate șansele să reușești!

2. Are calități de Public Speaking

Vorbitul în public poate provoca un amalgam de emoții pe care, dacă nu știi să le controlezi, s-ar putea să te copleșească. Ca ghid de turism trebuie să vorbești în fața unui public și, astfel, să îți canalizezi toate emoțiile în a oferi o prezentare de succes. Ai nevoie de foarte multă practică pe teren ca să ajungi la un nivel de public speaking bun, dar așa cum zic și versurile unei melodii celebre, dă-i timp timpului. Într-adevăr, unii au această calitate înnăscută și se hrănesc cu reacțiile publicului din fața lor, dar dacă nu faci parte din această categorie, nu te speria, o să ajungi și tu acolo. Începe cu grupuri mici și, în timp, vei ajunge să te descurci și cu grupuri mai mari de turiști.

3. Are abilitatea de a face față întrebărilor

Nu există activitate de ghid de turism fără întrebări din partea turiștilor. Fie că e vorba de întrebări despre anumite informații pe care tu le-ai oferit, fie că e legat de traseu, cazare sau mâncare, ghidul trebuie să aibă răspunsurile la el. Cum faci asta? Păi, e simplu! În primul rând, trebuie să studiezi traseul până la virgulă cu tot ce înseamnă ore de plecare, ore de sosire, opriri, locuri de popas, cazare sau de servit masa. În al doilea rând, îți faci o documentare beton din toate sursele posibile: internet, cărți sau ghiduri turistice. Încearcă să faci tot posibilul să nu le dai turiștilor ocazia să te prindă pe picior greșit, pentru că întrebările vor veni, fie că vrei, fie că nu. Și dacă nu știi răspunsul la întrebare, intră pe articolul ăsta ca să vezi cum ar trebui să procedezi.

4. Este diplomat

Nu ca prăjitura, ci mai degrabă ca un politician de succes. În general, atunci când lucrezi cu oamenii, trebuie să ai o doză de diplomație în tine, în special dacă ești ghid de turism. Trebuie să știi cum să refuzi un turist cu zâmbetul pe buze și fără ca acesta să se supere, dar mai ales, trebuie să știi cum să pui problema, atunci când e cazul, în așa fel încât să nu creezi reacții negative. E greu, știu, dar trebuie să înveți să fii diplomat dacă vrei să fii un ghid de turism de succes și, cine știe, poate te apuci și de politică mai târziu! 😀

5. Știe să capteze atenția

În limbajul nonverbal există niște trucuri pe care poți să le folosești pentru a capta atenția interlocutorilor tăi. Un exemplu de astfel de truc se referă la inflexiunile vocii. Atunci când vrei să atragi atenția publicului poți să ridici un pic tonul vocii, urmând ca apoi să îl cobori gradual până în momentul în care vrei să expui concluzia ideii, moment în care faci o pauză de vorbire scurtă chiar înainte să o spui. Sau, te poți folosi și de mâini și poziția corpului pentru a capta atenția publicului, atunci când vrei să prezinți ceva în mod particular. Ce vreau să spun este că tu, ca ghid de turism profesionist, trebuie să știi să captezi atenția turiștilor tăi atunci când le vorbești. Și nu uita, dacă ai un discurs mai lung de 15-20 de minute de obiectiv, atenția turiștilor tăi va dispărea. Keep that in mind! 😀

6. Este empatic

E de la sine înțeles că, atunci când ai un grup de turiști, trebuie să fii în asentiment cu ei. Trebuie să știi când să glumești cu ei, când să simpatizezi cu ei sau când să îi consolezi la nevoie. Trebuie să fii prietenul lor, nu dușmanul! Dacă această calitate îți lipsește în general, atunci ar fi mai bine să te reprofilezi și să te apuci de o altă meserie, în politică de exemplu…

7. Are o gramatică de invidiat

Practic, ghizii dau cu bățu-n baltă la toată munca lor de-o viață atunci când nu sunt atenți la corectitudinea vorbelor pe care le scot pe gură. Și, dacă aveți impresia că turiștii nu bagă de seamă un dezacord sau o prepoziție folosită greșit sau deloc, vă înșelați amarnic. Turiștii voștri sunt mult mai inteligenți decât vă imaginați și unii din ei se vor simți înșelați pentru că, ce încredere să mai aibă în corectitudinea informațiilor pe care le oferiți dacă nu sunteți în stare să vorbiți corect? Acum, nu trebuie să vă simțiți prost dacă vă știți cu musca pe căciulă, pentru că suntem toți predispuși la greșeli, important este să le conștientizăm și să facem tot ce ne stă în putință să le corectăm. Vă las aici un TOP 10 greșeli gramaticale pe care un ghid ar trebui să le evite cu orice preț!

Iată, deci, 7 calități care sunt îndeplinite de un ghid de turism bun! Tu te regăsești în vreuna? Și dacă da, în care? Lasă-mi în comentarii și cu ocazia asta poate dezvoltăm și mai mult subiectul și vin și cu câteva sfaturi în plus care te vor ajuta pe viitor în meseria de ghid! Pentru Partea I intrați AICI!

Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:

7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă

Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași

5 Bancuri despre turism

Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism

Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?

Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?

Diferența dintre un ghid local și un ghid național

Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face!

Șofer-Ghid

Prima experiență ca ghid!

7 motive să fii ghid de turism!

5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!

Ghid de Turism sau Ghid Turistic?

Cum să lași bacșiș ghidului de turism?

Asta înseamnă să fii ghid!

Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț!

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

4 gânduri despre „7 Calități ale unui Ghid de Turism bun. Partea a II-a

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.