Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism

Ce face ghidul într-o excursie atribuțiile ghidului de turism

Pentru că mie îmi place să ascult muzică în timp ce citesc un articol, uite aici!

La orice școală de ghizi care se respectă vei avea, cu siguranță, un curs care se numește Atribuțiile Ghidului de Turism. Pe scurt, cursul prezintă pașii pe care trebuie să-i urmeze ghidul din momentul în care este contactat pentru a face o deplasare cu turiști până când este remunerat de către organizator, de cele mai multe ori, o agenție de turism. Mi-ar fi foarte ușor să vă expun cursul integral aici, dar m-am gândit că v-ar fi mult mai util să vă prezint pașii din experiența mea personală, adică cum procedez eu când trebuie să fac o excursie cu un grup de turiști. Așa că, fără prea multe alte detalii inutile, să purcedem:

Logo History With MateiMă găsiți și pe Canalul de Youtube – History With Matei, unde vă prezint partea mai puțin cunoscută a istoriei românilor. Cum ar zice cineva, nu știu exact cine: History with Matei – Istorie, vrei, nu vrei! 😀

Înainte de excursie

  • Din momentul în care sunt contactat de o agenție de turism să ghidez un grup de turiști într-o excursie/circuit/pelerinaj/etc., mai întâi mă interesez să văd care este traseul excursiei, pe unde se merge și ce obiective turistice se vizitează. Dacă mi se pare un traseu fezabil și programul meu e liber în data respectivă, accept, dar dacă nu mi se pare că ar fi fezabil traseul și că implică, să zicem, vizitarea a 10 obiective turistice pe zi, pe o distanță de 500 km, atunci am dreptul să refuz politicos.
  • Imediat după ce mi-am dat acceptul încep documentarea și caut cât mai multe informații despre obiectivele turistice de pe traseu chiar dacă am mai făcut traseul și în alte ocazii și am deja un bagaj de cunoștințe format. Important este să fiu pregătit!
  • Dacă este cazul, și agenția organizatoare nu se ocupă de acest aspect, sun și fac rezervări la obiectivele turistice de pe traseu. Nu sunt obligat să fac asta, responsabilitatea ar trebui să cadă pe agenția organizatoare, dar dacă situația o cere, o fac eu. Nu uit niciodată că eu voi fi pe teren cu turiștii și în cazul unor probleme, cum ar fi să nu putem vizita un anume castel pentru că nu avem rezervare, atunci eu voi fi direct tras la răspundere, nu agenția.
  • Cu minim 2 zile înainte de excursie mă prezint la agenție să preiau dosarul excursiei. De obicei, în dosar trebuie să găsesc următoarele documente: Lista pasagerilor, Rooming-list, Diagrama autocarului, Delegația sau ordinul de deplasare al ghidului, Copii ale comenzilor de rezervare, Copii ale documentelor agenției de turism organizatoare (licență turism, poliță asigurare de insolvabilitate, licență transport etc), Programul excursiei pe zile, Contactele persoanelor de legătură de la cazare, transport, obiective ș.a.m.d., Avans spre decontare (în cazul în care trebuie să fac plăți pe undeva, cum ar fi la cazare)
  • După ce primesc dosarul și am toate contactele necesare, îl sun pe șoferul cu care voi face echipă pe această cursă și creez un prim contact cu el. Mă asigur că știe ziua plecării, ora și locul plecării și traseul pe zile. Este important să am o relație bună, de la început, cu șoferul pentru că o să-mi fac munca mult mai ușoară și mă poate ajuta enorm de mult în momentele dificile.

