Elisabeta Polihroniade – The Queen`s Gambit, varianta românească

Elisabeta Polihroniade The Queen`s Gambit, varianta românească

Ghidul de turism este la fel de bun ca documentarea pe care o face, motiv pentru care m-am gândit să dau o mână de ajutor și să postez aici, pe blog, o parte din informațiile pe care am reușit să le strâng cu timpul. Spor la documentare!

ABONEAZĂ-TE PE CANALUL DE YOUTUBE AICI!

Poți să mai citești și poveștile lui: JULIUS POPPER / TERENTE / NICOLAE SIMATOC / VIORICA AGARICI / SPIRU PRASIN / PENEȘ CURCANUL / IERONIM BUDACEDWARD G. ROBINSONPAZVANTE CHIORULVERA RENCZIIULIU BARATKYMARIA FILOTTI / DUMITRU DAN / BÂZU CANTACUZINO / TANTI MIȚA BICICLISTA / IANCU JIANU / CONSTANTIN HUMIS / NADIA GRAY / BARBU ȘTIRBEY / NICOLAE MILESCU SPĂTARUL / VLAD ȚEPEȘ / BAZIL ASSAN / PAPURĂ VODĂ / VERA ATKINS / IULIU BODOLA / GAVRIL CIOBANU / GEORGE POMUȚ / ALICE COCEA

Elisabeta Polihroniade – The Queen`s Gambit, varianta românească // Ep. 19

POVESTEA

Elisabeta Polihroniade s-a născut pe 24 Aprilie 1935 în București cu numele de Elisabeta Ionescu.

Dacă este să facem o paralelă, numele protagonistei din The Queen`s Gambit era Beth, probabil de la Elisabeth, varianta americană a numelui Elisabeta.

Părinții ei erau amândoi medici la Spitalul Colentina și își doreau același parcurs profesional pentru fiica lor pe viitor, dar așa cum se întâmplă de obicei, atunci când îți faci planuri intervine viața și totul se schimbă.

Micuța Elisabeta are parte de o copilărie normală în general, asta deși se vede nevoită de multe ori să petreacă timp la spital, pentru că părinții ei munceau destul de mult.

Neavând ce să facă toată ziua pe acolo, obișnuia să se plimbe pe holurile spitalului căutând ceva de făcut, până într-o zi când observă un grup de medici care jucau șah într-una dintre săli.

Atrasă de piesele de pe tabla de joc, începe să se joace și ea.

Primul ei adversar și cel care o va învăța regulile jocului a fost doctorul Mircea Angelescu, un renumit specialist în boli infecțioase de la Colentina. Angelescu a fost pentru Elisabeta ce a fost Mr. Shaibel pentru Beth. Asemănările se adună! 😀

La vârsta de 13 ani intră în echipa de șah a medicilor și prinde gustul confruntărilor, câștigând meci după meci și competiție după competiție.

Din acel moment, Elisabeta știa că viitorul ei este șahul, nu medicina.

Deși tatăl ei nu a fost de acord de la început cu ideea fiicei sale de a deveni jucătoare de șah, cu timpul avea să accepte situația.

În schimb, mama ei a susținut-o încă de la început, mergând cu ea la toate concursurile de șah la care se înscria.

Chiar și Elisabeta a recunoscut într-un interviu că dacă nu era mama ei, probabil ar fi renunțat la șah când era încă tânără. Și în cazul personajului Beth Harmon, mama ei vitregă Alma, o susține mergând cu ea la toate competițiile.

În 1954, la vârsta de numai 19 ani, debutează oficial în Campionatul Național de Senioare al României, clasându-se la finalul competiției pe un incredibil loc 3 la general.

În paralel cu șahul, Polihroniade decide să facă și o facultate și se înscrie la Filosofie, secția de Jurnalism din cadrul Universității București, pe care a absolvit-o în 1960.

Tot în 1960 devine și Maestră Internațională, la vârsta de doar 25 de ani.

După terminarea facultății este repartizată la Radioul Public ca jurnalistă la emisiunea „Carnet de Reporter” și apoi este transferată la Televiziunea Română unde va ajunge să realizeze o emisiune despre șah.

Avantajul ei față de alți realizatori de la Televiziune era că putea să-și bazeze emisiunea cu materiale pe care le aduna din călătoriile sale în afară țării pentru competiții internaționale.

La șah, Elisabeta câștigă titlul de Campioană a României de 7 ori în perioada cuprinsă între anii 1966 și 1978.

La nivel internațional participă la campionatele mondiale de șah feminin de la Oberhausen (1966) locul 2 cu echipa / Skopje (1972), locul 2 cu echipa / Medellin (1974) cât pe ce locul 1, dar oficial tot locul 2 / Lucerna (1982), locul 2 / Salonic (1984), locul 3 cu echipa / Dubai (1986), tot locul 3.

Contrar poveștii spuse în serialul Netflix, în acea perioadă femeile nu jucau contra bărbaților și invers, pentru că regulile nu permiteau acest lucru în mod oficial.

În 1974 la Medellin, echipa României de șah feminin a fost foarte aproape să câștige medalia de aur.

La finalul competiției româncele erau la egalitate pe primul loc cu echipa rusoaicelor.

Normal ar fi fost ca ambele echipe să primească premiul, dar într-un mod total nespecific sovieticilor, regulile se schimbă peste noapte și se mai organizează un meci de departajare între cele 2 echipe, neprevăzut în program.

România pierde meciul și rămâne cu locul 2.

