De ce să apelezi la serviciile unui ghid de turism?

De ce să apelezi la serviciile unui ghid de turism

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

Mi se întâmplă destul de des să întâlnesc persoane care își pun problema utilității unui ghid de turism. Situația este prezentată mereu în același mod: de ce ar plăti cineva un ghid să-l plimbe prin oraș și să-i prezinte diferite obiective turistice când, la fel de bine, ar putea să facă același lucru pe cont propriu cu o broșură în mână și un telefon în cealaltă?

Astfel de discuții sunt în esență absurde. E ca și cum ți-ai pune problema: de ce să plătești un taximetrist când poți că conduci și singur taxi-ul sau de ce să plătesc pentru mâncare la restaurant când pot la fel de bine să intru în bucătăria restaurantului și să-mi pregătesc de unul singur o porție de cartofi prăjiți cu ouă prăjite ? Nimic mai greșit! Aici e vorba de experiență, îl plătești pe taximetrist să conducă pentru că doar asta face, conduce zi de zi persoane din punctul A în punctul B, iar bucătarul nu face altceva decât să gătească zilnic în bucătărie pentru ca fiecare client să aibă parte de o experiență culinară pe măsura așteptărilor.

Și, totuși, de ce ghidul de turism intră și el în aceeași logică de gândire? Păi, haideți să vă explic de ce:

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei!😀

GHIDUL DE TURISM ÎȚI ÎMBOGĂȚEȘTE CULTURA GENERALĂ

E ușor să dai search pe Google și să citești primele trei articole despre orașul sau obiectivul turistic pe care vrei să-l vizitezi. Toată lumea poate face asta. Dar, dacă apelezi la serviciile unui ghid, acesta îți va oferi multe alte informații pe care nu le vei găsi niciodată în primele rezultate de căutări pe net. De fapt, nu le vei găsi nici în primele 10 căutări, pentru că sunt informații culese de ghid pe teren, de la surse locale, sau din documentarea pe care și-a făcut-o din cărțile de specialitate. Nu vei găsi nicăieri acele informații, decât de la ghidul pe care l-ai plătit să ți le zică și care te va ajuta, astfel, să-ți îmbogățești cultura generală.

GHIDUL DE TURISM TE AJUTĂ SĂ ÎNȚELEGI SPECIFICUL LOCAL

Băiatul sau fata aia care te plimbă prin oraș și îți povestește despre obiectivele turistice din oraș nu se va limita niciodată doar la asta. Cu siguranță îți va oferi și informații despre alte lucruri cum ar fi: viața mondenă din oraș, industria locală, tradiții și obiceiuri întâlnite doar acolo, viața culturală sau gastronomia  particulară. Toate aceste lucruri fac parte din specificul local și te fac să înțelegi mult mai bine locul în care te afli și cum te poți adapta la el și la oamenii lui. Acum sute de ani, marii exploratori aveau tot timpul alături de ei astfel de persoane care cunoșteau acel loc și erau în măsură să le explice unde se află și cum trebuie să se comporte. Și apoi exploratorii decimau populația locală și o transforma în colonie, dar asta e o cu totul altă discuție. 😀

GHIDUL DE TURISM ÎȚI OFERĂ CELE MAI BUNE RECOMANDĂRI

Vrei să mănânci cea mai bună pizza sau cele mai bune paste din oraș? Ghidul îți poate spune exact unde să faci asta. Vrei să asculți cea mai bună muzică live din oraș? Iarăși, ghidul te va duce exact acolo unde trebuie. Vrei să joci beerpong într-un bar? Nicio problemă, ghidul te va duce la beerpong. El este cel mai în măsură să îți facă toate aceste recomandări pentru că este de-al locului și știe toate aceste lucruri din experiența lui personală. Practic, tot ceea ce îți dorești să faci în timpul tău liber ca să te bucuri complet de postura de vizitator, poți să-l întrebi pe ghidul tău de turism, pentru că le-a făcut deja înaintea ta.

GHIDUL DE TURISM ÎȚI ARATĂ ȘI LOCURI PE CARE NU LE GĂSEȘTI ÎN BROȘURI SAU ARTICOLE

Orice ghid are niște ași în mânecă să-l diferențieze de alți ghizi sau față de broșurile și cărțile turistice pe care turistul le are la dispoziția lui. Va încerca tot timpul să te surprindă și nu se va opri până când nu va reuși. Aceste mici surprize nu fac parte din traseul prestabilit și vin ca un bonus pentru a lăsa o impresie plăcută turistului. Poate fi vorba de o statuie ascunsă, despre o clădire prăfuită în care s-a petrecut un eveniment istoric notabil sau, pur și simplu, poate fi vorba despre o legendă locală despre un obiectiv turistic cunoscut. Oricum ar fi, tu ca turist nu ai nicio șansă să descoperi acele lucruri altfel decât prin intermediul ghidului pe care l-ai plătit să-ți facă acel tur de oraș.

GHIDUL DE TURISM TE POATE AJUTA ÎN PLANIFICAREA PROGRAMULUI

Bun, ai ajuns în oraș și ai câteva zile la dispoziție să faci cât mai multe lucruri interesante, dar nu știi de unde sau cu ce să începi. Momentan ai reușit să programezi un tur de oraș cu un ghid local. Perfect! La finalul acelui tur, roagă-l să te ajute cu un program cu lucruri de făcut. O va face cu cea mai mare plăcere! Fie că e vorba de muzee interesante, de parcuri de distracție sau de cluburi de noapte, ghidul tău de turism îți poate spune exact ce să faci și ce să vezi pentru ca experiența ta în oraș să fie una completă.

ÎNTR-UN FINAL, GHIDUL DE TURISM ÎȚI VA OFERI O CUNOAȘTERE MAI PROFUNDĂ

Imaginează-ți că ai un prieten foarte bun în alt oraș și te hotărăști să vizitezi acel oraș prin intermediul lui. Exact așa e și ghidul tău de turism, ca un prieten care încearcă să-ți arate orașul prin ochii lui, să te ducă prin locurile cele mai interesante și să-ți povestească cele mai tari legende. Dacă nu ar fi el, ai fi doar un vizitator cu o broșură în mână și un telefon în cealaltă, încercând să afli de unul singur ce e cu clădirea aia înaltă din fața ta.

Așa că, apelează la un ghid când vizitezi un loc pentru că nu vei regreta și dacă ajungi prin Iași și ai nevoie de cineva să îți arate orașul, contactează-mă prin acest formular!

Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:

7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă

Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași

5 Bancuri despre turism

7 calități ale unui ghid de turism bun

Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism

Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?

Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?

Diferența dintre un ghid local și un ghid național

Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face!

Șofer-Ghid

Prima experiență ca ghid!

7 motive să fii ghid de turism!

5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!

Ghid de Turism sau Ghid Turistic?

Cum să lași bacșiș ghidului de turism?

Asta înseamnă să fii ghid!

Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț!

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

3 gânduri despre „De ce să apelezi la serviciile unui ghid de turism?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.