În timpul excursiei

  • În ziua plecării în excursie, mă prezint la locul de întâlnire cu turiștii cu cel puțin jumătate de oră înainte.
  • Salut șoferul și verific starea mijlocului de transport, dacă e curat înăuntru, dacă sunt pungi de gunoi suficiente, dacă are 4 roți, volan și pedale. Nu mă complic mai mult pentru că nu sunt mecanic să îmi dau seama dacă motorul autocarului are toate șuruburile necesare sau nu.
  • Verific starea echipamentului pe care îl voi folosi, în special microfonul, la care voi vorbi mult și bine și stația de amplificare. Fac o rugăciune să funcționeze cum trebuie, altfel o să fiu nevoit să beau multe ouă crude la cât de mult o să vorbesc răstit în autocar ca să fiu auzit de toată lumea.
  • Primesc turiștii, întotdeauna cu zâmbetul pe buze, și îi conduc către locul din autocar destinat lor, asta dacă există o repartizare pe locuri, făcută din agenție în avans.
  • Când cred că sunt toți turiștii în autocar, fac prezența și, în cazul în care am vreun întârziat, îl contactez să aflu care-i treaba cu el.
  • Imediat ce pornește autocarul, fac prezentările. Cine sunt eu, cine-i șoferul și care-i agenția de turism.
  • Apoi, prezint la microfon procesul verbal cu regulile pe care trebuie să le respecte turiștii și obligațiile pe care le are agenția de turism organizatoare față de ei. Mă asigur că toată lumea a înțeles și îi pun să semneze acordul. Dacă este cineva care refuză, anunț imediat agenția și îi las pe ei să se ocupe de turist, urmând să mă anunțe și pe mine rezolvarea cazului.
  • După ce termin cu procesul verbal, prezint programul excursiei pe zile și apoi mă asigur că toate nelămuririle turiștilor legate de program sunt lămurite.
  • O dată ce am terminat cu toate aceste chestiuni organizatorice, mă duc pe la fiecare turist în parte și fac cunoștință cu ei, personal. Încerc să socializez cât mai mult ca să-i fac să se relaxeze și să capete mai multă încredere în mine.
  • Când termin partea de socializare, trec la partea care caracterizează cel mai mult meseria de ghid, adică încep să le ofer informații despre obiectivele de pe traseu sau despre locurile prin care trecem cu autocarul. Încerc, totuși, să nu-i obosesc prea mult. De obicei, le vorbesc jumătate de oră și apoi fac pauză jumătate de oră. Mai mult sau mai puțin.
  • Când oprim, coordonez grupul către obiectivul pe care urmează să-l vizităm și asigur asistența ghidului local sau muzeografului care face prezentarea. În cazul în care nu există o persoană acolo care să facă prezentarea, atunci o fac eu.
  • După prezentare, anunț timpul liber pe care îl au la dispoziție la obiectiv pentru explorare, și locul de întâlnire pentru îmbarcarea în autocar.
  • După fiecare îmbarcare, fac prezența și mă asigur că nu am niciun turist pierdut. Se întâmplă mai des decât ați crede.
  • Pe drum țin legătura cu hotelul/restaurantul/muzeul/etc. Anunț tot timpul, cu cel puțin o oră înainte, când urmează să ajungem la ei.
  • Când ne apropiem de cazare, fac repartizarea în camere, în cazul în care nu e deja făcută din agenție și mă asigur că toată lumea este mulțumită de partener/ă.
  • La cazare, asigur asistența recepționerului ca să nu pierdem foarte mult timp acolo și informez grupul despre ora de cină, ora de mic dejun, ora când se face decazarea și ora când trebuie să ne îmbarcăm în autocar pentru o nouă zi pe drum.
  • Rezolv eventualele nemulțumiri ale turiștilor cu camera de cazare. Aici e important să ai o relație bună de colaborare cu recepționerul.
  • În cazul în care trebuie să fac plăți, indiferent că vorbim de cazare, restaurant sau orice altceva, mă asigur că tot timpul primesc factură și chitanță după plată, pentru justificarea banilor cheltuiți.
  • În cazul în care sunt taxe de intrare la vreun obiectiv turistic și acele taxe nu sunt incluse în oferta excursiei, atunci mă ocup de colectarea banilor de la turiști sau deleg un turist cu care mă înțeleg mai bine să facă asta. Foarte important, după terminarea vizitei, le ofer turiștilor biletele de intrare ca să evit eventualele reclamații.
  • Înainte de orice masă, fie că e cină sau mic dejun, mă prezint în restaurant cu cel puțin 10 minute înainte și vorbesc cu șeful de restaurant sau chelnerii. Mă asigur, astfel, că sunt pregătiți pentru ce urmează.
  • În timpul servirii mesei, mă asigur că toată lumea are de mâncare și e mulțumită. De abia după asta pot să mă așez și eu la masă și mănânc.
  • La plecarea de la cazare, ofer din nou asistență recepționerului și mediez eventualele reclamații ale turiștilor la adresa unității sau, invers, ale unității de cazare la adresa turistului. Oricum ar fi, eu trebuie să fiu acolo și să mediez.
  • În momentul în care ne apropiem de casă, iau microfonul și le spun câteva cuvinte de mulțumire pentru participare la această activitate și îi rog să-mi completeze, anonim, câteva fișe de feedback.
  • În momentul în care strâng fișele de feedback, ca un gest drăguț, le înmânez câte un mic suvenir. Las o impresie foarte plăcută când fac asta și e important să o fac după ce îmi completează feedback-ul. În cazul în care e vreunul care a scris ceva negativ, cu siguranță o să aibă niște mustrări de conștiință după. Diabolic! 😀
  • La sosirea înapoi acasă, mă asigur că toți turiștii au părăsit autocarul, salut șoferul și plec acasă.