La fel ca în mini-seria de pe Netflix, sovieticii erau cei mai buni jucători de șah în acea perioadă, indiferent că era vorba de femei sau de bărbați. La fel ca Beth, Elisabeta trebuia să treacă de rusoaice să câștige ceva la nivel internațional.

Ar fi putut să participe la mai multe campionate mondiale, dar Polihroniade a fost de multe ori lăsată de o parte pentru a-i face loc unei alte jucătoare de șah al cărei tată era un politician influent al regimului comunist.

Metehne vechi… Unde mai pui că oricum toți banii pe care îi câștiga la competițiile internaționale de șah, individual sau în echipă, ajungeau mereu în conturile Ministerului Sportului.

Între anii 1972 și 1977 participă la Campionatul Mondial de Șah Feminin prin corespondență, reușind să se claseze la final pe locul 4.

În 1973 devine campioană europeană la individual, la egalitate de puncte cu o și  o unguroaică.

În 1982 obține titlul de Mare Maestră Internațională, iar în 1987 devine campioană internațională a Australiei, la egalitate de puncte cu unguroaica Zsuzsa Polgar.

Ca idee, să devii Mare Maestru în șah necesită îndeplinirea mai multor criterii printre care să începi jocul de la o vârstă fragedă, să joci la mai multe turnee în care să fie prezenți minim 3 mari maeștrii și 1 arbitru internațional și să obții un punctaj FIDE de 2500 de puncte.

Din 1986 devine Arbitru Internațional.

Ultimul meci oficial jucat de Polihroniade a fost în 1997 la Open-ul din Hawaii.

În total, Elisabeta a obținut în cariera ei de jucătoare de șah: 6 medalii olimpice cu echipa (4 de argint, 2 de bronz), a participat la 18 olimpiade de șah (10 ca jucătoare și 8 ca arbitru), deține 7 titluri de campioană a României, are o salbă de peste 150 de participări la turnee internaționale ca jucătoare și a fost arbitru internațional la peste 60 de campionate mondiale și europene.

A călătorit în peste 70 de țări și a învățat 7 limbi străine.

Cât despre viața ei personală, Elisabeta a fost căsătorită și a avut și o fată, care i-a murit și despre care nu a dat niciodată detalii.

Ca un fapt divers, numele de Polihroniade îl primește de la soț și are o semnificație interesantă, din grecescul „Hronia Poli” care înseamnă „Mulți Ani”.

Piesa ei preferată de pe tabla de șah a fost Regina Albă, deși, statistic în cariera ei a câștigat mai multe partide cu regina neagră decât cu cea albă.

În același timp, era fascinată de pion pentru că era singura piesă care se putea transforma în regină.

S-a zvonit că ar fi jucat șah cu Ceaușescu care era un pasionat al acestui sport, dar zvonul a fost infirmat chiar de Elisabeta într-un interviu, deși a recunoscut că cel mai probabil, fostul conducător al țării îi urmărea emisiunile de la TV.

A jucat în schimb o partidă de șah cu președintele Ion Iliescu într-un turneu dedicat memoriei lui Adrian Păunescu.

Elisabeta povestea în interviu că i-a propus remiza lui Iliescu și acesta a acceptat-o imediat, fără să stea prea mult pe gânduri. De obicei când un jucător de șah cere remiză, o face din respect pentru jucătorul pe care urmează să-l învingă și pe care îl ajută, astfel, să-și păstreze onoarea.

A avut și o carieră de scriitoare publicând 21 de titluri de cărți printre care cele mai importante fiind: „Olimpiadele în Alb și Negru” (1976), „Primii Pași în Șah” (1982), „Șahul pentru toți” (1984) și „64 de premii de frumusețe în șah” (1990).

A fost membră în Uniunea Scriitorilor, director al editurii „Epoli” din 1990, vicepreședinte al Federației Române de Șah între anii 1995 și 2001, co-președinte al școlii internaționale de șah „Karpov-Polihroniade” din 1996 și co-președinte al filialei ISCU (International School Chess Union) în România din 2004.

Încă un lucru interesant care are legătură cu serialul The Queen`s Gambit a fost acela că Elisabeta a susținut din fonduri proprii, timp de 20 de ani, o revistă română de șah numită „Gambit”.

A fost medaliată de 2 ori de către statul român, o dată în 1967 cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a și încă o dată în 2000 cu Medalia Națională Serviciul Credincios.

La a 75-a aniversare a FIDE, sărbătorită în Paris, Polihroniade a fost inclusă în Cartea de Aur a FIDE, iar în anul 2000 a fost declarată într-o anchetă online, șahista româncă a secolului.

Pe 23 Ianuarie 2016, Elisabeta moare în București la vârsta de 80 de ani, fiind înmormântată la Mănăstirea Cernica de lângă capitală.

Singurul ei regret a fost că nu a reușit să introducă șahul ca materie în programa școlară.

ÎNCHEIERE

Privind în urmă la toate realizările sportive ale Elisabetei Polihroniade, și nu numai, putem trage ușor concluzia că ar fi putut fi sursă de inspirație pentru romanul The Queen`s Gambit scris de americanul Walter Tevis în 1983, când Elisabeta era deja Mare Maestră Internațională.

Chiar și așa, va rămâne în istorie ca una dintre cele mai bune șahiste din România și chiar din lume.

V-am țucat! :*

Publicat de

Travel with Matei îți prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, prin ochii unui ghid de turism care adoră să călătorească!

27 de gânduri despre „Elisabeta Polihroniade – The Queen`s Gambit, varianta românească

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.