După excursie

  • La cel mult două zile după excursie, mă prezint la agenție și predau dosarul de excursie, facturile și fișele de feedback. De obicei analizez feedback-urile împreună cu organizatorul direct la agenție, dar sunt și situații în care ei le analizează în lipsa ta și îți trimit un mail cu răspunsurile. Mai ales dacă sunt negative!
  • Și, într-un final, după toate astea, la cel mult 5 zile lucrătoare după finalizarea excursiei, primesc banii.

Știu, e mult de muncă atunci când ești într-o deplasare cu turiști, fie că e vorba de o excursie, un circuit sau un pelerinaj. Indiferent, efortul depus și atenția continuă la detalii, te storc de energie. Dar, dacă faci asta din plăcere nu e chiar așa o corvoadă, dimpotrivă, e chiar mișto. Încă ceva, vreau să țineți cont că acest articol prezintă o anumită abordare, a mea proprie și personală. Nu înseamnă că trebuie să procedați și voi întocmai ca mine. Sunt unii ghizi care fac mai puține decât fac sau chiar mai multe decât mine, dar asta nu înseamnă că e greșit în vreun fel sau altul. Ăsta este doar un exemplu personal pe care voi să-l luați în considerare, sau nu, atunci când aveți deplasări cu viitorii voștri turiști!

Dacă vreți să aflați și alte lucruri utile despre meseria de ghid de turism, vă invit să citiți următoarele articole:

7 greșeli mari pe care ghidul de turism nu trebuie să le facă

Cum să recunoști arhitectura unei clădiri în 5 pași

5 Bancuri despre turism

7 Calități ale unui Ghid de Turism bun. Partea I

Care sunt cele 3 subiecte de discuție interzise ghidului de turism?

Ce face ghidul atunci când nu știe să răspundă la o întrebare?

Diferența dintre un ghid local și un ghid național

Ghidul este la fel de bun ca documentarea pe care o face!

Șofer-Ghid

Prima experiență ca ghid!

Top 10 greșeli gramaticale pe care ghidul de turism trebuie să le evite cu orice preț

Cum să lași bacșiș ghidului de turism?

7 motive să fii ghid de turism!

5 semne clare că meseria de ghid nu e pentru tine!

Ghid de turism sau ghid turistic?

Asta înseamnă să fii ghid!

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

22 de gânduri despre „Ce face ghidul într-o excursie/ circuit/ pelerinaj? Atribuțiile ghidului de turism

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.